Calendari: Festes de Tardor > Festes i fires dels bolets > Festes de bolets

Fira del bolet

Les parades del mercat

Camagrocs acabats de caçar

Patés de bolets i bolets en sec

Els bolets de xocolata

Situada entre els massissos muntanyosos de les Gavarres i Cadiretes-l'Ardenya, Llagostera s'ha afegit a les poblacions que organitzen una celebració festiva per reivindicar la llarga i ben arrelada tradició boletaire del municipi.

País micòfil

Catalunya és, segons el reconegut antropòleg Josep Maria Fericla, un dels pobles més micòfils del món. Els catalans som amants de tot allò que hi ha al voltant d’aquest fruit del bosc: la gastronomia, les llegendes, les experiències místiques, l’excursionisme... Per això, diverses poblacions amb tradició boletaire com Setcases, la Pobla de Lillet, Berga o Ribes de Freser celebren cada any festes dedicades als bolets.

Recentment Llagostera s’ha afegit a la llista amb una festa organitzada per l’Àrea de Promoció Local de l’Ajuntament, la Unió de Botiguers i diversos restaurants i entitats del municipi en col·laboració amb l’Associació Micològica Joaquim Codina de Girona.

La festa de Llagostera

La festa té lloc aprofitant el dia de festa del 12 d’octubre i es desenvolupa pels carrers del nucli antic de la vila, que s’ambienten per a l'ocasió.

L'eix central de la festa és un mercat o fira de bolets. Es tracta d'un conjunt de parades dels venedors de bolets que posen a la venda totes les varietats de bolets comestibles: camagrocs, fredolics, rovellons, ceps, ous de reig, carlets, trompetes, llenegues, etc N'hi he de tots tipus: acabats de collir, bolets en sec i bolets en conserva. Juntament amb les parades de bolets també hi ha parades de productes relacionats amb els bolets: patés i confitures, pans de bolet, preparats d'arròs i fideus amb bolets, etc

La festa es completa amb un seguit d’activitats al llarg del dia, d’entre les que destaquen un concurs de caça de bolets, diverses xerrades informatives amb reconeguts cuiners i micòlegs, una exposició de bolets i el repartiment dels premis bolets de Llagostera. Durant tot el dia es poden degustar diversos plats cuinats amb els fruits del bosc, com l'escudella amb bolets.

Durant la diada es fa el lliurament dels premis de la Fira del Bolet: el premi Ou de Reig per la tasca d'una persona o entitat en favor del municipi, el premi Forquilla de Plata per al millor restaurant, el premi Cistell de Plata per una botiga i el premi de millor aparador.

Bolets de xocolata

En les darreres edicions les fleques i pastisseries de Llagostera elaboren els seus propis “bolets”, uns dolços de xocolata i galeta que es presenten amb un cistell i que es venen durant el dia de la Festa del Bolet.

Imatges: Manel Carrera i Ajuntament de Llagostera

Guia de bolets per a nois i noies