NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 18 d'abril de 2024 | Perfecte    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Martí > El farcit de pomes


Receptes de "Relleno"
Les pomes farcides de festa major
Arenys de Munt (el Maresme), Pels volts de l'11 de novembre


Cassoles amb les pomes farcides


Pomes abans i després de ser cuites


Plat de pomes de relleno


 

Pels volts de Sant Martí, l'11 de novembre, i en el marc de la seva festa major, a moltes llars d'Arenys de Munt (el Maresme) s'elabora el Farcit o "relleno". Es tracta d'un plat que només es cuina per aquestes dates amb unes pomes especials farcides de carn. Us n'oferim dues receptes tradicionals.

POMES FARCIDES “RELLENO”
Antònia Jaurés Vallalta (Arenys de Munt)

Ingredients

20 pomes del ciri, sal, 250 grams de carn picada, canyella picada, 2 ous, una llimona, 100 grams d’ametlles torrades, llard de porc, 100 grams de carquinyolis, xocolata, 100 grams de melindros, oli d’oliva, sucre, aigua.

Preparació

Es pelen les pomes i amb un ganivet es fa un forat a l’ull de la poma. Es prepara la pasta per fer els taps.

En una cassola es posa la carn picada i els ous sense batre i part de la picada que explicaré a continuació. Es piquen les ametlles, els carquinyolis i els melindros, tot ben picat i s’afegeix un xic de xocolata, un polset de sal, i una mica de sucre amb un pols de canyella. Es fa una pasta espessa i es posa al forat que prèviament hem fet a les pomes.

En una paella amb oli s’hi posen les pomes de cap per avall i, a mesura que es van fregint, es posen en una cassola amb llard amb els taps cap amunt . S’hi tira la resta de la picada pel damunt i aigua calenta per sobre fins que es cobreixin la meitat de les pomes. S’hi afegeix la pell de llimona, el tros de canyella i ben espargides de sucre.

Es couen en poc foc i tapades, tenint molta cura de que no s’agafin. Quan siguin a mig coure es para el foc i es deixen acabar de coure l’endemà.


POMES FARCIDES “RELLENO”
Núria Cruells Culell (Arenys de Munt)

Ingredients

6 pomes camosa, sal, 200 grams de carn picada de porc, branca canyella, 2 ous, una llimona, 200 grams d’ametlles torrades, llard de porc, 100 grams de melindros, sucre, aigua, xocolata a la pedra ratllada, conyac, farina

Preparació

Amb un ganivet es fa un forat a l’ull de la poma. Aquestes pomes les preparem sense pelar. Es prepara la pasta per fer els taps.

En una cassola es posa la carn picada, els ous sense batre i una punta de sal. Aquest serà el farcit de les pomes. El tap de la carn l’enfarinem lleugerament i el fregim a la paella amb una mica de llard.

Preparem la picada. Es piquen les ametlles, els melindros i s’afegeix la ratlladura de la xocolata.

Tirem a la cassola l’aigua, un tres dits, el conyac, el sucre i la picada que hem fet prèviament. Posem les pomes a la cassola amb el tap amunt i afegim la pell de la llimona i la branca de canyella.

Es posa la cassola al foc i es deixa bullir a foc baix una bona estona, aproximadament una hora. Es para el foc i es deixa refredar. Durant els propers dies i fins a ser consumit es repeteix aquesta operació. Les pomes s’han de veure ben cuites. Si el suc no queda prou espès li anem afegint més picada.

POMA DE “RELLENO”
Joan Calvo

Ingredients

20 pomes, 250 g aprox. de carn picada de porc, 100 g de sucre, 1 ou, 1 pols de sal, Llard de porc, 100 g de melindros, 100 g de galetes de Santa Coloma (ametllats i teules), 100 g de xocolata a la pedra, 100 g d’ametlles torrades, 1 pessic de canyella en pols. Per a la picada: 50 g d’ametlles torrades, 50 g de carquinyolis, 50 g de galetes de Santa Coloma (ametllats i teules), 50 g melindros, 50 g de xocolata a la pedra,

Preparació

En primer lloc s’agafen les pomes i s’hi fa un forat a l’ull amb un ganivet. Després es fa una picada amb les ametlles, els carquinyolis, les galetes, els melindros i la xocolata. Es barreja amb l’ou, el sucre, la carn picada i la sal fins a aconseguir una pasta espessa. Feta la pasta, omplim l’ull de la poma per fer-ne el tap. Aleshores es col·loquen les pomes de cap per avall en una paella amb llard per fregir-ne el tap.

Després es col·loquen les pomes en una cassola de terrissa untada amb llard amb el tap de cara amunt i les fem coure a poc a poc amb un almívar (que farem amb el cor de la poma i les llavors, pell de llimona, un parell de branques de canyella i una mica de sucre). Quan les pomes estan a mig coure s’hi tira una altra mica de sucre i conyac, s’hi afegeix una picada i es deixa coure fent el xup-xup vigilant que el suc quedi espès i, si no queda prou espès, s’hi pot afegir una altra picada.

Un cop les pomes farcides ja estan fetes, es recomana que facin el xup-xup una mica cada dia durant alguns dies successius, i s’hi va tirant una mica de sucre i anís perquè tinguin més bon gust.


  8465 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Els plats del Maresme: receptes de la comarca poble a poble
Diversos autors, / Biblioteques del Maresme
Recull de receptes de les poblacions del Maresme, recollides a través de ...



Ajuntament d'Arenys de Munt
http://www.arenysdemunt.cat
Rbla Francesc Macià, 59
08358 Arenys de Munt (el Maresme)
93.793.79.80

Casa Municipal de Cultura La Unió
http://www.teia.net
Teià (el Maresme)
93.540.12.63



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org