Calendari: Festes de Primavera > Fires i festes de Sant Ponç > Fires d'herbes remeieres

Totes aquelles poblacions catalanes que tenen herbolaris i altres organitzacions dedicades a l'ús terapèutic i comercialització de plantes, herbes, mel, flors i tot tipus de productes naturals amb propietats guaridores celebren una fira pels volts de l'11 de maig, diada de sant Ponç. En un moment de floració i màxim esplendor de moltes herbes remeieres totes aquestes empreses, artesans, botigues surten al carrer per promocionar i vendre els seus productes. Una de les fires més antigues és la que es fa al carrer Hospital de Barcelona, però en els darrers anys s’han estès arreu en part gràcies a la revalorització de la saviesa popular referent a la utilització de plantes en les teràpies de sanació. Per aquest motiu, en l’actualitat també es celebren fires d’herbes remeieres en molts indrets de la geografia catalana.

Fira de Sant Ponç
Barcelona (Barcelonès)
Diferents ciutats, pobles i barris de Catalunya celebren cada onze de maig un esdeveniment únic en honor a sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors, en què les plantes remeieres i tot tipus de productes naturals amb propietats terapèutiques són els protagonistes. Una de les fires més representatives d’aquesta tradició és la que es fa al carrer Hospital de Barcelona.

Fira-mercat de Sant Ponç
Cànoves i Samalús (el Vallès Oriental)
Una festa popular d'arrel tradicional durant la qual herbolaris i recol·lectors de flors i plantes medicinals, així com artesans de l'alimentació i pagesos de la zona, ofereixen al passejant els seus productes en un entorn natural ideal per aquest tipus de celebració.

Fira d'Herbes Remeieres i Productes Artesans
Vilanova de Sau (Osona)
Situat al cor de les Guilleries, en un espai d’una riquesa natural excepcional, Vilanova de Sau organitza, des de 1991, una concorreguda fira dedicada a les herbes remeieres i aromàtiques que aplega milers de persones interessades en les propietats terapèutiques de les plantes.

Fira de Sant Ponç
Sarrià-Sant Gervasi, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
Herbes per a cuinar i plantes guaridores, però també mel i tot tipus de productes de medicina natural, com cremes per a la pell i altres que aprofiten les propietats remeieres i terapèutiques de les plantes són els que es poden trobar a la tranquil·la Fira de Sant Ponç de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

Fira de Sant Ponç
Poble-sec, Aj. Barcelona (el Barcelonès)
Cada 11 de maig el carrer Blai del Poble-sec s'omple de parades de venedors de herbes remeieres i productes medicinals: és la Fira de Sant Ponç, una festivitats que en aquest barri de Barcelona també compta amb la participació de les entitats veïnals.

Fira de Sant Ponç a Premià de Mar (el Maresme) - situada al carrer principal de la vila (Gran Via de Lluís Companys) a principi de maig amb estands plens d'un munt de diversos productes naturals, confitures, begudes, olis, formatges i d’altres productes elaborats de manera artesana. Telèfon: 93.752.99.90
Fira de Sant Ponç a La Molsosa i Prades (el Solsonès) - organitzada per l'Associació Cultural de Prades, pretén ser una diada cultural i lúdica en la que, a més de les parades pròpies d'una fira, s'hi ofereixen diferents activitats musicals, artístiques i esportives. Telèfon: 973.47.35.86
Fira de Sant Ponç a Castelldefels (el Baix Llobregat) - fira que es celebra des de fa tretze anys el darrer diumenge de maig i hi trobem parades de productes naturals, tant de perfumeria com d’alimentació i d’artesania i com d'herbes medicinals. Telèfon: 93.665.11.50
Fira de Sant Ponç a Sant Cugat (el Vallès Occidental) - La Fira de Sant Ponç omple la plaça d'Octavià de productes artesanals i tradicionals tan diversos com formatge, mel, espècies, caramels o coques. La Fira de Sant Ponç té els seus orígens en l'època romana, quan era costum que els herbolaris aprofitessin per vendre algunes herbes curatives per als malalts. Des del segle XVI, la fira es fa coincidir amb el dia de Sant Ponç, l'11 de maig.
Fira de les herbes de Marge a Sant Jordi d'Esvalls (el Gironès) - es celebra a mitjans de maig. Telèfon: 972.798.005
Fira de Sant Ponç a Sabadell (el Vallès Occidental) - es celebra a principis de maig des dels anys 186-87 al Passeig de Manresa. Hi ha elaboradors, distribuïdors o venedors d'aliments artesans.
Fira de Sant Ponç a Les Franqueses del Vallès (el Vallès Oriental) - l'Associació Cívica i Cultural de Corró d'Avall, conjuntament amb les àrees de Cultura i Educació i de Benestar Social, Joventut i Sanitat de l'Ajuntament de les Franqueses del Vallès, organitza a Can Ganduxer la tradicional Fira de Sant Ponç. Tot i que la fira pròpiament dita s'inaugura el diumenge tant divendres com dissabte hi ha un munt d'actes programats adreçats a gent de totes les edats.
Fira de Sant Ponç a Mollet del Vallès (el Vallès Oriental) - se celebra a la rambla de Balmes, organitzada per l'alumnat de l’Escola d’Educació Especial Can Vila i del Centre Ocupacional del Bosc amb parades d'herbes aromàtiques i medicinals i productes artesans de pastisseria. Es posen a la venda productes elaborats pels nois i les noies dels centres, depenents de l'Institut Municipal de Serveis als Discapacitats. A les parades hi ha mel, melmelades, herbes seques i fresques, productes de l'hort, etc.; així com olis, alcohols i vinagres aromàtics, i bijuteria, i també tot tipus de productes de pastisseria (pans de pessic, pastissos, púdings, magdalenes...) Telèfon: 93.571.95.00
Fira de Sant Ponç a Mataró (el Maresme) - es celebra amb parades de productes naturals i productes elaborats artesanalment a la plaça de l’ajuntament, des dels anys 1980. A l'abril.
Fira de Sant Ponç a Santa Coloma de Gramenet (el Barcelonès) - es celebra el mes de maig. El expositors posen a l’abast del públic assistent els productes típics d’aquesta fira: aliments naturals sense cap tipus de tractament químic, productes d'herbolaris, dietètica, neuropatia, homeopatia, jardineria i floristeria tots amb vinculació terapèutica. També s'hi poden trobar un ampli ventall d’espècies i condiments alimentaris totalment naturals.
Fira mercat d'herbes i productes naturals de Setcases (el Ripollès) - a mitjans de maig. Durant tot el dia, fira mercat d'herbes i productes, sortida botànica guiada, taller d'elaboració artesanal de colònies, etc
Mercat de Sant Ponç a Sant Llorenç Savall (el Vallès Occidental) - la població de Sant Llorenç Savall, cruïlla de camins entre 4 comarques, celebra un mercat de sant Ponç, patró dels herbolaris, al centre del poble. Hi ha parades d’herbes remeieres, d’almívars, de fruita deshidratada, de mel, de ratafies i vi,…etc. i així fins a les 35, comptant també les parades dels artesans i les entitats locals. Telèfon: 93.714.00.18

La Fira de Sant Ponç: plantes remeieres, ciència i saviesa popular
Diversos autors, / Residència d'Investigadors CSIC - Generalitat de Catalunya
Editat amb motiu de l'exposició amb el mateix nom, organitzada per la Residència ...

El llibre de les herbes i les espècies
Fàbrega i Colom, Jaume / Edicions de La Magrana
Un estimulant recorregut al món de les herbes i les espècies. Aprendre ...

La Fira de Sant Ponç. Una tradició bimil·lenària
Griñó i Garriga, David / Pia Unió de Sant Ponç
Un breu opuscle que constitueix una breu però bona aproximació sobre aquesta ...

comprar
La farmaciola natural. Fruita, verdura, herbes i altres remeis per a la salut i la llar. Amb receptes familiars de l'Àvia Remei
Martí Ribas, Cristina / Edicions Cossetània
Amb aquest llibre no tan sols podem elaborar remeis, sinó que contribuirem ...