Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Festes majors a la costa

En aquelles poblacions costaneres on l'activitat pesquera ha estat històricament important, la festa de Sant Pere –inicialment celebrada només pels pescadors– s'ha convertit en la Festa Major d'estiu del barri pesquer ("Baix a Mar") o bé en la Festa Major d'estiu de tot el municipi. La festa major en aquestes localitats sol incloure una processó amb la imatge del sant, la benedicció de barques i ormeigs i moltes activitats que formen part de la cultura tradicional dels pescadors.

Festa Major de Sant Pere
Calella, Aj. de Palafrugell (el Baix Empordà)
Calella de Palafrugell celebra la seva Festa Major d'estiu pels volts del 29 de juny, diada de Sant Pere, amb una trobada d'embarcacions de vela llatina, sardanes, activitats marítimes i la famosa i mediàtica Cantada d'Havaneres.

Festa Major del barri de Cases Noves
Sitges (el Garraf)
La Festa Popular de les Cases Noves se celebra el primer cap de setmana de juliol, en honor a Sant Pere, patró dels pescadors. Aquest barri de Sitges reviu durant aquests dies els seus orígens marítims.

Tossa de Mar (la Selva)
Cada 2 de juliol a la nit, els estrets però bulliciosos carrers del centre turístic de Tossa s’omplen d'abraçades, corredisses, somriures, suor i alegria excitada. S’hi celebra el “Toquen a córrer”, un llarg i animat ball popular de gran tradició que funciona com a epíleg de la Festa Major.

Cambrils (el Baix Camp)
El barri marítim de Cambrils celebra la seva festa major amb una setmana plena d'activitats, d’entre les que destaca les regates amb llaguts, el seguici festiu de Sant Pere, que inclou la Galera de Foc -una bèstia festiva que representa a aquest crustaci-, la trobada de vela llatina i l’Ormeig, un conjunt d’activitats a la platja per posar en valor la pesca tradicional.

Festa Major a Canet de Mar (el Maresme) - des del divendres anterior i fins a la diada de Sant Pere i Sant Pau, Canet viu la seva Festa Major. Amb activitats per a tots els gustos i totes les edats: Festa Jove, Pubilles i Hereus, Ball d'envelat, concerts de Festa Major, Ofici solemne, focs, matinal i ball infantil... És tradicional el Ball de les Almorratxes, el segon dia de la festa major. L'organització del ball havia estat a càrrec de la Confraria de Sant Marçal. Telèfon: 93.795.46.25
Festes de Sant Pere El Grau, Aj. Castelló de la Plana (la Plana Alta) - Pels volts del 29 de juny. És la festa gran del Grau, el barri pescater de Castelló, estan organitzades per la Confraria de Pescadors i duren prop d'una setmana, amb actes com la Cavalcada de la Mar, la desfilada de les colles i penyes acompanyades per dolçaina i tabalet que té per funció anunciar a tots els grauers -mitjançant la figura del pregoner- l'inici de les festes, la torrada de sardines i suquet, concerts, sopars de "pa i porta", bous, etc. El dia central de la festa és el 29 de juny. Al matí hi ha una gran ofrena floral dels mariners, que va creant un tapís multicolor a l'església de Sant Pere. Al migdia hi ha missa, mascletada d'eixida i dinar. Al vespre hi ha una processó terrestre que porta la imatge del sant fins al Port i, des d'allà, comença una processó marinera encapçalada per una barca amb la creu, la barca que duu la imatge de Sant Pere i la resta de barques (des de les grans barques d'arrossegament, tresmall, bots de llum, etc i fins a petites barques de lleure) que s'afegeixen a la comitiva que recorre la dàrsena mentre es dispara un gran castell de focs artificials.
Festa Major de Sant Pere a El Masnou (el Maresme) - es guarneixen els carrers i s'hi fan diverses activitats per a petits i grans. Correfoc infantil i correfoc per a grans, exposicions, actuacions musicals i ball, Trobada de gegants i capgrossos, cercavila, focs d'artifici, havaneres, la tradicional missa amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, sardanes, arrossada popular, la festa de l'escuma i altres activitats. Telèfon: 93.540.74.40
Festa major de Sant Pere de les Puel·les, Barcelona (el Barcelonès) - organitzada per la Parròquia de Sant Pere de les Puel·les en el barri de Sant Pere de Barcelona.
Festes patronals a la Colònia Sant Pere, Aj. Artà (Mallorca) - comencen el dia de Sant Joan amb la sonada, des de la mar i al llarg del passeig Marítim, dels xeremiers de l’Escola Municipal. Durant tots els dies hi ha concerts, cinema a la fresca, contacontes, teatre, etc El dia 29 al vespre ofici solemne en honor a Sant Pere, presidit pel Bisbe, i, en acabar, processó marítima de Sant Pere. A mitjanit, focs artificials a la platja. Les festes s'allarguen fins a mitjans de juliol, es fan moltes activitats nàutiques i relacionades amb el mar: regates, verbenes populars al port, travessies nedant, etc... totes es celebren al nucli costaner de la Colònia de Sant Pere. Inclouen cucanyes com l'amollada d'ànecs a la mar, que els participants han de rescatar. Telèfon: 971.83.50.01
Festes de Sant Pere a Andratx (Mallorca) - Festes patronals que se celebren durant tot un mes. Compten amb un programa ben extens que comença abans del patró i que s’allarguen fins a principis de juliol per omplir les llargues vetllades estiuenques amb activitats socials, torneigs d’esports, marató fotogràfica, lliurament dels premis anuals de les festes, diverses diades entre les que destacam la diada i volta a sa Dragonera en piraigua, diverses exposicions i exhibicions entre d’altres activitats. El dia del sant missa major a mitjan matí i processó amb la imatge de Sant Pere acompanyada per moltes barques engalanades. Telèfon: 971.62.80.00
Festa Major de Sant Pere a Calafell (el Baix Penedès) - la festa comença el 28 de juny amb el pregó i el castell de focs al nucli de la platja i un Gran Ball de Revetlla. El dia 29, diada del sant, al migdia es fa l’Ofici Solemne, a l’Eslgésia de Sant Pere, i un concert coral. A la tarda, es fa el Cercavila del Pa Beneït, des de l’Església de Sant Pere i fins a la pl. Alcalde Romeu, espectacles infantils, sardanes i una exhibició de balls. La festa s'allarga fins a principis de juliol amb tot un seguit d'activitats organitzades des de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Calafell.
Festa Major de Premià de Dalt (el Maresme) - al voltant del dia 29 de juny, diada de Sant Pere. Ho organitza l'Associació de Festes de Premià de Dalt. Amb el pregó de la festa, cant coral, gegants, sopar popular, ball, màgia, espectacle infantil, sardanes, actuacions musicals, correfoc, gran castell de focs d'artifici i altres activitats. Telèfon: 93.752.31.86
Festa major d'estiu a Tossa de Mar (la Selva) - amb la Travessia de Sant Pere, la Trobada de Puntaires i el Sopar de Festa Major per les cuineres i els joves cuiners de Tossa els dies anteriors. La revetlla, repic general de campanes anunciant la Festa Major d'Estiu, pregó de la Festa Major i Gran Revetlla de Sant Pere. El dia de Sant Pere, amb ofici solemne a l'Església parroquial en honor a Sant Pere, patró dels pescadors amb acompanyament d'orquestra i processó a la Platja Gran. Encabat, audició de sardanes i al vespre, Serenata i Ball de Festa Major.
Festa Major de Cambrils (el Baix Camp) - es caracteritza per la Festa de l'Ormeig organitzada per "Arjau. Vela llatina de Cambrils". Festa de recreació històrica té com a objectiu principal presentar i valorar l'ofici del pescador i la seva família a través de les tècniques i els treballs a la mar o en terra directament relacionats. Amb diverses activitats relacionades amb l'activitat pesquera (taller de rem, xerrades, demostració de navegació a vela llatina, pesca tradicional a Cambrils, taller didàctic de jocs tradicionals a la platja per a nens i nenes, cercavila per la platja, i recreació d'oficis antics, l'estesa de l'art a la platja, etc. A la nit encesa dels fanals dels bots de llum dels lluminaires de Cambrils. El dia de Sant Pere, 29 de juny, surt el tradicional seguici popular, amb el Ball de Diables Els Cagarrieres, grup de timbalers Cop de Cap, la Colla Gegantera Tota l'Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils. Al sortir de la missa de les 12, hi ha ballada dels elements festius.
Festa major de Sant Pere a Tabarca, Aj. Alacant (l'Alacantí) - tot i que el patró d’aquesta petita illa, avui dedicada completament al turisme, és sant Pau, sant Pere és el patró dels pescadors almenys des del segle XVIII. El dia 29, esmorzar, jocs populars i primera “mascletà”. A la tarda processó amb les imatges de sant Pau i sant Pere que discorren pels carrers engalanats de l'illa. En tornar a entrar a l'església, es dispara una segona “mascletà” (antigament un petit castell de focs) i es canten els Goigs de Sant Pere. Hi apareix una figura de bestiari inspirada en una llegenda local, el llop marí. L'any 1965 es va plantar una foguera artística. Tabarca és una petita illa situada a vuit quilòmetres de Santa Pola i a una vintena d'Alacant.
Festa Major d'estiu a Tossa de Mar (la Selva) - el diumenge anterior, Travessia a la badia de Tossa. El dia 23, arribada de la Flama del Canigó i encesa de la foguera al Passeig del mar. El dia 28 Repic general de campanes anunciant la Festa Major d'Estiu i pregó. A la nit revetlla de Sant Pere, sardanes, seranata de festa major, ball, mascletà i focs artificials. El dia 29 ofici solemne en honor de Sant Pere, patró dels pescadors, amb acompanyament d'orquestra i seguidament, tradicional processó a la Platja Gran. Al vespre Serenata de Festa Major i seguidament Ball de Festa Major. La setmana següent, al carrer del Socors es fa el tradicional "Toquen a córrer. Ses nou Sardanes". Telèfon: 972 340 108
Festa Major de Sant Pere Pescador (l'Alt Empordà) - és la Festa Major d'Estiu, i dura des de Sant Joan al 29 de juny. Nit jove, concerts, partits esportius, concerts, cercavila de gegants, animació infantil, etc. El dia 29 de juny al mati ofici solemne a l’Església Parroquial amb la participació de la Cobla Costa Brava i tot seguit tres sardanes a la Plaça Major amb la mateixa Cobla. Al vespre Concert de Festa Major i seguidament Ball de Vetlla. Telèfon: 972 52 00 50
Festa Major de Sant Pere a Begur (el Baix Empordà) - dies abans s'hi fa (des del 1994) la Fira de Sant Pere amb parades de productes artesanals arreu de la vila, el pregó de la festa, audicions de sardanes i ball de gala. la vigília 28 de juny, ball i el dia 29 a l’Església Parroquial de Sant Pere, ofici solemne cantat i, seguidament, a la Plaça de la Vila, audició de 3 sardanes amb la Cobla La Bisbal Jove. Telèfon: 972.624020
Festa Major del barri de St. Pere, Sta. Caterina i la Ribera de Barcelona (el Barcelonès) - de les tres festes majors que té aquest barri, aquesta és la que organitzen les entitats en xarxa associativa. Tres setmanes non-stop de concerts, activitats per a totes les edats, cercaviles i trobades de cultura popular com gegants, bastons, sardanes, correfocs per grans i petits, activitats interculturals, etc.
Festa al barri de pescadors, Aj. de Lloret de Mar (la Selva) - a finals de juny, pels volts del 28, se celebra la festa del barri dels Pescadors de Lloret de Mar. S’organitza una cantada d’havaneres i hi ha cremat per a tothom.

Una devoció mariana: La Mare de Déu del Socors a Tossa (segles XVI-XX)
Zucchitello i Gilioli, Mario / Ajuntament de Tossa, Centre d'Estudis Tossencs