NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 13 de juny de 2024 | Antoni de Pàdua    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Festes amb perots


Les velles de Serra
Política i festa, amb roba vella
Elx (el Baix Vinalopó), Quart dimecres de Quaresma


Velles de Serra 1981


Una de les Velles de Serra


Una de les reivindicacions


 

Cada any a mitjans de la Quaresma, Elx celebra una tradició ancestral que consisteix en exposar uns ninots burlescos en balcons i portes de les cases que satiritzen diversos aspectes de la política local.

Antigament, quan la Quaresma era un moment de penitències i abstinències de compliment obligatori per tal de preparar la Pasqua més que no pas un temps devocional, només hi havia un dia per a respirar: la mitja Quaresma, que tenia lloc el quart dimecres després del seu inici. Aquell dia la mainada sortia pels carrers i cases aïllades a fer una capta. Proveïts amb un cistell, un tronc o un ninot que simbolitzava la vella Quaresma i una serra o xerrac, passaven casa per casa a recollir el que la gent els donava en espècie. Una vegada efectuat el captiri, es serrava la vella o el tronc.

Hi ha qui creu que el serrament de la vella és una romanalla d’antigues pràctiques de màgia homeopàtica per les que, mitjançant la destrucció o crema d’un ésser imaginari, es volia destruir també els esperits malèvols, en aquest cas, els genis de l’hivern. Amb l’arribada del cristianisme, la serra de la vella adquireix un nou significat: esdevé un símbol de l’arribada de la meitat del temps d’abstinència i de les estrictes privacions amb el menjar. Ara, amb la Serra de la Vella es parteix en dos la enutjosa Quaresma, assenyalant així que s’ha arribat a la seva meitat.

El dia de Mitja Quaresma és una diada que conserva, en molts pobles d’Europa, costums i tradicions propis. A casa nostra, aquell dia es permetien certes llibertats, tant gastronòmiques com socials, en comparació amb el temps estrictament quaresmal. En el menjar, la taula d’aquest dia era un xic més generosa que en la resta de dies de la Quaresma i en moltes llars es menjava la crema de Sant Josep.

En moltes poblacions aquest dia era costum fer uns ninots de palla que simbolitzaven la vella Quaresma i que eren exposats al carrer. Els ninots es passejaven en processó i després eren destruits. En alguns indrets del País Valencià, com Cocentaina i Elx, aquests ninots antropomòrfics, construïts amb roba vella i plens de palla eren utilitzats per a fer un repàs satíric de l’any i per airejar els problemes, en una espècie de ritus que, d'aquesta manera, servia per allunyar el mal.

Les velles de Serra a Elx

A Elx (el Baix Vinalopó) el respir de mitja Quaresma era aprofitat pels seus habitants per construir uns ninots de palla vestits amb roba vella que eren suspesos en una corda travessada de part a part del carrer. Els anomenaven “Les Velles de la Serra” i estaven penjats fins al capvespre. D’aquests estranys ninots elaborats de forma rudimentaria també se’n col·locaven a les portes i balcons de les cases amb l’objectiu de fer broma, crítica social o senzillament, perquè els nens hi juguessin.

La tradició es perdre l’any 1940 i es va tornar a recuperar l’any 1981. En l’actualitat la tradició es manté ben viva i compta amb la participació de molts particulars i dels col·legis d’Elx. Aquest dia, de bon matí es construeixen uns ninots satírics, fets amb robes velles, que es col·loquen en balcons i portes i que critiquen, mitjançant cartells al·lusius, diferents aspectes de la vida política en clau local. Els ninots participen en un concurs que en premia l’originalitat. Els ninots, uns 35 en total, es mantenen fins al vespre perquè tothom pugui veure l’abast de les crítiques (enguany centrada en la manca de feina) i no es cremen. Antigament, els xiquets pedregaven els ninots amb l’objectiu de destruir-los.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: José Payà


  4488 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  

llegir
La Festa dels Nanos a Cocentaina
Santamaria Picó, Vicent / Oficina Municipal de Promoció Lingüística (OMPLI)
Article sobre aquesta festa que consisteix en la construcció i exhibició ...

llegir
Els “Pallassos”, un precedent de les falles torrentines
Sanchis Alfonso, Josep Ramon / Junta Local Fallera de Torrent
Entre les tradicions perdudes a Torrent no fa massa anys vull recordar ...Patronat Artístic Cultural d’Elx
Elx (el Baix Vinalopó)
96.546.76.47
Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org