Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de març > Altres celebracions

Festa de l'Aigua

Edicions anteriors de la rua

Una carrossa recent

Obertura de la comitiva

Cartell de la Fira de l'Aigua 2005

Una gran festa que cada any commemora, amb centenars d'activitats i una espectacular rua de carrosses guarnides, un dels esdeveniments cabdals per al desenvolupament de la vila: l'arribada de l'aigua del canal d'Aragó i Catalunya, el 2 de març de l'any 1910.

La Festa de l'Aigua d'Almacelles és una de les celebracions més estimades i esperades del calendari festiu local.

La festa va néixer com una celebració de record a un esdeveniment que va canviar la vida dels almacellencs i almacellenques: l'arribada de l'aigua a la població a través del Canal d'Aragó i Catalunya, l'any 1910. El reg de totes aquelles extensions de terra erma va convertir l'agricultura de secà a regadiu i va atraure centenars de pagesos (es triplicà la població en poc menys de vint anys) i va provocar el desenvolupament econòmic de la vila.

La primera edició de la festa es va fer l'any 1913 i es deixa de fer per culpa de la Guerra Civil espanyola. L'any 1943 es torna a recuperar la celebració.

Programa d'actes rituals

La vigília hi ha toc i repic general de campanes i llançament d'una traca dolça per anunciar la festa. A la tarda cercavila amb els gegants i, després de sopar, espectacles i ball de nit. El dia 2 de març, dia central de la festa, es celebra una Missa Major cantada i amb ofrena de fruits de la terra a l'església de Nostra Senyora de la Mercè, que compta amb la presència de les autoritats locals, els hereus i pubilles i altres convidats. Durant la missa es recorda el fet que va originar la festa, l'arribada de l'aigua, i es fan tot tipus d'agraïments. Al sortir es fa una ballada de sardanes i a la tarda activitats per a la mainada i el ball de tarda-nit amb música d'orquestra. El cap de setmana es succeeixen diverses activitats esportives (tir de petanca, tir de bitlles), i culturals (concerts, cinema, etc)

Diumenge al matí i ha diverses activitats després d'un esmorzar popular: un Concurs de Pintura Ràpida (des del 1995), Exhibició de Pesca i Matinal de Pesca a l'embassament de la Llengua Eixuta, el Concurs Nacional de Colles Sardanistes, que té lloc a la plaça de davant del Centre Cultural, etc

La Desfilada de Carrosses

Un dels actes més multitudinaris i tradicionals és la Desfilada de Carrosses, una espectacular desfilada i rua de carrosses acompanyades per grups d'animació que té lloc diumenge a la tarda. L’any 1955 la tractorada habitual de la festa es va convertir, gràcies a la imaginació de Francesc Gassó, un veí d’Almacelles, en una desfilada de carrosses guarnides. Aquesta conversió del tractor en carrossa va tenir tant d’èxit que a partir de llavors, es va celebrar una desfilada i un Concurs, que es celebra des de l'any 1955. En l'actualitat hi participen unes 20 carrosses que fan referència a l'aigua o al fet històric que va portar l'aigua a la vila, però també n'hi ha d'altres amb motius i engalanaments diferents, i l'Ajuntament en paga algunes.

Cada vegada que hi ha nou bisbe a Lleida, la seva primera missa oficial es celebra en el marc de la Festa de l'Aigua d'Almacelles.

La Fira de l'Aigua

Des de l'any 2005, la Festa de l'Aigua compta amb la Fira de l'Aigua, una mostra que per ser única en les nostres terres s'ha convertit en una fira de referència al país. La Fira de l'Aigua és un aparador de totes aquelles empreses, entitats i indústries relacionades amb el món de l’aigua. S'hi poden trobar empreses de subministrament d’aigua, embotelladores, enginyeria tècnica, esports aquàtics, floristeries, fontaneria, equips de neteja, prefabricats de polièster, productes químics, instal·lació i equips de reg, i un llarg etcètera. La Fira de l'Aigua ocupa dues carpes de 1200 metres instal·lades durant tot el cap de setmana al costat del Parc de l’Aigua fins al monument a la sardana.

Història de la Festa de l'Aigua d'Almacelles 1910-2004
Lalana Foj, Oscar / Ajuntament d'Almacelles