Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Escenificacions de la llegenda

En algunes poblacions catalanes, en dates properes al 23 d'abril, diada de Sant Jordi hi ha el costum de fer escenificacions de la llegenda de sant Jordi, el drac i la princesa. De dramatitzacions n'hi ha de dos tipus: les populars i les infantils o escolars. Les escenificacions populars de la llegenda són representacions teatrals de gran envergadura, fetes per la gent del poble, en escenaris emblemàtics, sovint els carrers i les places del casc antic del poble o ciutat on té lloc. Les escenificacions escolars, en canvi, són representacions més modestes que es desenvolupen sovint a l'interior d'una escola a partir de la construcció d'un drac, que fan els mateixos nens i nenes.

Setmana medieval de Sant Jordi
Montblanc (la Conca de Barberà)
Pels volts de la diada de Sant Jordi, el conjunt emmurallat de la vila de Montblanc retorna al seu esplendorós passat medieval i es converteix en l’escenari d’un conjunt de representacions que recreen capítols de la popular llegenda de sant Jordi, el drac i la donzella que la tradició catalana situa en aquesta vila.

Festa de Sant Jordi
Mataró (el Maresme)
El teixit social de Mataró organitza una completíssima festa de Sant Jordi cada 23 d'abril. Al matí es fan les tradicionals parades de roses i llibres pels carrers, a la tarda la cercavila dels més de 40 gegants que hi ha a la ciutat i a la nit, la Fogonada, la sortida nocturna del Drac de Mataró i les Diablesses que, amb els seus Voltafocs, omplen les places de foc, espurnes i música.

Festa de Sant Jordi
Puigverd (el Segrià)
Puigverd de Lleida celebra pels volts de Sant Jordi, una arrelada festa popular que compta amb una processó molt concorreguda que passeja unes imatges de Sant Jordi i la Moreneta i que, des del 2006, també compta amb una escenificació de la llegenda, el drac i la princesa.

Recreacions de la llegenda de sant Jordi i el drac
Diferents poblacions
Tot i que la llegenda d'un heroi que mata un drac forma part de la nostra tradició cultural des de temps precristians i que és a Catalunya on hi ha la major concentració de dracs festius de tot el món, només unes poques viles catalanes inclouen, en el ritual festiu de la Festa de Sant Jordi, el 23 d'abril, una escenificació més o menys dramatitzada de la popular llegenda.

Festa de Sant Jordi
Sant Celoni (el Vallès Oriental)
Sant Celoni celebra Sant Jordi amb parades de llibres i roses i amb un conjunt d'actes protagonitzats pel Drac de Sant Celoni, una fera que protagonitza la llegenda del Soler de Vilardell, una llegenda d'un heroi local anàloga al relat de sant Jordi, el Drac i la Princesa.

La Fogonada
Mataró (el Maresme)
Cada 23 d’abril, pels carrers i les places de la ciutat de Mataró s'escenifica una particular versió de la llegenda de sant Jordi, la princesa i el drac. És la Fogonada, una singular festa que combina una posada en escena parlada i en moviment, el bestiari festiu i l’ús d’una gran quantitat de pirotècnia.

Consueta de Sant Jordi
Girona (el Gironès)
Cada any pels volts del 23 d'abril la nau gòtica de la Catedral de Girona acull la representació de ‘La Consueta de Sant Jordi cavaller’, una obra de teatre basada en un text del segle XVI d’autor mallorquí desconegut.

Festa de Sant Jordi a Califòrnia - els catalans que viuen a Califòrnia, als EEUU d'Amèrica, celebren la festa de Sant Jordi amb roses i llibres, un àpat comunitari, i l'escenificació de la llegenda del Drac, la Princesa i Sant Jordi a càrrec dels més petits.
"Catalunya, princesa meva" a Lliçà d'Amunt (el Vallès Oriental) En aquest espectacle, que explica la llegenda de Sant Jordi, diferents entitats locals s’enfronten en diferents escenaris al drac, elaborat pels nens i nenes de les escoles del poble, i que acaba cremat. Els personatges principals i secundaris són interpretats per veïns i veïnes del poble. Les entitats que hi participen són: la Colla de Gegants, la Colla de Diables Vall del Tenes, el Ball de gitanes, l’Ateneu l’Aliança, la Bandeltenes, els Diables La Sella i Tocats per la Sardana. L’elaboració del Drac de Sant Jordi està organitzada per l’Ateneu l’Aliança, amb el suport econòmic de l’Ajuntament, i compta amb la col·laboració de tots els infants dels centres escolars del municipi.
Escenificació de la llegenda a Banyeres de Mariola (l'Alcoià) - és la escenificació de la Llegenda més primitiva que es coneix. Data del 1981 i es realitzà per primera vegada amb motiu del segon centenari de l'arribada de la Relíquia del Sant al poble. L'any 1780 arriba a Banyeres la Relíquia de Sant Jordi traslladada des de Roma pel banyerí Pare Juan Bautista Domenech. Actualment és una posada en escena espectacular en un entorn natural (el Parc de Vil·la Rosario) on participen més de 200 persones amb foc, llum, dansa i música en directe. Cada dos anys. Telèfon: 96.656.77.66
Cercavila i escenificació final de la llegenda de Sant Jordi a Cervera (la Segarra) - el 23 d’abril a la tarda cercavila del brollador del carrer General Güell fins a la plaça del monument a la Generalitat, on té lloc la representació final de “la llegenda de Sant Jordi”.
Gran Espectacle Musical “ La Llegenda de Sant Jordi “ - un dels actes principals de la celebració de la diada del patró de Catalunya. L’escenografia esta farcida d’elements mòbils i sorpreses, vestuari seguint la moda medieval catalana dels s. XII i XIII; atrezzo confeccionat per a l’ocasió ... per a que el públic s’integri totalment en la història del cavaller que lluita amb la bèstia. L’aparició del drac desvetlla el secret millor guardar de totes les edicions de La Llegenda. Amb danses i balls. A càrrec de l'Esbart Vila d'Esplugues. Telèfon: 667.71.91.71
Escenificació de la llegenda a Vilassar de Mar (el Maresme) - escenificació de la llegenda, amb cavalls, dracs i dramatització.
Escenficicació de la llegenda a Sant Jordi, Aj. Palma (Mallorca) - al poble de Sant Jordi (avui barri de Palma) s'hi escenifica la llegenda de Sant Jordi, amb presència de cavallers i d'un drac propi.

Ja arriba Sant Jordi a Banyeres de Mariola
Diversos autors, / Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola