Calendari: Festes de Primavera > Fires i festes de Sant Ponç > Fires d'herbes remeieres

Fira de Sant Ponç

Herbes remeieres

Camamilla

Parada de fruita amb almíbar

La mel també és protagonista

Diferents ciutats, pobles i barris de Catalunya celebren cada onze de maig un esdeveniment únic en honor a sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors, en què les plantes remeieres i tot tipus de productes naturals amb propietats terapèutiques són els protagonistes. Una de les fires més representatives d’aquesta tradició és la que es fa al carrer Hospital de Barcelona.

Sant Ponç

La llegenda explica que, fugint dels seus perseguidors, Ponç va arribar a Barcelona i que, al veure tanta misèria i malalties entre la població local, es va posar a preparar les pocions amb herbes remeieres que coneixia bé, per tal d’alleugerir els dolors. Això li va fer guanyar el respecte i l’admiració de molts barcelonins que a partir d'aquell moment van començar a celebrar una fira d’herbes en el seu honor.

Com és sabut, moltes plantes tenen efectives propietats remeieres i per aquest motiu, els nostres avantpassats ja les consideraven com a herbes sagrades. Algunes tenen poders repel·lents d’insectes parasitaris. La creença popular diu que si es neteja bé la casa el dia de Sant Ponç s'allunyen els paràsits per tot l'any. Antigament era un costum força arrelat posar sota el llit un paquet d'herbes beneïdes de la Fira de Sant Ponç amb la convicció que tenia un alt poder guaridor.

La fira d'herbes remeieres a Barcelona

La Fira de Sant Ponç es una antiga i popular celebració tradicional on recol·lectors i herbolaris ofereixen al passejant diferents productes naturals vinculats a la millora de la salut. A la ciutat de Barcelona les primeres dades sobre la Fira remeten al segle XVI quan era tradició fer una vegada a l’any una fira d'herbes davant de l'església de Sant Miquel. La Fira de Sant Ponç però, podria ser hereva de les fires que es feien en honor a Flora, deessa romana de la vegetació. Segles més tard aquest costum es va fusionar amb el culte a una imatge de Sant Ponç, avui desapareguda, que es feia al segle XIX a l'antiga església de l'Hospital de la Santa Creu.

El dia del sant, el carrer Hospital viu una jornada molt animada amb més de dues-centes parades plenes d’intensos colors i aromes. S'hi poden comprar herbes remeieres i aromàtiques (camamilla, orenga, marialluïsa, menta, tarongina, llorer, ginesta, til·la, romaní, marduix o poniol) i també flors i productes del camp, com mel, arrop, formatge, confiteria tradicional, melmelada i fruita en almívar o gebrada. Hi firen productors i revenedors vinguts de diferents poblacions de les comarques catalanes, com La llacuna, Cabrils, Santa Eulàlia de Ronçana, Begues, etc

La Fira de Sant Ponç del carrer Hospital de Barcelona no és la única que se celebra a la ciutat. Altres districtes s'han afegit a la tradició i en els últims anys han proliferat rèpliques de la fira en molts altres barris. Les més destacades són les de Sants-Montjuïc on, a més a més de les parades al carrer, els forns del barri també omplen els aparadors amb dolços i pastissos típics d’aquesta jornada; la de Sarrià-Sant Gervasi que té lloc a la plaça Mañé i Flaquer i la plaça de Sarrià. També se celebra la Fira de Sant Ponç del carrer Blai, al Poble-Sec i la de Nou Barris, a la Via Júlia, on moltes botigues de queviures aprofiten per posar paradetes al carrer.

La Fira de Sant Ponç: plantes remeieres, ciència i saviesa popular
Diversos autors, / Residència d'Investigadors CSIC - Generalitat de Catalunya
Editat amb motiu de l'exposició amb el mateix nom, organitzada per la Residència ...

El llibre de les herbes i les espècies
Fàbrega i Colom, Jaume / Edicions de La Magrana
Un estimulant recorregut al món de les herbes i les espècies. Aprendre ...

La Fira de Sant Ponç. Una tradició bimil·lenària
Griñó i Garriga, David / Pia Unió de Sant Ponç
Un breu opuscle que constitueix una breu però bona aproximació sobre aquesta ...

comprar
La farmaciola natural. Fruita, verdura, herbes i altres remeis per a la salut i la llar. Amb receptes familiars de l'Àvia Remei
Martí Ribas, Cristina / Edicions Cossetània
Amb aquest llibre no tan sols podem elaborar remeis, sinó que contribuirem ...