Calendari: Festes de Primavera > Primers de Maig > Ritus de l'Arbre Maig

Pi de Santa Creu

El Pi de la Santa Creu

Escalant l'arbre

Arribant a dalt

El coet, quan arriba a baix

El barri de La Torre de Canals celebra la festa de la Santa Creu i la Verge del Remei amb la pujada al Pi de Santa Creu. Es tracta d’un esvelt pi o xop que és escorcollat i untat amb morca perquè dificulte la pujada al relliscar els joves muntadors.

El pi o xop es talla el dia abans de la pujada i es trasllada –hui en un camió, temps enrere a braços- a la plaça on ja es disposa d’un forat ample al centre de la mateixa.

L'arbre es poda i s’escorcolla amb destral i tot seguit s’unta amb la morca i es planta amb l’ajuda d’un vehicle i fortes cordes que, lligades a balcons de les cases veïnes, el mantenen perfectament dret.

Antigament, al cap del pi es lligava una llàntia de bicicleta on penjaven un conill, un pollastre i l’arròs per cuinar la paella. Hui es lliga un coet potent i el primer muntador li cala foc, i baixa en un rellamp.

Els muntadors són una colla d’amics amb edats de 20 a 26 anys, ben preparats físicament. Antigament eren llauradors amb cosos fets a l’esforç físic. Aquestos joves es plantegen la pujada com un esport dins la popular festa.

L’escalada té una mínima organització. En primer lloc van muntant i baixant diverses vegades adherint grapats d’algeps a la morca, per així eliminar el component esmunyedís.

Finalment tot l’arbre resta cobert per l’algeps i en aquest moment és el pujador mes preparat físicament el que escala fins al cop i li cala foc al coet, que baixa ràpidament. Hi han hagut pujadors que l’han baixat cap en avall, maniobra molt perillosa però que mai ha produït cap accident. El premi és una bona paella.

Un grup de músics acompanyen la pujada amb la música més festívola. Els emocionats aplaudiments dels nombrosos espectadors existents es prolonguen uns minuts i els muntadors són passejats a muscles pels carrers del barri de la Torre.

Aquest patró de festa al voltant del pi ha estat estudiat per l’antropòleg Honorio Velasco i no interpreta la pujada com un fenomen drendrològic (culte a l’arbre), estimant que:

“L’escalada per ell (el pi) fins al cop ... no és un culte a l’arbre, en tot cas és dominar-lo, mostrar que es té tanta força, coratge i habilitat com la gent gran, i això és mostrar que n’hi ha esperança de que la comunitat es mantindrà i perviurà. Aquest ritual anticipa que això serà així”.

La pujada al Pí de Santa Creu és una festa intensament popular i a la plaça que l’acull hi ha taules amb faves bullides i cervesa que tothom pot tastar. L’altre plat típic de la festa son el caragols guisats amb tomaca, herbassana i pebre.

Text i fotografies: Francesc Guillem Tormo

La festa de l’Arbre de Maig a Igualada