Español/English
Diumenge, 28 d'abril de 2024 | Pere Chanel | Dia de la Conscienciació Contra el Soroll    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes d'Hivern > Carnaval > Ball de Confits

Carnaval
El regne dels poca-soltes
Vilanova i la Geltrú (el Garraf), Dijous gras-Dimecres de Cendra

El Ball de Mantons

Posant mel al Moixó

Sortida del Moixó Foguer

Inici de la merengada

Entrada de les comparses

Inici de la guerra de carmels

La guerra de caramels

La Casa Mortuòria del Rei

La festa de Carnaval és crucial per entendre la vida social de Vilanova i la Geltrú. Es tracta d'un conjunt de celebracions festives amb més de tres segles d’història, caracteritzades per una diversitat d’influències i una riquesa de símbols que poques poblacions catalanes posseeixen.

Breu ressenya històrica del Carnaval vilanoví

Les primeres referències sobre celebracions carnavalesques mínimament organitzades a Vilanova i la Geltrú es remunten a finals del s. XVII. Pel que sembla les influències marinera, pagesa, veneciana i indiana van contribuir decisivament en la fesomia actual de la celebració. La història de la festa, però, està fortament marcada per la prohibició que va imposar el règim franquista entre 1937 i 1956. Aquest fet va fer que el carnaval vilanoví es convertís en un esdeveniment essencialment reivindicatiu i amb gran poder de recuperació i cohesió d’identitat.

El Ball de Mantons

El dissabte abans de Carnaval es celebra el Ball de Mantons, un ball de gala organitzat per cadascuna de les societats pertanyents a la Federació d'Associacions pel Carnaval. Les societats, entitats cíviques encarregades de l’organització parcial de la festa, són l’autèntic eix vertebrador de tot allò que passa durant aquests dies. Els homes van vestits amb trajo i corbata o llaç i les dones, amb vestit llarg i mantó de Manila. Durant el carnaval vilanoví tenen lloc les "competències musicals": dues formacions de ball realitzen una competència lúdica interpretant alternativament un ballable per intentar arrossegar cadascuna d'elles més públic que l'altra.

La Merenga de Dijous Gras

Dijous Gras és el dia de la Merenga. Al migdia se celebra la Merengada: un pastisser local planta, davant el seu establiment, una monumental merenga que els més joves es disputen atrapar. La merenga que aconsegueixen els serveix per enfrontar-se festivament durant la resta de dia pels carrers adjacents. A la plaça de la vila la merenga pren simbòlicament el poder.

A mitjanit, després de les tradicionals xatonades a les cases particulars o a les societats, centenars de vilanovins es reuneixen en una plaça amb galledes plenes de merenga a punt per empastifar-se de dalt a baix.

L'Arrivo del Carnestoltes

Divendres de Carnaval, envoltat per un impressionant i sorollós seguici, arriba Sa Majestat Carnestoltes. Una de les entitats de la Federació és responsable cada any d'organitzar el seguici del Rei, així com d'escriure el sermó en el que s'hi reflecteix, amb més o menys duresa, sàtira i encert, els esdeveniments de la vida política i social més destacats de l’any.

El Moixó Foguer i la Nit de Mascarots

A la tarda, arriba Sa Majestat El Caramel, rei de nens i nenes i cap el vespre, surt una de les estrelles del Carnaval, el Moixó Foguer, un home nu embetumat de mel que es posa dins una caixa plena de plomes, de la que en surt convertit en un ocell que va escampant les seves plomes. A la nit, les disfresses i les màscares omplen el centre de la ciutat d'una manera més individual en una multitudinària desfilada amanida amb balls gratuïts a l'aire lliure que s'anomena la Nit de Mascarots.

Les Comparses de Carnaval i Danses de Vilanova

Diumenge de Carnaval desfilen les Comparses i es celebren les tradicionals Danses de Vilanova. La desfilada és l'acte més multitudinari del Carnaval i desemboca en la Batalla de Caramels a la Plaça de la Vila. Hi participen més de 6.000 parelles i el públic pot arribar a superar les 300.000 persones. Les parelles inscrites en la quarantena d’entitats participants s'estructuren en més de 90 banderes infantils, juvenils i adultes. A la tarda, les Danses de Vilanova (balls vuitcentistes en què cada home és flanquejat per dues dones) es ballen a la plaça de les Cols.

El Vidalot

Dimarts de Carnaval, és el dia del Vidalot. Es tracta de la comparsa de la barreja, la sàtira i la poca soltada. Les entitats tornen a sortir al carrer darrere les seves banderes o sota el símbol del Vidalot, un personatge popular de la història local. Els comparsers del Vidalot, sorollosos, riallers i esbojarrats, duen espolsadors o picamatalassos i llencen ordi i moresc a la concurrència.

L'enterro d'en Carnestoltes

Dimecres de Cendra,el Carnaval vilanoví s’acaba amb l'enterrament del Carnestoltes, un peculiar seguici festiu que recorre els principals carrers del centre i que acaba al Teatre Principal, on s'instal·la la Casa Mortuòria del Rei i on es pot retre el darrer homenatge al Carnestoltes mort. Seguidament, a la plaça de la vila s'escenifica l'aparició de la Quaresma, un acte parateatral que clou el Carnestoltes vilanoví.

El Carnaval... com a pretext
Belascoain i Garcia, Ricard / Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
Aquest treball tracta sobre el fet associatiu a la ciutat de Vilanova i ...

Un segle de Carnaval. Misèries i poca-soltades
Tubau i Garcia, Albert / Federació Associacions de Carnaval
Aquest llibre és un recorregut per la història del Carnaval de Vilanova ...

Carnaval, el de Vilanova i la Geltrú
López-Monné, Rafael / Arola Editors
El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és molt conegut arreu per les seves ...

Festes, costums i tradicions de Cubelles
Vidal i Urpí, Joan / Ajuntament de Cubelles i Consell Comarcal del Garraf
Aquest llibre és un passeig per la història festiva de Cubelles, un recull ...

Dolços i confiters a la Catalunya moderna
Manzanares Mileo, Marta / Eumo Editorial
Més enllà de l'atracció com a llepolia, el dolç ha generat una rica història ...

Balls i danses del Pirineu. Alt Empordà, Baix Empordà i Rosselló
Diversos autors, / CAT Edicions
Quart volum d'aquesta col·lecció que va adreçada, fonamentalment, als músics ...

Les músiques del carnaval de Vilanova i la Geltrú
Diversos autors, / Audio-Visuals de Sarrià - FAC
Aquest CD inclou tres de les peces emblemàtiques del Carnaval de Vilanova ...

llegir
Antañosas y populares danzas del Carnaval en la provincia de Gerona, casi todas ya extinguidas. "El Ball dels Confits", de Figueras
Gironella i Garañana, Joaquim / Revista de Girona
Article que versa sobre aquest acte propi de la Festa de Carnaval a Figueres, ...