Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires dels bolets > Fires i mercats de bolets

Fira de la llenega

També s'hi troben altres bolets

Il·lustració d'un rovelló

El tast de plats cuinats

L'exposició de bolets

Les parades de bolets i altres productes artesanals, el concurs de llenegues, els tastets i la mostra micològica són els principals ingredients de la Fira de la Llenega de Cardona, una festa dedicada a aquest exquisit bolet mocós i als que fan productes artesanals.

A Cardona els diumenges són un dia especial: els comerços són oberts i hi ha mercat, un fet que atrau a molts visitants que venen d'arreu de la comarca. Ara fa uns anys, es va decidir que l'últim dels diumenges d'octubre, a més a més, s'hi faria la Fira de la Llenega. Organitzada per l’Ajuntament, la Unió de Botiguers i la delegació de Cardona del Gremi d’Hosteleria, la Fira de la Llenega omple any rera any els carrers i places del nucli històric de Cardona amb un conjunt d’activitats dedicades a aquest apreciat bolet de tardor.

La celebració compta amb un escenari central, la plaça del mercat, on es situen les diferents parades de boletaires de la comarca que venen els seus bolets. S’hi poden trobar bolets de totes les varietats (rovellons, fredolics, cama-secs, reigs, surenys, moixernons, camagrocs, carlets, trompetes, llengües de bou), etc però especialment llenegues.

La llenega és un bolet molt freqüent als boscos i zones calcàries, especialment al Bages i Osona, on se’l considera un bolet de primera qualitat. És un bolet amb tons grisosos, brillant, amb carn blanca, dolça i molt aromàtica molt conegut per la seva mucositat. Neix sota el pi blanc i és un acompanyant indispensable d’àpats amb carn. En el marc de la Fira es celebra un concurs gastronòmic que premia al concursant que porta la llenega més gran, la més original i al que en porta més. Totes les llenegues són exposades durant el matí.

Juntament amb la fira de bolets, pels diferents carrers del poble es poden veure i comprar els productes artesanals elaborats pel comerços de Cardona: elaboracions de bolets (patés, confitats, conserves) i altres productes alimentaris naturals com codonyat, allioli de codony, embotits, formatges, mels, etc

Un altre dels atractius de la fira és la seva vessant didàctica, que apropa el ric món dels bolets als que hi estan menys avesats. Hi ha una exposició micològica, amb bolets de tots tipus i formes, que coordina el prestigiós micòleg de Berga Josep Ballaran i una sortida pedagògica pel bosc amb els més petits, perquè es comencin a familiaritzar amb els bolets i el bosc.

Al matí, els restaurants de Cardona organitzen, a la plaça de la Fira, un tastet de plats cuinats amb llenegues. Una degustació que permet assaborir, per un preu simbòlic, els plats que es poden dinar als diferents restaurants de la vila: senglar amb llenegues, botifarra de llenega, peu, orella i morro de porc amb llenegues, rodó de vedella amb llenegues i pastís de llenegues amb escamarlans.

La tarda de diumenge es reserva a un acte musical de tipus tradicional (havaneres, cobla, etc) que s'acompanya amb coca i mistela pels assistents.

Sant Iscle de Vallalta, terra de bolets
Diversos autors, / Edicions Els 2 Pins