Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires dels bolets > Fires i mercats de bolets

Fira de bolets i productes artesanals
Sant Iscle de Vallalta (el Maresme), Darrer diumenge d'octubre

El reig, un dels millors bolets

La mostra gastronòmica

Exposició de bolets

La relació de Sant Iscle amb els bolets ve de lluny i és per a tothom ben coneguda. Enclavat al bell mig de la serra del Montnegre-Corredor, el poble celebra una concorreguda fira on es poden trobar parades de bolets i altres productes artesanals, una exposició de bolets i una mostra gastronòmica a càrrec dels diferents restaurants del municipi.

Sant Iscle de Vallalta celebra, l'últim diumenge d'octubre, la seva Festa del Bolet.

A partir de les 10 hores i durant tot el dia a la plaça Major i a la Plaça de les Basses es celebra la Fira de Bolets i Productes Artesanals, on es poden trobar parades que ofereixen productes relacionats amb els bolets. Durant tot el matí, amb els bolets que els participants de la festa van portant s'elabora una Exposició de Bolets de la zona. De les 45 espècies que es consideren comestibles apreciades arreu del món, a Sant Iscle de Vallalta se'n troben 38, i com no, l'apreciat ou de reig. Més tard, a partir de les 12 hores té lloc una Mostra Gastronòmica també a la plaça de les Basses, oferta per tots els restaurants del poble.

La Fira es complementa amb activitats infantils, concerts musicals i l'actuació dels grups de cultura popular de Sant Iscle.

Brevíssima història de la Fira

El 1998, un grup de persones de Sant Iscle de Vallalta van començar a organitzar una exposició per retre homenatge als bolets, anomenada l'Eixida, que feia un repàs a tota la mitologia, la historia i la cultura gastronòmica dels bolets i especialment als de la zona. Amb els anys la mostra anà creixent fins a esdevenir (inclús quan el grup inicial es va dissoldre) en una fita tradicional dins el calendari festiu d’un dels pobles més rics en espècies boletaires de tot Catalunya.

Sant Iscle de Vallalta, terra de bolets
Diversos autors, / Edicions Els 2 Pins