NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 26 d'abril de 2024 | Clet | Dia Internacional contra l'Energia Nuclear    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Terra Alta


Festa de l'oli
Tast del primer oli de la temporada
La Fatarella (la Terra Alta), Primer cap de setmana de desembre


Olives negres per menjar


Coent l'esmorzar popular


Esmorzar a base de "clotxa"


Concurs de plegar olives


Garrafes d'oli


 

La Festa de l'Oli de la Fatarella i la Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals és un esdeveniment que té el primer oli d'oliva de la temporada com a protagonista i que pretén potenciar els elements gastronòmics i patrimonials d'aquesta àrea geogràfica.

La Festa de l’Oli l’organitza l’Ajuntament en col·laboració amb els diferents agents implicats en el món de l’oli d’oliva local (productors, elaboradors, artesans i altres entitats) amb l'objectiu de promoure i dinamitzar el desenvolupament dels artesans locals mitjançant la posada en valor de tots aquells recursos relacionats amb la cultura de l’oli i estimular l’intercanvi d’experiències entre els diferents agents implicats.

La Festa de l'Oli va néixer l'any 1999 i la Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals, un any després, el 2000. Des de l'any 2001 i fins el 2008 es va fer una Mostra de Folklore de les Terres de l'Ebre que va comptar amb l'actuació d'algun grup de música tradicional catalana, que compaginava les cançons populars i tradicionals del país amb les locals. Durant tota la setmana s'organitzen unes Jornades Gastronòmiques (des de l'any 2001) amb la participació de la majoria de restaurants de la localitat que preparen durant aquests dies un menú amb les seves especialitats.

La Fira en si però, no comença fins el diumenge, amb la degustació de l'oli nou i un esmorzar popular amb la menja de la "clotxa", embotits i coques de La Fatarella. En el transcurs de la festa no hi falten tampoc les activitats per la mainada i demostracions de l'elaboració de l'allioli i de la tècnica tradicional de plegar les olives, durant la qual els participants han de recollir les olives mitjançant les tècniques manuals ancestrals utilitzades tradicionalment en la collita d’aquest fruit. Durant el matí es pot visitar el molí de la Cooperativa de Sant Isidre, que obre les seves portes. Un dels altres actes de la jornada és el Col·loqui Oleícola, que s'organitza també des de l'any 2001 i que busca promoure el debat i la reflexió al voltant d'aquest preuat líquid i el valor cultural i patrimonial que se'n deriva. El grup ciclista Pinyó Fixo organitza la sortida ciclista de la Festa de l’Oli.

La Mostra de Productes Artesanals i Tradicionals compta amb una cinquantena d'expositors que omplen l'Avinguda Catalunya amb diferents productes gastronòmics de la qual en destaquen els productes elaborats pels forners i pels carnissers de la localitat, tot i que també hi tenen un paper rellevant els artesans no alimentaris com els fusters i els ferrers. Tots ells aporten a la festa el fruit del seu treball resultat de segles de tradició i de la major o menor incorporació de les tècniques actuals sense perdre mai el caràcter artesanal del seu producte.

També hi ha parades d'eines per al cultiu i per a la recol·lecció de les olives, com màquines i estris manuals per pentinar les oliveres, tractors i altres.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de La Fatarella


  4234 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de La Fatarella
https://www.lafatarella.cat/festa-de-lol...
Plaça Major, 7
43781 La Fatarella (la Terra Alta)
977.41.36.09
aj.lafatarella@altanet.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org