NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 27 d'abril de 2024 | Montserrat | Dia de les relacions Sol-Terra    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Primers de Maig > Ritus de l'Arbre Maig


Plantada del maig
Ofrena d'objectes al poll
Òrrius (el Maresme), Segon dissabte de maig


Triant i tallant el poll al bosc


L'arbre es carrega a pes


Arribada del poll al poble


I es replanta a la plaça


La cerimònia requereix de l'ajuda de tothom


Botifarrada


 

Cada segon dissabte de maig els habitants d'Òrrius surten a cercar un arbre anomenat "poll" que hissen a la plaça major del poble. Després, fins a la matinada, van d'amagat per les cases i jardins del terme agafant objectes diversos que posen sota l'arbre en senyal d'ofrena.

La festa abans

Els avis d'Òrrius expliquen que es trobaven al vespre del segon dissabte del maig a la Plaça de l'Església i anaven a la riera amb la intenció de tallar un dels xops que hi creixien (o "polls", com ells els anomenen), sense demanar permís a ningú.

Entre tots, el tallaven i, carregant-lo a pes sobre les espatlles, el portaven a la Plaça de l'Església, que abans era tota de sorra. Tot i que tenien cordes i material divers que recopilaven entre tots, tenien per costum anar als pous de les cases de pagès i agafaven totes les corrioles amb què feien pujar les galledes. Amb aquestes cordes feien pujar l'arbre i amb l'ajut d'escales de mà i recolzant-lo a la teulada de l'església, acabaven per hissar-lo. Abans, però, s'encarregaven de penjar-hi algun pernil que després servia com a repte per a alguns valents que, tot i que els hi posaven difícil -perquè pelaven el tronc- intentaven pujar-hi.

Un cop plantat l'arbre, es feia carn a la brasa i els més joves gaudien d'una estona més de festa nocturna. I com si amb això no n'hi hagués prou, es dispersaven pel poble "requisant" els carros, les gàbies dels conills, la roba estesa... i ho deixaven tot a la plaça fins el dia següent, on els veïns podien venir a recollir les seves pertinences.

La festa actual

Actualment, la plantada és molt semblant i s'intenta continuar amb aquest caràcter de clandestinitat i transgressió tan característic d'aquesta festa.

A la tarda un grup de joves trien el lloc on tallar l'arbre (ja no s'agafa de la riera necessàriament). N'escullen l'exemplar més gran i bonic, el que més els agrada.

A la nit, després de sopar, el jovent del poble, nois i noies, surt a cercar l'arbre al bosc i, també sobre les espatlles, el carreguen fins a la plaça del poble. La portada del xop és tumultuosa i vibrant.

El procediment de plantada és el mateix que antigament, tot i que ara hi ha un forat fet expressament (la plaça ja no és de sorra), que està tapat durant l'any i es destapa per a l'ocasió i les cordes no són les dels pous.

Una vegada el poll és plantat a la plaça de l'església, els orriencs celebren la tradicional "botifarrada", pas previ a la requisada d'objectes per les cases i els jardins,m un element imprescindible d'aquesta festa. El robatori permès d'objectes "curiosos" que es van trobant per les cases, és un característica de moltes festes populars i, a Órrius, n'és un dels elements més destacats i el que confereix singularitat a la celebració. Els joves es passen tota la nit amunt i avall fins que el poll té als seus peus una bona quantitat d'objectes. L'endemà al matí el poll apareix cobert d'objectes que, els seus propietaris han d'anar a cercar.

Des de l'any 2006 s'introdueixen a la festa altres activitats durant el dia, organitzades per la Comissió de Festes Jove i amb el suport de l'Ajuntament, per tal que els més menuts puguin gaudir d'aquesta celebració i continuïn amb la tradició.

Text: Redacció festes.org, amb informacions d'Andreu Triadó Roig.

Fotografies: Manel Carrera Escudé


  4646 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
La festa de l’Arbre de Maig a Igualada
Vilarrubias i Cuadras, Daniel / Revista d'Igualada, 43
A partir de la recuperació recent de la celebració de l’Arbre de Maig, ...

llegir
El pi, la grua i el risc en les festes populars
Carrera i Escudé, Manel / Botarga Produccions
Fa més de deu anys que segueixo festes amb arbres d’arreu del món. Durant ...



Ajuntament d'Òrrius
http://www.orrius.cat
Plaça de l'Església, 5
08317 Òrrius (el Maresme)
93.797.14.55
espinbm@diba.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org