Divendres, 10 de maig de 2024 | Job    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Siurana

Reus (el Baix Camp), Segon cap de setmana de novembre

Els estands de les cooperatives

L'esmorzar popular

Cartell del festival Taca d'Oli

També coneguda amb el nom de Festa de l’Oli Nou, la Mostra és una de les cites festives més importants per divulgar el coneixement de la Denominació d'Origen Protegida Oli Siurana i presentar l’oli nou de la temporada, que es pot degustar i adquirir durant tot el cap de setmana.

La Mostra és organitzada pel Consell Regulador de la DOP Siurana (l’entitat que agrupa totes les cooperatives que produeixen aquest oli), el Patronat Municipal de Turisme i Comerç de Reus, i la Unió Agrària Cooperativa de Reus.

Objectius de la Mostra

La Mostra va néixer l’any 1997 amb l’objectiu de ser l’acte en què anualment les cooperatives productores més importants de la DOP Siurana presentessin de forma col·lectiva l’oli nou de la temporada, l’oli novell, el que és acabat de sortir dels molins i les màquines. Any rera any, un nombre cada vegada més important de visitants d'arreu de Catalunya s'apropen a Reus per degustar aquest producte de gran qualitat. Per a fer-ho poden tastar l'oli dels diferents productors amb estand a la fira comercial i també apuntar-se als tasts d'oli comentats que realitzen tastadors professionals.

L'esmorzar popular

La setmana que es realitza la Mostra els establiments adherits a la Unió de Botiguers de Reus realitzen una decoració relacionada amb l’oli DOP Siurana als seus aparadors, contribuint d’una manera ben visible a la promoció de l’acte a la ciutat. La Unió, a través dels seus establiments associats, obsequia als compradors amb tiquets per l’esmorzar popular de dissabte al matí, un dels actes més esperats de la celebració. L'esmorzar, durant el qual s’arriben a servir més de 5.000 racions amb degustació de l'oli d'oliva verge extra, es fa a la Plaça Llibertat de Reus i també és el marc on la Casa Borrull presenta cada any un nou l’embotit especialment creat per a l’ocasió.

També es fan actes d’animació cultural i musical, exposicions i un concurs de dibuix per a nens. Els darrers anys la Mostra compta amb la participació del Centre de Desenvolupament de l’Oli (CDO), que té estand propi i ofereix visites guiades i gratuïtes a l’exposició permanent “L’elixir daurat”, ubicada al Museu d’Art i Història de la plaça de la Llibertat. Coincidint amb la Mostra, Reus acull el festival de poesia Taca d’Oli, que es desenvolupa en diferents indrets de la ciutat (des del 2005).

L'oliva i Reus

Tradicionalment, Reus ha estat el centre mercantil on es comercialitzen els productes agrícoles de les comarques que l’envolten. Ja a principis del segle XVIII, Reus produïa grans quantitats d’oli, eminentment destinat al consum interior.

La capital del Baix Camp, doncs, ha actuat com a capital d'una sèrie de comarques que, amb el pas dels anys, han anat configurant un paisatge oleícola comú. Aquest fet va propiciar que el 1977, se'ls concedís una Denominació d’Origen específica per a l’oli que produeixen, la DO Siurana, que agafa el nom del riu Siurana, afluent de l'Ebre per la banda nord, atès que part del territori que inclou es troba dins la conca natural d'aquest riu: una franja de les comarques de Tarragona perpendicular al mar Mediterrani que, des de les Garrigues de Lleida, travessa de nordest a sudest part de les comarques del Priorat, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès, la Ribera d'Ebre i el Baix Penedès.

Segons el moment de la collita, es diferencien dos tipus d’oli DO Siurana: el fruitat (procedent de la collita més primerenca, de color verdós, amb més cos i amb sabor lleugerament picant i ametllat-amarg) i el dolç (procedent de la collita més tardana, de color groc, més fluid i de gust més dolcenc).

L’oli de la DOP Siurana constitueix l’11% del total que es produeix a Catalunya. Un 60% de la producció es destina al mercat català i espanyol, mentre que la resta es destina a l’exportació.

L'elixir daurat. Cultura de l'oli i sostenibilitat
Diversos autors, / Museu Comarcal Salvador Vilaseca i Centre de Desenvolupament de l'Oli de Reus