NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 4 de desembre de 2024 | Bàrbara    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Festes majors


Festa major
Ara en venen grosses festes, foc per poder-les fer...
Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès), Diumenge següent al 15 d'agost


El Drac de Sant Quintí


Ball de Panderetes de Sant Quintí


Ball de capgrossos


Ball de bastons davant l'Ajuntament


El Ball de Diables de Sant Quintí


El Correfoc de Sant Quintí


 

Tot i que està dedicada a la Mare de Déu de les Neus, Sant Quintí de Mediona celebra la seva festa major el diumenge següent a la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu d'Agost. Un dels protagonistes destacats d'aquesta celebració és el seu Ball de Diables, un dels més emblemàtics de Catalunya.

La Festa Major de Sant Quintí, obeeix, com en la resta de poblacions de Catalunya, a una necessitat de la gent de reunir-se, com a mínim una vegada a l'any, per poder expressar els seus sentiments amb tota plenitud. Els seus orígens és remunten a llunyanes èpoques en què la població celebrava la festa en acció de gràcies d'haver pogut fer la collita satisfactòriament. Per aquest motiu, entre la fi de les tasques de la sega i de la llaurada i l'inici de la veremada, moltes de les festes majors del Penedès es fan durant els mesos d'agost i setembre, un període de temps en què les obligacions laborals queden en suspens i, a manera de ritual, representa el triomf de la col·lectivitat en la seva lluita per vèncer les dificultats que contínuament l'aborden.

La Festa Major de Sant Quintí de Mediona està dedicada a la Mare de Déu de les Neus, però també a Sant Justí i a Sant Quintí. La festa sempre es celebra el cap de setmana següent al 15 d'agost, diada de la Mare de Déu de l'Assumpció. La Missa en honor a la patrona de la vila es celebra el dilluns de la Festa Major, l'endemà del diumenge següent al dia 15 d'agost.

Estructura ritual de la festa

L'estructura bàsica de la Festa Major de Sant Quintí és similar a la de fa molts anys però adaptada als temps. El fet que es celebri a l'estiu aporta l'al·licient que compta amb la presència d'una nombrosa colònia d'estiuejants o de forasters que venen a participar-hi. Tradicionalment, les cerimònies importants que donen caràcter a la Festa Major són l'ofici religiós (que posa en contacte la comunitat amb el seu sant patró que la protegeix), la mostra folklòrica popular, l'àpat (que reuneix la família i les amistats) i el ball. Moltes de les activitats que s'hi han anat afegint, amb el pas del temps, han esdevingut ben importants en la festa: partits de futbol, curses de bicicletes, escacs, tir al plat, sardanes, ... També hi ha les típiques celebracions que marquen el començament i el final de la festa (tronada i tritlleig de campanes, castells de focs, ...).

Divendres hi ha el correfoc a càrrec del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, un dels més antics i característics del país. El Correfoc de Sant Quintí és un dels més espectaculars de Catalunya pel nivell i la intensitat de foc utilitzats. El correfoc acaba amb la Festa dels Diables amb l'actuació de grups de música i dj's.

L'endemà dissabte a les 8 del vespre té lloc la tradicional cercavila amb la participació dels grups de cultura popular locals, la majoria d'ells centenàris, com el Drac, el Ball de Diables, els Gegants, les gralles, els nans, els bastoners, les panderetes, els timbalers i també amb la participació de grups d'altres poblacions veïnes. A l'arribar a l'Ajuntament es fa la salutació a la festa i es llegeix el pregó de Festa Major. La paraula sempre s'ha utilitzat per transmetre públicament els sentiments que la festa provoca.

Tot seguit té lloc actuació de tots els balls populars. Al voltant de les 9 del vespre el Ball de Diables escenifica el seu ball típic, una reminiscència de la lluita del bé contra el mal d'origen vuitcetista i un dels balls parlats que més bé s'ha conservat fins als nostres temps. El Ball no s'ha deixat mai de celebrar durant els últims cent anys (excepte el període de la guerra civil). Seguiment es fa la lectura del versots satírics on es critica els fets més rellevants de l'actualitat amb una rima molt característica. Els versos fan referència a l'actualitat política local, nacional i internacional, però també tracten d'altres temes, en molts casos plens d'ironies, sarcasme, misogínia i escatologia. Els diables fan un repàs als problemes més espinosos del poble, denunciant injustícies i criticant les actuacions dels membres de l'Ajuntament, que des del balcó aguanten, no sense tensió, les crítiques que els fan els diables.

El diumenge és el dia central de la festa. A les vuit del matí es fan les tradicionals matinades i a 2/8 del vespre a la plaça de l'església comença la cercavila amb la participació de tots el balls una altra vegada.

Text: Redacció festes.org, amb textos del llibre Sant Quintí de Mediona, de Xavier Argemí, Mª Teresa Sadurní i Joan Serra, aportats per Pere Miró i Vidal

Fotografies: Miquel Garcia, Santquinti.net


  6837 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Cinc d'agost - convit a la festa -1985/1999
Diversos autors, / El Cep i la Nansa Edicions
Recull dels 15 primers convits a la festa major de Vilanova i la Geltrú, ...

comprar
Què no hem de deixar de tastar a Vilanova i la Geltrú
Francàs Martorell, Ramon / Edicions Cossetània
De les incommensurables gambes de Vilanova als ancestrals bull de tonyina, ...

Apunts de Bloc de les Festes de Vilanova i la Geltrú
Masana i Soler, Heribert / Gràfiques Ferpala, SL
Comentaris sobre el cicle festiu de Vilanova i la Geltrú que acompanyen ...

comprar
Cent anys de Neus de blancs relleus. Els inicis de la festa
Orriols i Sendra, Xavier / El Cep i la Nansa Edicions
Llibre escrit conjuntament per Francesca Roig i Xavier Orriols. Una recerca ...

comprar
Abecedari de la Festa Major
Serra, Sebastià / El Cep i la Nansa Edicions
La D de diables, la G de gegants, la N de nans o la T de tabal… Quina emoció! ...

Vilanova i la Geltrú, la Festa Major
Diversos autors, / Tram
Recull de totes les músiques i tocs de la festa major de Vilanova i la ...

llegir
La cercavila de l'Imaginari
Orriols i Sendra, Xavier / Xarxanet.org
El meu pare m'explicava com als anys vint del mateix segle, a la vila, ...



Festa Major de Sant Quintí de Mediona
https://www.festamajorsantquinti.cat/
Plaça de l'església, 4
08777 Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès)
st.quinti@diba.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org