Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Escenificacions de la llegenda

Festa de Sant Jordi

La cercavila de gegants i nans

Voltafoc

Un moment de l'escenificació

El ball final

El teixit social de Mataró organitza una completíssima festa de Sant Jordi cada 23 d'abril. Al matí es fan les tradicionals parades de roses i llibres pels carrers, a la tarda la cercavila dels més de 40 gegants que hi ha a la ciutat i a la nit, la Fogonada, la sortida nocturna del Drac de Mataró i les Diablesses que, amb els seus Voltafocs, omplen les places de foc, espurnes i música.

Mataró acull cada any un vast conjunt d’activitats per commemorar la festivitat de Sant Jordi. Les celebracions comencen la setmana anterior al 23 d’abril amb la lectura de contes relacionats amb Sant Jordi i el Drac a les escoles, exposicions i altres actes culturals.

El dia central de la festa és el 23 d’abril. Aquell dia a més a més de les tradicionals parades de llibres i roses al carrer i de la jornada de portes obertes a l’Ajuntament, es fa la Creació del Llibre Gegant de Contes de la Ciutat. Es tracta d’un acte que va començar a fer-se l’any 1976 i que consisteix en l’edició d’un gran llibre (en versió paper i també digital) escrit pels ciutadans i il·lustrat per artistes que comença a partir de les 12 del migdia a la plaça de Santa Anna. A la tarda, es fa la Trobada de Gegants, que cada any compta amb la participació de totes les figures (més de 40!) que hi ha a la ciutat, presidides pels gegants de la família Robafaves. En acabar la cercavila de gegants davant d’Ajuntament té lloc l’actuació castellera dels Capgrossos de Mataró. A la nit es fa la missa de sant Jordi a la Parròquia de Sant Josep, dedicada al sant patró de Catalunya i amb la benedicció i entrega de roses, goigs i un recordatori i amb l’acompanyament del Cor Madrigalista de Mataró.

Un dels actes destacats de la Festa de Sant Jordi a Mataró és la Fogonada, que té lloc havent sopat. Es tracta d’una cercavila festiva que fan, pels carrers de la ciutat, les Diablesses i el Drac de Mataró, una figura feta a imatge del que porta En Robafaves al casc. La Fogonada, que va néixer l’any 1996 -cinc anys després que el Drac prengués forma- destaca pels Voltafoc, les voltes en sentit contrari al de les agulles del rellotge que es fan a les places del centre històric de Mataró: plaça Xica, plaça Gran, plaça de Santa Maria i plaça de l’Ajuntament. A cada plaça. i mitjançant coets de patum sense tro, el Drac i les Diablesses omplen la plaça de foc, fum i soroll al so de la música, en un acte que serveix de beteig de foc per a molts mataronins i mataronines. A la darrera plaça, davant l'Ajuntament, s'escenifica una llegenda sui-generis de Sant Jordi: sobre un escenari, Sant Jordi ajuda al Drac a deslliurar una princesa del poder d'un boc, un personatge que representa al mal. Al final de la història, neix el roser i el cavaller marxa a galop amb la princesa.

Acabada l'escenificació teatral es fa el darrer Voltafoc, aquesta vegada amb música en directe i, en finalitzar, un ball a la plaça de l’Ajuntament amb els grups de música tradicional locals.

Ja arriba Sant Jordi a Banyeres de Mariola
Diversos autors, / Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola