Calendari: Festes d'Hivern > Festes i fires gastronòmiques > Festes i fires de la mel

Fira de la Mel

Prespectiva de la fira

L'ambient de la fira

Una de les parades

Les parades d'artesania

La Fira de la Mel de Crespià, un esdeveniment d’origen medieval amb un llarg historial de costums associats, combina les activitats al voltant de les propietats gastronòmiques i terapèutiques d’aquest producte amb les ballades i les audicions de sardanes.

La Fira de la Mel és l’ activitat lúdico-festiva i comercial més important de l’any a la vila de Crespià, un poble que només té dos-cents habitants però que durant el cap de setmana de la Fira acull els milers de visitants que venen d’arreu de Catalunya a tastar i comprar les millors de les mels. Es tracta d’un esdeveniment únic, molt arrelat a la comarca i amb un passat molt ric, ple d’històries en què es barregen les vides dels intel·lectuals i els camperols.

Tradicionalment la fira es duia a terme el 24 de febrer, coincidint amb la festa de Sant Macià o de Sant Maties. En l'actualitat, la Fira es celebra l'últim cap de setmana de febrer i si s'escau en Carnestoltes es trasllada a la setmana abans.

Història de la fira

La Fira de la Mel de Crespià és una fira que té el seu origen a l'alta Edat Mitjana. La zona de Crespià, a mig camí entre la plana i la muntanya, tenia - i encara té- una gran varietat botànica i florística, la qual cosa la feia molt apropiada pel cultiu de les abelles. La mel de la zona era un producte molt apreciat per les seves propietats curatives i medicinals. En aquella època no hi havia apicultors pròpiament dits, sinó que era una activitat complementària de molts pagesos i petits artesans que l’utilitzaven en primer lloc per a consum propi. Més tard els excedents eren posats a la venda en el marc del que amb els anys va acabar essent la Fira de la Mel.

Al segle XVIII, època de fort creixement a tot Catalunya, hi havia a Crespià un actiu comerç de mel i altres productes, com teixits i filatures, des del port de Roses amb destinació al port de Gènova, a Itàlia, una activitat que constata el fet de que a Crespià hi ha el carrer de Gènova, dedicat a aquesta ciutat italiana, nom molt poc habitual a cap altre poble de la comarca.

El ball de la fira es feia a Cal Baró o Cal Taco, i l'any en què Sant Macies s'esqueia Quaresma, el ball es suprimia del programa. La fira, segons recull Joan Vilardell dels testimonis de mossèn Lluís Teixidor de Pedrinyà i mossèn Joan Llorens de Crespià, s'animava passat el migdia quan l'afluència de visitants augmentava. La mainada buscava a les parades ninots de figures humanes, angelets i mares de Déu d'uns 5 cms d'alçada, fets amb sucre i mel. El costum era comprar sis senyors i sis senyores, però això només ho podien fer els nens que tenien diners, perquè cap als anys vint el seu preu era de 10 cèntims la peça.

La gent dels pobles de la rodalia acudia a la Fira a peu i sobretot durant el matí, i els primers en deixar-se veure eren la mainada, després cap al migdia venien les famílies que procedien de més lluny. Gairebé tothom es duia els tupins per comprar la mel, encara que també n'hi havia que duien gerres per tenir mel durant tot l'any. Alguns pagesos, sobretot els del poble, aprofitaven la Fira per dur-hi el bestiar i mercadejar-lo.

La Fira de la Mel es va recuperar l’any 1980 després d’un parèntesi de disset any sense fer-se.

Antigament, la Fira de la Mel servia perquè els estudiants de retòrica fessin pràctiques aprofitant els visitants que acudien al poble. Per això s'enfilaven a un arbre i recitaven els discursos.

La Fira de la Mel avui

En l’actualitat la fira s’estructura al voltant de les paradetes dels apicultors, que cada any venen més de 3.000 quilos de les diferents tipologies de mel que cultiven i d’altres productes artesanals de la zona.

Però a més a més de les paradetes, a la Fira es poden veure altres activitats com la tradicional benedicció dels apicultors i les audicions i les ballades de sardanes que animen la fira durant els dos dies que dura.

La fira comença dissabte al matí amb la inauguració oficial i l’actuació d’un esbart dansaire, en les darrers edicions l’Esbart Dansaire de Fontcoberta. Dissabte a la tarda, audició de sardanes amb la música de la cobla. Diumenge al matí es fa l’ofici solemne amb acompanyament de música d’orquestra i al finalitzar, sardanes a la plaça. A la tarda, audició de sardanes a càrrec de la cobla “Rossinyolets” de Castelló d’Empúries.

El llibre de la mel. Apicultura popular i plantes mel·líferes
Serra i Fornell, Fra Valentí / Edicions Morera