Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Escenificacions de la llegenda

Setmana medieval de Sant Jordi

Les Credencials

El Concurs de Joglars

Les Corts

El mercat medieval

Pels volts de la diada de Sant Jordi, el conjunt emmurallat de la vila de Montblanc retorna al seu esplendorós passat medieval i es converteix en l’escenari d’un conjunt de representacions que recreen capítols de la popular llegenda de sant Jordi, el drac i la donzella que la tradició catalana situa en aquesta vila.

La Setmana Medieval de Montblanc es celebra cada any pels volts de la setmana de Sant Jordi, amb el 23 d’abril inclòs, però les seves activitats duren entre una i dues setmanes i s’allarguen fins a finals d’abril. La festa és organitzada per l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi en col·laboració amb l’Ajuntament de Montblanc i diverses entitats de la ciutat.

Aquesta festa de recreació històrica i llegendària es desenvolupa en un espai incomparable: els carrers i places del centre de la vila de Montblanc, la Vila Ducal, declarat “Conjunt Monumental i Artístic” l’any 1947. En una de les portes d’aquesta ciutat emmurallada, el Portal de Sant Jordi, hi ha el lloc on es creu que Sant Jordi va matar el drac. En aquest indret, hi creix un roser de roses roges, que la tradició popular creu sorgit per acció de la sang del drac abatut pel cavaller caiguda sobre un roser boscà o gavarrer (de roses blanques).

Reviure la llegenda

La Setmana Medieval de Montblanc és el conjunt d’actes i activitats que recreen els fets que narra la popular llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya. Segons explica Joan Amades en el seu Costumari Català i com també recullen altres autors, com Anna de Valldaura a Tradicions religioses de Catalunya, la tradició catalana situa els aconteixements de la famosa llegenda del drac, el cavaller i la donzella a la vila de Montblanc.

La Setmana Medieval de Montblanc divulga els principals continguts de la llegenda mitjançant una gran recreació dramatitzada de les principals escenes al mateix temps que proposa a tothom qui ho desitgi, endinsar-se a l’època medieval per tornar a viure el context històric i social on tingueren lloc aquests fets llegendaris.

Els actes principals

El Dracum Nocte és l’escenificació de l’entrada del drac a la ciutat, de l’arribada de les forces del mal a Montblanc. Es tracta d’un acte en tres parts: el Correfoc pels carrers de Montblanc, a càrrec de la colla local i alguna altre colla convidada; la Invocació de la Bèstia, un espectacle de foc, llum i so i la Megaffarra Medieval, un concert de música que compta amb una beguda exclusiva de la festa, la “Sang de Drac”, una sangria especial feta amb una recepta secreta. Els actes es fan a l’Antiga església de Sant Francesc de Montblanc. Co-organitzat amb l’Associació juvenil Barjaula, el Dracum Nocte és el preludi de les celebracions, el tret de sortida, una festa del jovent i pel jovent de Montblanc.

Un dels actes centrals i originaris de la festa és la macro-representació teatral de caràcter amateur que escenifica la llegenda segons la qual Sant Jordi va matar el drac en aquesta població de la Conca de Barberà per tal de salvar a la princesa. La macro-representació comença, de fet, dies abans amb l’elecció, en el marc d’un sopar-gala, del montblanquins i montblanquines que faran els principals papers de l’obra: sant Jordi i la princesa, rei i reina, caps de les tres cases (Vilafranca, Gener i Alenyà) i els veguers. L’elecció es fa per votació popular entre tots els candidats presentats. També dies abans es fa la Representació Infantil de la Llegenda de Sant Jordi que compta amb la participació de la mainada de les escoles de Montblanc.

La macro-representació es realitza al Passeig Conangla, just davant del punt més alt de la muralla de Montblanc, en un indret conegut com a “El Foradot”. Hi participen més de 500 persones, 200 actors en escena i s’habiliten més de 3.000 cadires pels espectadors. Es tracta d’un macro-espectacle que narra, a través de potents efectes de llum, so i imatges els principals esdeveniments narrats a la llegenda i que acaba amb un castell de focs d’artifici.

Recreació del passat medieval

Durant el temps que duren les festes els carrers i places de Montblanc es converteixen en l’escenari per on passen tot tipus d’activitats que transporten al visitant al passat medieval. Les torres i muralles s’engalanen amb antigues banderes i estendards i els habitants de Montblanc es vesteixen amb vestits d’època. D’entre les centenars d’activitats que s’hi desenvolupen destaquen :

- Mercat medieval: recreació de l’antic mercat setmanal, amb exhibició de bestiar, mostra d’oficis, representacions de titelles, joglars i altres escenes medievals (venda esclaus, etc)
- Escenes de la vida quotidiana de l’edat mitjana
- Sopar medieval
- Representació corts catalanes celebrades a l’església de Sant Miquel l’any 1307
- Concurs de Joglars: al voltant d’aquesta figura cabdal per a l’extensió de la cultura a través de la tradició oral i que participava en mercats, fires i

Breu història d’una setmana llegendària

La Setmana Medieval de Montblanc es comença a gestar pels volts de l’any 1981, quan un grup de joves de la vila, en ple procés de normalització política i cultural del país i empesos per un afany de recuperació de les tradicions populars, decideix investigar al voltant del vincle existent entre la llegenda de Sant Jordi i la vila Montblanc.

La primera escenificació de la llegenda de Sant Jordi té lloc a la Plaça Major de Montblanc el 16 de maig del 1987 en el marc de les Fires i Festes de sant Maties de la localitat. El setembre del mateix any es constitueix l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi, l’entitat que fins a l’actualitat organitza els actes. Ara bé, no fou fins l’any 1988 que es celebra una Setmana Medieval tal i com coneixem ara. Durant tots aquests anys la festa ha anat evolucionant i mentre que aconseguit consolidar alguns actes, també n’ha afegit de nous.

La festa compta amb nombroses distincions. L’any 2000 la festa va ser declarada Festa d’Interès Turístic Nacional per l’estat espanyol.

Ja arriba Sant Jordi a Banyeres de Mariola
Diversos autors, / Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola