NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Processó de Sant Pere


Festes de Sant Pere
Sortida anual del protector del Serrallo
El Serrallo, Aj. Tarragona (el Tarragonès), pels volts del 29 de juny


Inscripció al carrer


Barques de pesca a la llum


Gegants del Serrallo


Barca de Sant Pere


Sortida de l'església amb els pilars


Xiquets amb la rèplica del Serrallo


Les dues fileres de pescadors


Els portants entren de genolls a l'església


Vestits dels Diables de Voramar


 

El barri de mar de Tarragona celebra una de les seves festes més estimades en honor a Sant Pere, protector dels pescadors, amb una animada cercavila de vigília, una sentida processó amb la imatge del sant, una diada castellera i un correfoc a càrrec d'uns diables que provenen de les profunditats marines.

El Serrallo, barri marítim

Tarragona disposa d’una extensa tradició pesquera que té les seves arrels als segles XIII i XIV, quan es documenten unes primitives barraques de pescadors a primera línia de mar. La majoria dels pescadors, tanmateix, viuen a dalt la vila fins al segle XIX, moment en què baixen a viure aprop del mar i comencen a establir-hi un nou barri: el Serrallo. A partir de mitjans segle XIX, es construeixen noves cases, el moll pesquer i l’església de Sant Pere (1880) i el barri adopta la seva configuració actual.

Situat entre la desembocadura del riu Francolí, la platja del Miracle, el mar i la línia del tren que el separa de la resta de la ciutat, del barri celebra dues festes importants: el 16 de juliol es fa la processó marinera de la Mare de Déu del Carme, que atrau a visitants procedents de tota la ciutat, mentre que a finals de juny s’hi celebra la festa més viscuda i estimada pels veïns del barri: les Festes de Sant Pere.

La seqüencia ritual

La festes estan organitzades per la Confraria de Pescadors de Tarragona des de finals del segle XIX i duren quatre o cinc dies. La seqüència ritual s’estructura al voltant de dos dies centrals, el 28 de juny, vigília de Sant Pere, i el 29 de juny, dia del patró, però els actes s’allarguen durant tot el cap de setmana posterior.

La vigília, 28 de juny, se celebra una animada cercavila nocturna protagonitzada pels gegants del Serrallo, Pere i Carme, nascuts l’any 1990. El gegant representa un pescador i duu una pipa i un escapulari, mentre que la geganta representa una peixatera i duu una panera amb un llobregant. La cercavila surt de l’església de Sant Pere i es desenvolupa per diferents carrers del barri, que s’omplen de gom a gom per veure passar els gegants i el grup de música, que anima tot el recorregut tocant temes molt populars.

El dia 29 de juny al matí es fa la missa major i a la tarda se celebra l’acte més important de la festa, la solemne Processó de Sant Pere, que comença i acaba a l’església de Sant Pere i fa un recorregut pels principals carrers del barri.

Una de les particularitats d’aquesta processó és que la imatge del sant és damunt una barca de fusta que és portada a pes per un grup de pescadors en actiu, descalços i amb els vestits tradicionals. La barca que duu la imatge -que representa al jove pescador Pere amb unes claus i una petita embarcació- ha estat ben engalanada amb flors i una panera de peixos per a l'ocasió.

Quan la imatge surt de l’església, els xiquets del Serrallo fan dos pilars de 4 de salutació i es disparen diferents artefactes pirotècnics.

La comitiva va encapçalada per la creu parroquial, els xiquets i xiquetes que han fet la primera comunió, un grup d’infants, fills dels pescadors, que van amb els vestits tradicionals i duen una llarga xarxa i una reproducció de fusta d’una barca de vela llatina de nom Serrallo; els cordonistes de diferents entitats participants i el portaestandard de la Confraria de Pescadors; la imatge del sant portada pel grup de pescadors, els representants de l’Església i una extensa banda de tambors. Quan arriben a les primeres cases, s’hi afegeixen la Víbria amb el seu grup de grallers i tambors, un grup de pescadors (alguns d’ells retirats) que van mudats per a l’ocasió i que se situen a banda i banda de carrer, i els gegants amb el seu grup de grallers.

L’ambient és de dia gran. La processó es desenvolupa de forma solemne pels principals carrers del barri: la comitiva avança al ritme que marca el pas de la imatge, que va balancejant-se al so dels tambors.

Quan la processó arriba de nou a l’església es produeix un dels moments més emotius de tota la festa. Situats just davant l’església, i amb dos pilars alçant-se simultàniament, els portadors avancen els darrers metres de genolls, amb la imatge a pes, entre els crits d'ànim dels espectadors. L’acte arriba al seu clímax quan els portants enfilen els darrers escalons i entren dins l'església per deixar-hi la imatge, entre abraçades d'emoció, llàgrimes i molta felicitat.

Els assistents malden per endur-se una de les flors o fulles que han guarnit la barca durant aquest dia, sens dubte el més important de l'any per molts veïns del Serrallo.

Durant el cap de setmana més proper tenen lloc la resta d’actes de la festa, d’entre els que destaquen els de dissabte: a primera hora, matinades pels carrers del barri, i a la tarda, la Diada Castellera de Sant Pere, que compta amb la participació de la colla local, els Xiquets del Serrallo (1988) i altres colles convidades.

Al vespre té lloc el Correfoc a càrrec dels Diables Voramar (1990), una de les poques colles de diables que, amb la seva vestimenta i ceptrots, representen els éssers perillosos que viuen a les profunditats del mar. Són els encarregats de portar la Víbria de Tarragona (1993), una bèstia de foc barreja entre drac, àliga i dona.

Els dies que dura la festa hi ha atraccions de fira i se celebren actes diversos, com un àpat amb els jubilats, concerts, balls, havaneres i rom cremat, actes solidaris, fira d'entitats, activitats esportives, sortides amb embarcacions diverses i un llarg etcètera d'activitats per al gaudi dels habitants d'aquest barri.

Text i fotografies: Redacció Festes.org


  1144 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Confraria de Pescadors de Tarragona
https://confraria-de-pescadors-de-tarrag...
Carrer Moll Pesquer, s/n
43004 Tarragona (el Tarragonès)
977.215.519
cp_tarr@gna.es




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org