Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Siurana

La Denominació d'Origen Protegida Siurana està formada pels molins d’oli, almàsseres i trulls de cooperatives agrícoles situades a les comarques del Baix Camp, l'Alt Camp, el Priorat, la Ribera d’Ebre, el Tarragonès, la Conca de Barberà i el Baix Penedès. L’Oli Siurana destaca perquè s’elabora amb oliva arbequina, és de molt baixa acidesa i d’excel·lent fruïtat. Segons l'època de recol·lecció de les olives, es poden distingir dos tipus d'oli, un més afruitat (de color verd, amb bastant cos i lleugerament amargant) provinent d'una recol·lecció més primerenca, i un altre de més dolç (de color groc i més fluïd) provinent d'una recol·lecció més tardana.

Fira de l'oli nou Siurana
Reus (el Baix Camp)
També coneguda amb el nom de Festa de l’Oli Nou, la Mostra és una de les cites festives més importants per divulgar el coneixement de la Denominació d'Origen Protegida Oli Siurana i presentar l’oli nou de la temporada, que es pot degustar i adquirir durant tot el cap de setmana.

Festa de l'oli nou
Alforja (el Baix Camp)
La Festa de l'Oli d’Alforja que organitza la Cooperativa Agrícola d'aquesta localitat celebra l'arribada de l'oli sorgit de la primera premsada i al mateix temps pretén donar a conèixer les virtuts d'aquest preuat líquid amb Denominació d'Origen Protegida Siurana.

Festa de l'oli nou
Almoster (el Baix Camp)
Almoster, amb escassament 1.000 habitants, presumeix de ser la vila pionera en celebrar una festa dedicada a l'oli nou. El 1981, una colla d'amics de la Societat Cooperativa van tenir la idea d'organitzar un esmorzar popular al solar abandonat que hi havia al costat del molí. Amb el pas del temps, aquella festa ha marcat la línia de totes les mostres de l'oli nou.

Festa de l'Oli i el Vi Novell a Llorenç del Penedès (el Baix Penedès) - amb esmorzar popular, actuació del Ball de Bastons de Llorenç, missa i ofrena de vi i l'oli nou. Primer diumenge de novembre. Des de 1996. Telèfon: 977.677.022
Festa de l'oli novell a Maspujols (el Baix Camp) - el primer diumenge de desembre es celebra una festa per donar a conèixer el primer oli de la collita. Telèfon: 977.81.50.86
Festa de l'Oli a la Bisbal de Falset (el Priorat) - la Cooperativa del Camp de la Bisbal de Falset organitza el primer diumenge de desembre, una festa que inclou una jornada de portes obertes al molí d’oli, visites als camps d’oliveres i un gran esmorzar popular preparat per a 300 persones. Telèfon: 977.81.90.12
Diada de l'Oli Nou a Mont-Roig del Camp (el Baix Camp) - es celebra el primer diumenge de novembre, amb visita a les instal·lacions de la cooperativa. Esmorzar popular. Campionat de botifarra. Concurs d'all i oli. Venda d'oli nou. Telèfon: 977.83.70.10
Festa de l’Oli Nou a Riudoms (el Baix Camp) - festa de benvinguda al primer oli nou de la temporada amb esmorzar popular per poder degustar l'oli nou produït a Riudoms, enmarcat dins la DOP Siurana. Amb la participació de la Colla Gegantera de Riudoms amb els gegants de Riudoms i del gegantó de l'Esplai. Es celebra pels volts del tercer diumenge de novembre i és organitzada per la Cooperativa Agrícola de Riudoms i la col·laboració de l’Ajuntament de Riudoms. Telèfon: 977.85.03.44
Festa de l'Oli Nou a El Catllar (el Tarragonès) - organitzada per la Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària del Catllar, el tercer/darrer cap de setmana de novembre. Telèfon: 977.65.33.29
Festa de l'oli a Riudecanyes (Baix Camp) - a principis de gener, organitzada per la Agrícola i Caixa Agrària i SC de Riudecanyes, SCCL.
Festa de l'oli a Cabassers (el Priorat) - se celebra des del 2006. A principis de desembre, amb esmorzar popular amb torrades, llonganissa, arengades, degustació de l'oli nou i degustació de pastes típiques de la població; xerrades i visita a les instal·lacions del molí d'oli de la cooperativa. Organitza: Agrícola i Secció de Crèdit de Cabassers, SCCL Telèfon: 977.83.91.09
Consell Regulador de la DO Protegida Siurana - és l'organisme oficial creat per a controlar i garantir l'origen i l'elaboració així com la defensa i la promoció de l'Oli amb DOP Siurana. Un òrgan administratiu col·legiat constituït democràticament per representants dels sectors de la producció, la elaboració, la comercialització i l'exportació de la zona de producció. Certifica que l'oli comercialitzat amb DOP Siurana ha estat produït a la zona geogràfica que abasta la Denominació, elaborat segons la seva pròpia normativa i controlat segons els seus paràmetres de qualitat.
Fira de l'Oli a l'Espluga de Francolí (la Conca de Barberà) - el primer cap de setmana de desembre a l’exterior del recinte de la Cooperativa - Celler de l’Espluga, i organitzada per Agrícola i Secció de Crèdit Espluga, SCCL amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, té loc una festa entorn de l’oli mb DO Siurana. La diada comença amb un esmorzar, actuacions tradicionals, el concurs de pintura ràpida i el tast de l'oli i el vi de l'anyada. Telèfon: 977.87.12.20
Festa del vi jove i oli nou a Bràfim (l'Alt Camp) - esmorzar popular amb l'oli de primera premsada, organitzat per Agrícola i Caixa Agrària i Secció de Crèdit de Bràfim, SCCL. Des del 2003. A finals de novembre, una setmana abans de la festa majord'hivern. Telèfon: 977.620.061
Diada d'oli Siurana a La Canonja (Tarragonès) - organitzada, des del 1986, per l'Agrícola i Secció de Crèdit de la Canonja, SCCL. A finals de novembre, inclou una cercavila a càrrec de la Banda de Cornetes i Tambors i els Gegants de La Canonja, esmorzar popular al pati de la cooperativa i visites a les instal·lacions, concurs Escolar de Dibuix, recital de música i dinar de germanor i cloenda. Telèfon: 977.543.507
Festa de l'oli nou a Cambrils (el Baix Camp) - un diumenge de desembre a les instal·lacions de la cooperativa Agrícola i Caixa Agrària i Secció de Crèdit de Cambrils, SCCL. Esmorzar popular amenitzat amb música i grups locals (gegants, Agrupació Sardanista, ball de bastons, etc.) Telèfon: 977.369.511
Festa de l'oli nou a Mont-roig del Camp (el Baix Camp) Jornada popular amb degustació de l'oli nou, esmorzar popular, gegants i grallers, concurs de dibuixos per els més petits, sardanes, etc i la possibilitat de veure a primera mà com s'obté aquest preuat Elixir Daurat. A primers de novembre, des del 2008.

L'elixir daurat. Cultura de l'oli i sostenibilitat
Diversos autors, / Museu Comarcal Salvador Vilaseca i Centre de Desenvolupament de l'Oli de Reus