Español/English
Diumenge, 28 d'abril de 2024 | Pere Chanel | Dia de la Conscienciació Contra el Soroll    cerca       subscriu-te
Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes de la cirera

Manifestacions festives (mercats, fires, exposicions, festes) que es celebren coincidint amb l'època de fructificació natural del cirerer, des de finals de maig i fins a principis de juliol. Es tracta de festes que celebren l’arribada dels primers resultats de la collita i estan destinades a donar a conèixer les cireres de la temporada i especialment les virtuts de les varietats locals. A Catalunya la comarca amb més producció de cireres és el Baix Llobregat, però també se'n fan a la Ribera d'Ebre, el Segrià, la Terra Alta, l'Alt Camp i l'Alt Empordà. Al País Valencià, les comarques més cirereres són el Camp de Túria, l'Alt Palància i la Marina Alta.

Festa de la cirera
Santa Coloma de Cervelló (el Baix Llobregat)
Cada any a finals de maig, Santa Coloma celebra la Festa de la Cirera, unes jornades lúdico-festives que honoren aquest fruit i que s'han convertit, amb els anys, en una de les tradicions més populars i amb més projecció exterior del municipi.

Festa de la cirera
Sant Climent (el Baix Llobregat)
Estructurada al voltant de l’Exposició de Cireres i el Mercat Pagès, i complementada amb nombroses activitats culturals, és una festa popular destinada a celebrar l’èxit de la collita d'aquesta fruita i s’ha convertit, amb els anys, en una de les festes més importants de la vila.

Festa de la cirera
Torrelles de Llobregat (el Baix Llobregat)
Destinada a celebrar l'inici de la collita de cireres, compta amb nombroses activitats culturals i esportives. D'entre els actes que tenen com a protagonista a la cirera destaquen les exposicions dels millors exemplars en paneres artístiques i una celebració eucarística que inclou l'ofrena de cireres a l'església parroquial.

Festa de la cirera
El Papiol (el Baix Llobregat)
Cada any el Papiol celebra una festa destinada a donar a conèixer la gran varietat de cireres que es conreen al municipi, i en especial, les propietats d'una de les perles del cultiu de la cirera local: la Papiola.

Festa de la cirera
Ceret (el Vallespir)
Ceret es tenyeix de vermell durant el cap de setmana de la Festa de la Cirera, un gran esdeveniment cultural amb tot tipus de manifestacions populars al voltant d'aquest petit fruit. És una de les festes gastronòmiques més destacades d'entre les que es fan a la Catalunya Nord.

Fira de la cirera
Llers (l’Alt Empordà)
Cada segon diumenge de juny la vila de Llers acull la Fira de la Cirera, una celebració que s’estructura al voltant d’una mostra amb parades de productes d’artesania i d'alimentació relacionades amb les diferents varietats de cireres que es cultiven a la comarca i que es complementa amb altres activitats culturals.

Temps de cireres
Diferents poblacions
Coincidint amb l’època de fructificació dels cirerers -des de finals de maig i fins al juliol- diverses localitats celebren mercats, fires, exposicions i festes destinades a donar a conèixer els resultats de la collita d'aquests petits fruits vermells.

Festa de la cirera
Paüls (el Baix Ebre)
El municipi de Paüls celebra, des de l'any 2003, la Festa de la Cirera, un esdeveniment que inclou el Mercat de Cireres, una fira i demostracions artesanals, un concurs d'endevinar cireres i una Trobada de Jotes, la dansa pròpia de les terres de l’Ebre.

Fira de la Cirera
Salzedella (el Baix Maestrat)
Per celebrar les tasques de la fi de la collita i per presentar les cireres de l'any, el municipi de La Salzedella celebra, des del 2008, una fira que gira al voltant de la famosa cirera de la Salzadella, un tipus de cirera pròpia d'aquest poble.

Fira-Mercat de la Cirera a Terrades (Alt Empordà) - festa que inclou venda i degustació de la cirera del poble i fira de l'artesania. Es ve celebrant des de 1997, sempre el primer cap de setmana de juny. Telèfon: 972.56.90.48
Fira de la cirera d'En Roca a Arenys de Munt (Maresme) - fira en honor a aquesta varietat de cirera de carn forta, color vermell i groc, molt equilibrada de gust, entre àcid i dolç, i que duu el cognom de la nissaga de minaires que van importa-la al municipi. Es celebra el 24 de juny . Telèfon: 93.793.79.80
Diada de la Cirera a Miravet (Ribera d'Ebre) - festa que compta amb exposicions de les diferents varietats de cirera, repartiment i degustació de cireres, coca i licor de cireres per a tothom, xerrades tècniques i conferències sobre aquest conreu, ball a la plaça, sardanes, un dinar popular amb paella gegant i amb cargols a la vora del riu, concurs de coques de cireres, al vespre revetlla amb orquestra. També un curiós concurs de “llançament de pinyol de cirera”.
Festa de la Cirera a Caudiel (l'Alt Palancia) La localitat castellonenca de Caudiel organitza cada any a finals de maig o principis de juny la “Festa de la Cirera”. Veïns i visitants es reuneixen per a celebrar la nova collita de les famoses cireres de Caudiel, que per la seua importància i qualitat són el seu producte més típic. S'instal·la un mercadet artesanal en la Plaça Nova amb productes de Caudiel i tota la comarca, i en la Plaça d'Espanya es prepara un multitudinari dinar popular en què es pot degustar la famosa “Olla de poble”, plat típic de Caudiel. Durant tot el dia es reparteixen als assistents ramells de cireres i durant el matí es poden realitzar itineraris guiats pel municipi en què el visitant té l'oportunitat de conéixer els racons i llocs més atractius. També hi ha actuacions de danses, música i teatre de carrer, finalitzant la jornada festiva amb la celebració d'un correfoc i una animada revetla popular.
Festa de la cirera a Serra (el Camp de Túria) - es celebra el darrer cap de setmana de maig i inclou, en el seu programa d'actes una trobada de música folk amb cantants i grups del País Valencià, un mercat medieval, i el repartiment de basquets xicotets amb cuireres pels visitants i veïns. Telèfon: 961.688.404
Coca de cireres de Benissanet (la Ribera d'Ebre) - Quan arriba la temporada de les cireres.........anem com a bojos darrere d'elles!!!!! A la Ribera d'Ebre som afortunats per ser productors de cireres de gran qualitat. podeu triar entre treure els pinyols a les cireres o no fer-ho; ho decidiu vosaltres. Si no traieu els pinyols, feu un tallet a les cireres i....aviseu als comensals!
Fira de la cirera a Bràfim (l'Alt Camp) - es celebra el primer diumenge de juny en el marc de l´Aplec de Primavera al santuari de Loreto, situat en el turó anomenat "Puig Rodó". Els productors locals de cireres venen els seus productes i els altres comerços del poble també hi participen. Telèfon: 977 620 011
Festa reivindicativa de la cirera a Benirrama-Vall de Gallinera (la Marina Alta) - amb xerrades, venda de cireres in altres activitats al voltant de la reivindicació de la cirera. A mitjans de juny. Va nàixer l'any 1994 per iniciativa de la Unió Cultural d'Amics de la Vall de Gallinera com a instrument per a promocionar la Vall de Gallinera a tots els nivells, utilitzant per a tal fi el seu producte estrella, la cirera.

Bojos per la cirera
Diversos autors, / Elemasgè SCP