Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires gastronòmiques > Festes i fires de la poma

Fira de la poma

Els carrers d'Ullà durant la fira

Exposició sobre les diverses varietats de poma

Mostra d'Art

Premsadora per fer suc de poma

Ullà celebra la seva relació amb la poma i les pomeres amb una festa que, organitzada al voltant d'una fira que té lloc cada any el tercer cap de setmana d'octubre, celebra la fi de les tasques al camp i la collita d'aquest apreciat fruit.

El cultiu de la poma a Ullà

Situat als peus del Massís del Montgrí, al Baix Empordà, el municipi d'Ullà té bona part del seu sòl dedicat al conreu de la poma. De fet, el conreu de la poma predomina també per tots els camps de la mateixa zona, des de Torroella, Serra de Daró, i fins a Verges, la Tallada i Bellcaire d'Empordà.

Les pomes d'Ullà pertanyen a la Indicació Geogràfica Protegida IGP Poma de Girona, una denominació que vetlla per la qualitat en la producció de pomes dels camps de les comarques catalanes de la Selva, el Baix Empordà i l'Alt Empordà, el Gironès i el Pla de l'Estany.

Tot i ser un conreu d'implantació relativament recent, la poma ha desenvolupat una intensa activitat econòmica en aquests municipis i especialment a Ullà.

La festa

Per això, des de fa uns anys, l'Ajuntament d'Ullà i les cooperatives productores de fruita dolça han decidit promoure el món de la poma al municipi amb una festa popular.

Cada tercer diumenge d'octubre Ullà organitza una festa dedicada a celebrar la fi de les tasques de la poma i, per tant, a festejar la collita d'aquest fruit tant apreciat i arrelat en aquest municipi baixempordanès.

La festa s'estructura al voltant d'una fira comercial, on els productors locals mostren la qualitat de les seves pomes. Els visitants poden adquirir bosses de pomes a les parades que hi ha pels carrers del municipi aquest dia.

També poden comprar postres fetes per la gent del poble en què la poma és l'element principal o degustar suc de poma fet al moment mitjançant una premsadora. La fira, que es celebra pels carrers del nucli antic del poble, es complementa amb parades d'artesans que venen sobretot articles relacionats amb aquesta fruita.

A la capella de Sant Andreu es pot veure, organitzada per Mas Badia -un centre d'investigació sobre la poma de la Generalitat de Catalunya que hi ha a la zona- una exposició sobre les diverses varietats que hi ha.

Durant els dies que dura la fira es hi ha altres activitats programades, com una marxa popular, una mostra d'Art i espectacles per a la mainada.

La cuina de la poma
Thibaut i Comelade, Eliana / Edicions Cossetània