NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 8 de setembre de 2024 | Adrià    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Sebastià > Aplecs i peregrinatges


Festa de Sant Sebastià i patacades
A patacades!
Cadaqués (l'Alt Empordà), 20 de gener


Cadaqués


Pujada a peu a l'ermita


Ceràmica de sant Sebastià


L'ermita de Sant Sebastià


Capella de sant Sebastià


Ballada de sardanes


Cuinant el dinar


Obertura de la bóta de vi


Els músics dinen dins l'església


Vista de Cadaqués i el Cap de Creus


Ara va de bo senyor rector...


Els cops amables


Improvisant versos


Joc del borinot


 

Cada 20 de gener els cadaquesencs i cadaquesenques van a peu des del poble fins a l’Ermita de Sant Sebastià per ballar sardanes i per executar les patacades, unes corrandes en cercle que acaben a cops amables entre els participants.

L'ermita

L’ermita de Sant Sebastià de Cadaqués es troba dalt als vessants de la muntanya de Pení, a unes dues hores a peu des del poble. La primera referència escrita que s'en té és del 1548. Al 1615 l'ermita és regida per un ermità i és sovint font de diputa entre els de Roses, que la creien dins el seu terme municipal, i els de Cadaqués. Al segle XVII el poble pagava un sou als diferents ermitans que hi passaven èpoques per tal que vigilessin les incursions dels pirates a la costa i les anunciessin al poble fent una gran foguera. A partir de la "Desamortitzación de Mendizabal" l'ermita passa a ser de titularitat privada i, des d'aleshores, va passant de mans en mans. Avui, l'ermita segueix sent de titularitat privada i només obre un cop l’any, per Sant Sebastià, el dia 20 de gener.

L'església actual, que és del 1641 i fou ampliada al segle XVIII, fou construïda sobre una capella anterior. De fet, situada en una carena amb una vista excepcional de Cadaqués i tot el Cap de Creus, l'ermita és en un lloc de culte ancestral: al costat d'una font d'aigua natural i rodejada de grans roques i alzines sureres mil·lenàries.

Durant segles, plogui o nevi, els habitants de Cadaqués han pujat a peu a l’ermita. Així doncs, és tracta d’una festivitat molt arrelada a les tradicions cadaquesenques que s’ha anat traspassant de pares a fills.

La festa

L'origen de la festa té les seves arrels en una llegenda local, idèntica a la que explica l'aparició miraculosa de les imatges de maresdedéu trobades. Un dia, un pastor que pasturava les seves ovelles va veure com una anava fins un marge i hi descorbia una imatge. El pastor la va baixar al poble i el capellà li digué que era una imatge de sant Sebastià i va decidir guardar-la dins l'església. L'endemà, però, la imatge havia desaparegut i el pastor la va tornar a trobar al lloc on la va veure el primer dia. I així va ser com es va interpretar que la imatge volia quedar-se allà i que allí s'havia d'erigir una ermita dedicada al sant.

Al segle XIX Cadaqués va sofrir una terrible pesta que va matar molts habitants del poble, unes quatre persones cada dia. Desesperats, els seus habitants van demanar protecció al sant i aquest va aconseguir fer desaparèixer la malaltia. Per aquest motiu, i en agraïment per haver-los deslliurat de la pesta, els habitants de Cadaqués van decidir convertir sant Sebastià en patró i dedicar-li una festa a perpetuïtat el dia 20 de gener.

Durant molts anys, cada 20 de gener, la festa consistia en una processó que els cadaquesencs feien fins a l'ermita, a peu i duent la imatge de sant Sebastià que, d'ençà els problemes amb els de Roses, es guardava a l'església de Cadaqués. Es recreava així la llegenda segona la qual la imatge va tornar al seu lloc original. Avui, la festa ha canviat una mica i ha adoptat el model d'aplec.

La seqüència ritual

El 20 de gener, diada de sant Sebastià, és dia de festa local a Cadaqués. Durant el matí els seus habitants van pujant, a peu pel camí vell de Sant Sebastià, fins a l'ermita. Les campanes del poble ressonen a mig matí perquè ningú oblidi que avui és el dia gran de la festa. Al migdia, un cop tothom és dalt, es celebra una missa cantada en honor al sant -amb acompanyament musical de cobla- que culmina amb el cant del goigs. Acabada la missa es ballen dues animades i eixelebrades sardanes davant l'entrada de l'ermita i es procedeix a efectuar un antic costum de la festa que va a càrrec dels administradors de l'ermita: l'obertura d'una bóta de vi negre de l'Empordà i el repartiment de llepolies i entrepans pels més petits.

Des de mig matí, els grups d'amics, famílies i colles de Cadaqués han anat agafant espai a les terrasses de pedra que hi ha entre sureres damunt l'ermita i van coent el dinar, a base d'arròs i de carn a la brasa, que cadascú es porta de casa seva i que es cuina en uns focs fets allà mateix per a l'ocasió.

Les patacades

Ara bé, si un element singularitza aquesta celebració festiva són les patacades que es ballen i canten havent dinat a les terrasses, dins cada grup o colla, i especialment davant la porta d'entrada de l'ermita. Les patacades són una espècie de corranda ballada en cercle durant la qual els participants reciten, en canterella, composicions rimades. Aquestes peces poden ser tradicionals o improvisades i versen sobre alguns detalls de fets ocorreguts al poble durant l'any. El nom de patacades ve del fet que, acabada la recitació dels versos, el cantador fa com si pegués (donés una "patacada") al ballador que té al costat. I així successivament fins que es completa el cercle.

Les patacades són un ball cantat (o un cant ballat) que es desenvolupa sempre amb la mateixa estructura: primer el cantador recita la seva patacada acompanyat per tots els que el rodegen i, tot seguit, es canta, efectuant uns moviments característics:

Ella em punteja, em punteja...
ella em punteja a peu pla.
Porta sibilles de plata...
porta sibilles de plom.

Qui la ballarà més bé?
Jo i el pare
jo i el pare...
Qui la ballarà més bé?
Jo i el pare
i en Peret.

Si en Peret no vol ballar
garrotades garrotades...
Si en Peret no vol ballar
garrotades hi haurà!

Mentre s'acaba de recitar aquesta tonada i escenificant el que diu el darrer vers, els participants es donen amables cops de mà per tot el cos, talment com si repartissin garrotades.

Algunes de les patacades que es reciten són:

Una figa per ser bona
ha de tenir tres senyals:
sequellona, colltorcida
i pessigada d'es pardal.

A sa muntanya de Pení
una dona collia olives
i de tant vent que feia
li aixecava les faldilles.

Alcalde i regidora
una foto els hi faria
els posaria un bon marc
i després els penjaria.

Cada patacada acaba amb l'estrofa "Ara va de bo senyor rector, ara va de bo..." que és cantada per tots els assistents. El ball de les patacades està basat en la pràctica de la sàtira cantada i es desenvolupa amb un to eminentment festiu i desenfadat.

La festa a l'ermita acaba amb la pràctica del Joc del Borinot, que també inclou garrotades, aquesta vegada una mica més fortes, entre els participants.

La celebració es clou amb la tornada al poble, on té lloc una audició i ballada de sardanes i la cantada de noves patacades, aquesta vegada una mica més animades.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé amb informacions de Firmo Ferrer i Dionís Baró Nofre


  12327 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Tossa i el seu pelegrí
Gascons Bassas, Salvi / Editorial Selecta
Aquest no és solament un llibre descriptiu del famós Vot de la vila, únic, ...

400è aniversari de l'arribada de la Relíquia a Vinaròs
Diversos autors, / Editorial Antinea
Aquest volum representa l’edició de luxe realitzada per Antinea del que ...

Tot caminant amb el Pelegrí. Tossa, el vot d'un poble
Diversos autors, / Associació Tossa Solidària
Des de fa centúries, la gent de Tossa es posa en marxa per complir un vot. ...

Diccionari de més de mil mots de la història de Tossa
Diversos autors, / Centre d'Estudis Tossencs
Els autors d'aquest llibre, Carmelo Sallés i David Moré han recuperat part ...

comprar
Cadaqués
Pla i Casadevall, Josep / Brau Edicions
El gran prosista català analitza i comenta, en aquest llibre, les diverses ...



Ajuntament de Cadaqués
http://www.cadaques.cat
Silví Rahola, 2
17488 Cadaqués (l'Alt Empordà)
972.258.200
informacio@cadaques.cat

Patacades
http://www.festes.org/articles.php?id=10...



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org