Dimecres, 8 de maig de 2024 | Miquelet    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Primavera > Primers de Maig > Ritus de l'Arbre Maig

Portant l'arbre a plaça

Portant el xop

Falcant l'arbre a plaça

El xop, plantat a plaça

Com cada any, els habitants d'aquesta població van a cercar el pollancre més ben plantat del terme, el tallen i el porten fins a la plaça que duu popularment el seu nom, on és plantat de nou amb l’ajuda de cordes. El xop esdevindrà en els propers dies l’eix de tot tipus d’actes lúdics i culturals.

El culte a l'arbre

Des d’una prespectiva simbòlica, l’arbre és un dels símbols més universals que existeixen i per això ha estat tradicionalment objecte de culte i devoció. L’arbre exemplifica molt bé, en la seva composició, els tres estats–components del món: les branques simbolitzen el cel; el tronc, la terra; les arrels, el submón o l'infern. A més, en determina la seva interdependència en dos sentits: ascendent i descendent.

Per aquest motiu, l’arbre ha estat venerat com a símbol de la força i la fertilitat, com a artífex de la fecundació de la terra, com a símbol de la vida. Podem trobar exemple de cultes a l’arbre en l’engalanament de l’arbre de Nadal, en la construcció de les barraques (fogueres) de Sant Antoni a la comarca dels Ports del País Valencia, en les festes de l’Aro de la Vall d’Aran que es fan per Sant Joan.

Ara bé, la major part de les festes que tenen a l’arbre com a protagonista es celebren, coincidint amb l’època de màxim esplendor de la naturalesa, durant el mes de maig i per això s’anomenen Festes de l’Arbre Maig. I una de les més significatives és la Plantada del Xop a El Palomar, una vila de la Vall d’Albaida, al País Valencia.

El ritus anual de la plantà del Xop a El Palomar

Cada any el mateix dia, el segon diumenge de maig, a El Palomar es repeteix un ritual que es desenvolupa de forma espontània i improvizada des de temps immemorials. Els aconteixements es desenvolupen amb el bategar del poble. Al matí, el ball de pastorets anuncia, amb l’ajuda dels repics de campanes, que la festa comença. Al migdia, els homes de la vila es troben, s’adrecen a una zona humida o barranc proper al riu i escullen un xop, el que els sembla més bonic de la contrada. El xop és talat amb una destral i és portat col·lectivament fins a la plaça que duu el seu nom, on les dones els esperen.

El moment d’aixecar el xop per plantar-lo a la plaça és el més espectacular i també el més delicat pel risc d’accidents. Amb l’ajuda de cordes, apuntaladores de fusta i amb la força de les mans de tothom qui vulgui, el xop és alçat fins que queda ben plantat. Una vegada dret és apuntalat i falcat perquè quedi ben vertical. L’èxit de la plantà es celebra amb cacauà: una menja popular consistent en cacau, faves bullides i vi, amenitzada amb música d’orquestra. Paralelament, a l’església del pobleté lloc una ofrena floral a la Mare de Déu dels Desamparats.

L’endemà, al voltant del xop tindran lloc diversos actes lúdico-culturals, entre els que destaquen el ball de la bandera, un passacarrers, la mascletà i una processó en honor a la Mare de Déu. La festa acaba dos diumenges després, amb la tombà del xop.

Text: Manel Carrera

La festa de l’Arbre de Maig a Igualada