Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Escenificacions de la llegenda

Consueta de Sant Jordi

La cova del Drac

Un moment de l'obra

Arribada del cavall amb Sant Jordi

Moment en què el cavaller mata el Drac

Cada any pels volts del 23 d'abril la nau gòtica de la Catedral de Girona acull la representació de ‘La Consueta de Sant Jordi cavaller’, una obra de teatre basada en un text del segle XVI d’autor mallorquí desconegut.

La representació de ‘La Consueta de Sant Jordi cavaller’ es va recuperar l'any 2017 amb motiu dels 600 anys de la decisió de construir la nau gòtica de la Catedral de Girona.

Aquesta breu peça de teatre hagiogràfic representa la coneguda llegenda de Sant Jordi, en la que el cavaller Sant Jordi salva a una princesa de les urpes d'un ferotge drac.

L'obra s'escenifica dins l'incomparable marc de la nau gòtica de la Catedral de Girona, la més ampla de l'edat mitjana, que és guarnida per a l'ocasió amb diversos elements d'atrezzo, com banderoles, una tarima o la cova on hi ha el drac.

La representació destaca per utilitzar un text de la llegenda en català arcaic, escrit al segle XVI i recollit pel reconegut crític literari Josep Romeu Figueras en el seu llibre teatre Hagiogràfic (volum III).

L'escenificació compta amb la participació destacada d'una figura de bestiari (el petit Drac major de Girona) que sobrevola els espectadors, d'un cavall real que fa la seva aparició a l'interior del temple acompanyant al cavaller i de diversos actors que reciten el text de l'obra. Tota la posada en escena s'acompanya amb la música de l'orgue de la Catedral, que està situat al bell mig de la nau gòtica.

L'esdeveniment és organitzat pel Capítol de la Catedral de Girona, amb el patrocini de la Diputació de Girona i la col·laboració del Bisbat de Girona, l'Ajuntament de Girona, la Capella de Música de la Catedral de Girona, Videoson i els Diables de l'Onyar.

Se'n fan dues funcions: a les 19 h i a les 22 h.

Ja arriba Sant Jordi a Banyeres de Mariola