Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Festes majors a la costa

Festa Major de Sant Pere

Trobada de Barques amb Vela Llatina

Un moment de la cantada

Mercat d'havaneres

La Cantada, des del mar

Calella de Palafrugell celebra la seva Festa Major d'estiu pels volts del 29 de juny, diada de Sant Pere, amb una trobada d'embarcacions de vela llatina, sardanes, activitats marítimes i la famosa i mediàtica Cantada d'Havaneres.

Sant Pere, patró dels pescadors

Calella de Palafrugell és una de les tres cales i un dels cinc barris que configuren el municipi de Palafrugell. El patró de la localitat és Sant Pere, a qui està dedicada l'església parroquial.

La Festa Major té el seu epicentre el dia 29 al matí, amb una missa concelebrada a l'Església de Sant Pere i amb el concert de la Festa Major que té lloc al vespre. Durant els dies que duren les festes, també es fa un homenatge a la vellesa, ballades de sardanes i una cantada de cançons tradicionals mediterrànies amb cremat per a tothom a la Platja del Canadell.

Trobada d'Embarcacions Tradicionals

Un dels actes destacats de la festa major és la Trobada d'Embarcacions Tradicionals (barques aparellades amb vela llatina) que se celebra des del 1993 i és organitzada per l'associació Amics de la Vela Llatina de Calella.

La Trobada comença a la Plaça del Port Bo, on es concentren les embarcacions, i continua a la Cala Pedrosa, aprop de Tamariu, on es fan diverses activitats amb tots els vaixells participants.

La Cantada d'Havaneres

En els darrers anys tot el protagonisme de la festa major de Calella de Palafrugell se l'enduu, però, la Cantada d'Havaneres que se celebra el primer dissabte de juliol al vespre a la Platja de les Barques o platja de Port Bo. La Cantada és l'epíleg i un dels moments més àlgids de la Festa major.

La Cantada és una de les cites més importants del món de l’havanera, un tipus de cançó popular, portada del Carib pels mariners de la flota d'ultramar el segle XIX.

La celebració comença el divendres amb una cantada a càrrec dels grups palafrugellencs. Els actes centrals comencen dissabte a mitja tarda amb l’actuació de diversos grups d’havaneres pels carrers i places de la vila i amb la instal·lació de parades d’entitats que venen llibres, discs i altres productes relacionats amb el món de l’havanera. La Cantada pròpiament dita té lloc dissabte a la nit i s’estructura sota la forma d’un concert de pagament durant el qual cada formació canta quatre havaneres i al final totes juntes interpreten dues de les peces més conegudes: "la bella Lola" i "el meu avi".

La Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell ha esdevingut, gràcies en part al gran ressò mediàtic, una de les més multitudinàries del país i en les darreres edicions es calcula que ha arribat a congregar més de 40.000 persones. Aquesta cantada ha agafat tanta anomenada que els assistents també poden seguir les evolucions de l’esdeveniment des de les cales de "Mala espina", o de "Can Calau" i també amb pantalles gegants a les platges del "Canadell" i del "Port Pelegrí". Molts espectadors prefereixen acostar-se a la Cantada amb les seves embarcacions per mar.

Una devoció mariana: La Mare de Déu del Socors a Tossa (segles XVI-XX)
Zucchitello i Gilioli, Mario / Ajuntament de Tossa, Centre d'Estudis Tossencs