Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Festes amb perots

En moltes poblacions, la Quaresma es representava amb forma de ninot, que també servia com a calendari i que finalment es llançava al foc. Al País Valencià, en canvi, la tradició de fer ninots va evolucionar de forma diferent: aquest ninot quaresmal, anomenat perot, ha adquirit la funció de ser un instrument de denúncia de situacions injustes. Un perot és un ninot, una figura d'home grotesca. El Perot de Mitjan Quaresma és una figura humana que es posa a la finestra o balcó al matí del dimecres central de la Quaresma. Els perots són el divertiment de la xicalla, mostren defectes i vicis de les persones que representen i amb la seva crema ritual, es pretenen eradicar tots els defectes que es denuncien. Per a molts, els perots de Quaresma són el precedent de les Falles. Aquests ninots són tradicionals a les poblacions d'Alcoi, Cocentaina, Elx, Xixona i Castalla, tot i que té molts paral·lelismes amb d'altres tradicions, com els “Pallassos“ de Torrent i els “Vells“ de Llíria i Picassent.

Festa dels Nanos
Cocentaina (el Comtat)
Cocentaina celebra una arrelada tradició contestana que consisteix en l'exposició als carrers d'una sèrie de figures grotesques fetes pels seus habitants a través de les quals es critica l'administració local i alguna persona del veïnat.

Les velles de Serra
Elx (el Baix Vinalopó)
Cada any a mitjans de la Quaresma, Elx celebra una tradició ancestral que consisteix en exposar uns ninots burlescos en balcons i portes de les cases que satiritzen diversos aspectes de la política local.

Dia de la Vella
Agost (l'Alacantí)
Agost celebra, tres setmanes després del Dimecres de Cendra, just a meitat Quaresma, un ritus molt antic que consisteix en instal·lar en la porta de les cases i a les escoles diferents ninots que representen als "vells" o "velles" del poble denunciant diferents situacions injustes.

El Vell i la Vella de Picassent (l'Horta Sud) - antigament, el matí del tercer dimecres de quaresma, el Vell i la Vella seien a la porta de les cases amb l'objectiu de satiritzar i ridiculitzar la situació que el poble travessava a nivell polític i social. La festa començava la nit d’abans, on, el veïnat es reunia en una casa i entre totes i tots tractaven els temes de la crítica i la sàtira social o del veïnat. La festa actual està dedicada als infants i té lloc a l'esplanada de l'Ermita. Consta de jocs tradicionals, tallers diversos, les danses, la gastronomia, amb xocolata i bunyols per a totes les persones assistents; i la música del tabal i la dolçaina amb el Grup Cultural «Ball de Bastonots». Telèfon: 96.123.01.00
Festa dels "pablos" a Aldaia (l'Horta Sud) - festa amb perots perduda pels volts de l'any 1920. A Aldaia els perots es deien "Pablos". Telèfon: 96.150.15.00
Festa amb perots a Llíria (el Camp de Túria) - a Llíria els ninots es penjaven per la nit als balcons i eren retirats al matí, just abans de la missa. Telèfon: 96.279.82.82

La Festa dels Nanos a Cocentaina
Santamaria Picó, Vicent / Oficina Municipal de Promoció Lingüística (OMPLI)