Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Fires i festes de caragols

Aplec del Caragol

Desfilada de penons

Cuinant els mol·luscs

Durant l'Aplec s'arriben a consumir fins a 12 tones de caragols

El foc a la cuina del caragol a la llauna

L’Aplec del Caragol, que va néixer en el si de la Festa Major de Lleida però que ja disposa d'una dinàmica i una data de celebració pròpies, gira al voltant de la multitudinària ingesta compartida de cargols que es celebra cada any al Parc dels Camps Elisis a finals del mes de maig.

L’Aplec té el seu primer embrió l’any 1980 quan l’Ajuntament de Lleida aconsegueix ajuntar dues iniciatives populars. Per una banda un grup de restauradors que volien promocionar els seus establiments a través d’una demostració gastronòmica i per l’altre, un grup d’amics que, agrupats al voltant de l’Ordre del Caragol, volien celebrar una gran cargolada popular vora el riu Segre. La Paeria va subvencionar ambdues iniciatives i va proposar que es fessin el mateix dia i al mateix lloc.

La primera edició organitzada de l’Aplec del Caragol va ser l’any 1981 i va congregar prop de 200 collistes i més de 4.000 visitants. Des d’aleshores l’Aplec no ha parat de créixer i ha esdevingut, amb els anys, una festa que atrau milers i milers de persones vingudes d’arreu del territori convertint-se, així, en una celebracions gastronòmiques més multitudinàries de Catalunya. La festa va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya el 14 de maig de 2002.

Diumenge de cargols

Els actes més destacats de l’Aplec del Caragol tenen lloc diumenge i són organitzats, des del 1985, per la FECOLL (Federació de Colles de l'Aplec del Caragol de Lleida), l’entitat que aglutina les colles cargoleres. Al matí s’efectua la multitudinària cercavila dels membres de les colles pels carrers de Lleida, que surten des de l’Avinguda del Doctor Fleming i fan un recorregut per diferents indrets de la ciutat fins a trobar-se de nou al Pont Vell.

Cada colla va habillada amb el seu vestit característic i va encapçalada per la bandera o penó que l’identifica. Algunes de les colles també desfilen en carrosses guarnides amb motius al·legòrics a la trobada. Les colles es dirigeixen fins a la plaça Angelet i Garcia on té lloc la imposició de l’escarapel·la -un record que certifica l’assistència a l’Aplec- al penó de cada colla. Els penons es reuneixen i tots junts es dirigeixen fins als Camps Elisis, on tindrà lloc el ritu més esperat de l’Aplec i essència d’aquesta festa multitudinària: el dinar de diumenge.

El dinar té lloc té lloc a les parcel·les de les colles que hi ha al Parc dels Camps Elisis. En les darreres edicions d’aquesta gran cargolada col·lectiva hi han menjat més de 12.000 persones agrupades en 100 colles. Es calcula que durant aquest dinar es poden arribar a consumir unes 12 tones de cargols que són cuinats, de maneres diverses, en grans recipients. De fet l’Aplec del Caragol va aconseguir entrar al llibre Guiness dels Rècords en aconseguir la cargolada més gran del món, amb 584 cuiners coent 1.150 quilos de cargols.

Els actes paral·lels

Des de l’any 1981 la festa ha anat incorporant actes nous, com el castell de focs inaugural i la recepció dels caps de colla, els dinars i sopars de germanor entre colles previs a la gran cargolada de diumenge, la jornada castellera, el festival de rock i la gran revetlla musical de la vigília. També s’hi fan actes que fan referència directa als cargols, com la Cursa de Cargols destinada als més petits i una degustació de cargols a preus populars destinada als visitants.

Durant aquests 25 anys, l'Aplec del Caragol ha esdevingut tot una institució a la ciutat i un veritable moviment associatiu que programa diverses activitats al llarg de l’any, com l’Aplec de Tardor, una trobada de les colles que té lloc a finals de setembre. L’Aplec, a través de l’entitat organitzadora, també ha protagonitzat iniciatives com la gravació d'un disc amb cançons populars de Lleida, l'edició d'una revista commemorativa i la publicació d'un llibre.

Imatges: Federació de Colles de l'Aplec del Caragol i Julià Escudé

Vint anys de l'Aplec del Caragol