NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Processó de Sant Pere



 

Un dels actes destacats de la festa és la sortida anual de la imatge de sant Pere que té lloc el 29 de juny. A les localitats costaneres, la processó està formada per tots els integrants de les famílies de pescadors i els que viuen del peix, que desfilen –amb els seus vestits i eines de treball– acompanyats per balls i entremesos populars, música tradicional i convidats. La imatge del sant és sovint damunt un baiard de fusta amb forma de barca i s'embolcalla amb estris de pesca i peixos com a ofrena per tal d'afavorir la pesca. A Cadaqués, els pescadors guarnien la cadira del sant amb llagostes vermelles vives del cap de Creus i penjolls de raïm en verol. La processó comença en terra ferma i acaba al port o a la platja, on un sacerdot beneeix les barques i els ormeigs de pesca.


il·lustració de la notícia
 Festes de Sant Pere
El Serrallo, Aj. Tarragona (el Tarragonès)
El barri de mar de Tarragona celebra una de les seves festes més estimades en honor a Sant Pere, protector dels pescadors, amb una animada cercavila de vigília, una sentida processó amb la imatge del sant, una diada castellera i un correfoc a càrrec d'uns diables que provenen de les profunditats marines.


Festes de Sant Pere a Alcúdia (Mallorca) - la festa del patró dels pescadors té un marcat caràcter mariner. El dia 29 de juny al matí, diada de Sant Pere, se celebra una cercavila d'autoritats i mariners vells fins a l'església, on es fa una missa. A la tarda, els pescadors i els seus familiars fan una processó, descalços i portant xarxes, rems i altres estris de la mar pel passeig marítim que està endomassat amb murta. Davant la imatge hi va un pescador recobert amb xarxes que fa sonar un corn marí. La imatge s'enfila dins una barca de bou per fer la processó marinera fins al bell mig de l'ampla badia d'Alcúdia. Moltes barques engalanades surten a acompanyar la imatge del seu patró durant aquesta processó marítima i donen una volta per la badia. Durant la setmana anterior al Moll se celebren diverses activitats culturals i lúdiques amb cercaviles, verbenes i actuacions musicals diverses. Un extens llistat d'actes que s'enllaça amb les festes de la Mare de Déu de la Victòria completen el programa.

Enviar articleEnviar enllaç




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org