Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de març > Altres celebracions

Aplec de la sardana
Sant Boi de Llobregat (el Baix Llobregat), Tercer diumenge de març

L'aplec al matí

Un moment de la ballada

El concurs de colles improvisades

Trobada de balladors de sardanes que se celebra cada any el tercer diumenge de març, aprofitant l'inici del bon temps i les ganes dels membres de les colles de retrobar-se amb una de les danses catalanes per excel·lència.

L'aplec va néixer als anys 80 del segle XX, en el moment de recuperació de les festes populars que visqué tot Catalunya després dels foscos anys de la dictadura franquista espanyola. En aquells moments a Sant Boi només hi havia dues entitats vinculades al moviment sardanista: l'Ateneu Sanboienc i els Amics de la Sardana.

La primera edició de l'aplec va ser organitzat pels Amics de la Sardana de Sant Boi de Llobregat amb l'objectiu de consolidar una cita sardanista, més enllà de les ballades de cap de setmana. L'entitat havia nascut als anys 70 i ja s'havia distingit, durant el franquisme, per organitzar clandestinament ballades i cursets. En l'actualitat l'entitat pertany a la Federació Sardanista de Catalunya i té per objectius la difusió, ensenyament i pràctica de la sardana, en les seves vessants tant musicals com dansaires.

L'organització de l'Aplec es va fer a base de contractar tres cobles punteres: la Montgrins, la de Sabadell i la de Cornellà, que tocaven matí i tarda.

En l'actualitat, a l'aplec hi participen diferents cobles que executen, consecutivament, les seves peces a la Plaça de Catalunya (tot i que en cas de mal temps l'acte es trasllada a Can Massellena). El programa de ballades comença al matí amb una ballada llarga, lliure, que dura fins al migdia. La ballada es reprèn a la tarda amb un concurs de colles improvisades. El concurs comença quan la gent que ha vingut ja al matí s'apunta en una de les deu (com a màxim) colles participants. Una vegada formades les colles, es fa un galop d'entrada, una coreografia durant la qual, en parelles, es va desfilant en forma de cuc, una parella darrera l'altra. Quan la cobla deixa de tocar i tothom és al seu lloc, es balla la sardana del concurs. Durant aquesta ballada un jurat valora la improvisació i la qualitat tècnica de les colles i emet un veredicte. Acabat el ball s'entreguen els premis a tots els participants i es fa una gran xocolatada popular

Història de la Festa de l'Aigua d'Almacelles 1910-2004
Lalana Foj, Oscar / Ajuntament d'Almacelles