NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dilluns, 9 de setembre de 2024 | Pere Claver | Dia Internacional de l'Alfabetització    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes i fires gastronòmiques > Festes i fires de la mel


Fira de la Mel
Dos dies de mel i sardanes
Crespià (el Pla de l'Estany), Últim cap de setmana de febrer


Les abelles homenatjades


La mel, protagonista


Prespectiva de la fira


L'ambient de la fira


Una de les parades


Les parades d'artesania


 

La Fira de la Mel de Crespià, un esdeveniment d’origen medieval amb un llarg historial de costums associats, combina les activitats al voltant de les propietats gastronòmiques i terapèutiques d’aquest producte amb les ballades i les audicions de sardanes.

La Fira de la Mel és l’ activitat lúdico-festiva i comercial més important de l’any a la vila de Crespià, un poble que només té dos-cents habitants però que durant el cap de setmana de la Fira acull els milers de visitants que venen d’arreu de Catalunya a tastar i comprar les millors de les mels. Es tracta d’un esdeveniment únic, molt arrelat a la comarca i amb un passat molt ric, ple d’històries en què es barregen les vides dels intel·lectuals i els camperols.

Tradicionalment la fira es duia a terme el 24 de febrer, coincidint amb la festa de Sant Macià o de Sant Maties. En l'actualitat, la Fira es celebra l'últim cap de setmana de febrer i si s'escau en Carnestoltes es trasllada a la setmana abans.

Història de la fira

La Fira de la Mel de Crespià és una fira que té el seu origen a l'alta Edat Mitjana. La zona de Crespià, a mig camí entre la plana i la muntanya, tenia - i encara té- una gran varietat botànica i florística, la qual cosa la feia molt apropiada pel cultiu de les abelles. La mel de la zona era un producte molt apreciat per les seves propietats curatives i medicinals. En aquella època no hi havia apicultors pròpiament dits, sinó que era una activitat complementària de molts pagesos i petits artesans que l’utilitzaven en primer lloc per a consum propi. Més tard els excedents eren posats a la venda en el marc del que amb els anys va acabar essent la Fira de la Mel.

Al segle XVIII, època de fort creixement a tot Catalunya, hi havia a Crespià un actiu comerç de mel i altres productes, com teixits i filatures, des del port de Roses amb destinació al port de Gènova, a Itàlia, una activitat que constata el fet de que a Crespià hi ha el carrer de Gènova, dedicat a aquesta ciutat italiana, nom molt poc habitual a cap altre poble de la comarca.

El ball de la fira es feia a Cal Baró o Cal Taco, i l'any en què Sant Macies s'esqueia Quaresma, el ball es suprimia del programa. La fira, segons recull Joan Vilardell dels testimonis de mossèn Lluís Teixidor de Pedrinyà i mossèn Joan Llorens de Crespià, s'animava passat el migdia quan l'afluència de visitants augmentava. La mainada buscava a les parades ninots de figures humanes, angelets i mares de Déu d'uns 5 cms d'alçada, fets amb sucre i mel. El costum era comprar sis senyors i sis senyores, però això només ho podien fer els nens que tenien diners, perquè cap als anys vint el seu preu era de 10 cèntims la peça.

La gent dels pobles de la rodalia acudia a la Fira a peu i sobretot durant el matí, i els primers en deixar-se veure eren la mainada, després cap al migdia venien les famílies que procedien de més lluny. Gairebé tothom es duia els tupins per comprar la mel, encara que també n'hi havia que duien gerres per tenir mel durant tot l'any. Alguns pagesos, sobretot els del poble, aprofitaven la Fira per dur-hi el bestiar i mercadejar-lo.

La Fira de la Mel es va recuperar l’any 1980 després d’un parèntesi de disset any sense fer-se.

Antigament, la Fira de la Mel servia perquè els estudiants de retòrica fessin pràctiques aprofitant els visitants que acudien al poble. Per això s'enfilaven a un arbre i recitaven els discursos.

La Fira de la Mel avui

En l’actualitat la fira s’estructura al voltant de les paradetes dels apicultors, que cada any venen més de 3.000 quilos de les diferents tipologies de mel que cultiven i d’altres productes artesanals de la zona.

Però a més a més de les paradetes, a la Fira es poden veure altres activitats com la tradicional benedicció dels apicultors i les audicions i les ballades de sardanes que animen la fira durant els dos dies que dura.

La fira comença dissabte al matí amb la inauguració oficial i l’actuació d’un esbart dansaire, en les darrers edicions l’Esbart Dansaire de Fontcoberta. Dissabte a la tarda, audició de sardanes amb la música de la cobla. Diumenge al matí es fa l’ofici solemne amb acompanyament de música d’orquestra i al finalitzar, sardanes a la plaça. A la tarda, audició de sardanes a càrrec de la cobla “Rossinyolets” de Castelló d’Empúries.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Crespià


  6535 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
El llibre de la mel. Apicultura popular i plantes mel·líferes
Serra i Fornell, Fra Valentí / Edicions Morera
Per què cal preservar les abelles? Com es poden domesticar? Sabies que ...



Ajuntament de Crespià
http://www.crespia.cat
c/Major, 2
17832 Crespià (el Pla de l'Estany)
972.59.70.65
ajuntament@crespia.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org