Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes de la cirera

Festa de la cirera
Cireres a ritme de jota
Paüls (el Baix Ebre), Finals de maig, principis de juny

Una de les parades

La Trobada de Jotes

El municipi de Paüls celebra, des de l'any 2003, la Festa de la Cirera, un esdeveniment que inclou el Mercat de Cireres, una fira i demostracions artesanals, un concurs d'endevinar cireres i una Trobada de Jotes, la dansa pròpia de les terres de l’Ebre.

La Festa de la Cirera és una diada que està organitzada per l’Ajuntament de la població i els pagesos locals amb l’objectiu de, per una banda, celebrar la collita de les cireres i, per altra, per promocionar la gastronomia i la cultura del municipi.

La festa gira al voltant del Mercat de Cireres, que es celebra al voltant de la Plaça Major del municipi, així com pels carrers propers i el castell. Els pagesos locals munten paradetes on es poden degustar i comprar les diferents varietats de cireres que es conreen al poble: garrofala, garra curta, cor de colom, burlat, starky, sumburs, lapins, etc i també productes relacionats amb elles, com confits embotellats. El mercat es combina amb una zona de demostració d'oficis artesanals i venda dels seus productes.

La Festa de la Cirera de Paüls també inclou diverses activitats a Ca la Cirereta, un espai lúdic i didàctic on els nens i les nenes poden jugar aprenent aspectes referents a la cirera, un concurs d’endevinar cireres, diverses exposicions de quadres i artesanies i diverses demostracions i exhibicions d’oficis tradicionals a càrrec dels ramaders locals (esquilada d’ovelles, gossos d’Atura, elaboració dels formatges casolans, treballs de la pedra en sec, etc).

En el marc de la Festa de la Cirera, es celebra la Trobada de Jotes, una trobada que es celebra des de l'any 2000. Paüls disposa d’una llarga tradició en el ball de la jota, que en aquesta localitat té la particularitat que només es balla picant amb la punta dels dits i no amb el taló, com es fa a l’Aragó.

Bojos per la cirera
Diversos autors, / Elemasgè SCP