Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes de la cirera

Fira de la Cirera

Cireres extretes directament de l'arbre

Cireres en aiguardent

Caixes amb cirera salzellenca

Licor de cireres

Per celebrar les tasques de la fi de la collita i per presentar les cireres de l'any, el municipi de La Salzedella celebra, des del 2008, una fira que gira al voltant de la famosa cirera de la Salzadella, un tipus de cirera pròpia d'aquest poble.

La primera edició de la Festa de la Cirera de la Salzedella tingué lloc l'any 2008 i des d'aleshores se celebra el primer cap de setmana de juny.

La Fira de la Cirera és una festa que té lloc després de la fi de les tasques de la collita i té per objectiu compartir el goig del fi de les tasques, així com presentar les cireres de l'any en curs, cada any diferents segons la climatologia que hi hagi hagut els mesos anteriors.

Un poble de cireres

Els historiadors expliquen que la cirera va ser, fins a principis del segle XX, un fruit utilitzat per al consum familiar i que no va ser fins als anys 40 que es va començar a pensar en conrear-la i comercialitzar aquest fruit vermell a gran escala.Les primeres varietat foren importades de Catalunya (varietats "lleida", "garrofal", "Sant Gregori" o "negrita", etc ) i amb els anys s'ha anat perfeccionant fins a obtenir un tipus de cirera pròpia del poble de la Salzedella que ha obtingut el certificat de qualitat CV.

L'estrella de la fira és la famosa cirera de la Salzedella que es caracteritza per tenir una mida d'uns 30 mm de diàmetre. Una dita popular corrobora que la Salzadella és terra de cireres "Per cirera i en cistella, venen tots a Salzedella”

La fira de Cireres

L'eix de la fira el formen les parades dels diferents productors de cireres, que aquests dies mostren les cireres de l'any en curs a tots els visitants. Es poden degustar i comprar les diferents varietats de cireres locals tal i com han sortit de l'arbre. A més a més, la Fira de la Cirera s'hi poden trobar tot tipus de productes típics elaborats amb la cirera salzellenca, com ara coques, licors, melmelades i dolços.

La fira es complementa amb una mostra de cotxes antics, parades d'artesans locals, exposicions fotogràfiques, espectacles d’animació pels carrers, actuacions musicals, projecció d’audiovisuals, visites guiades pel nucli antic de la població i les actuacions de la colla local de dolçainers. Durant els dies que dura la fira els restaurants de la localitat elaboren diferents menús realitzats exclusivament per a l’ocasió, amb una gran varietat de plats tradicionals elaborats en la seva gran majoria, amb Cireres de la Salzedella.

Imatges: Fira de la Cirera de Salzedella

Bojos per la cirera