NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Festes majors


Cercavila de l’Imaginari
Reivindicació dansada del llegendari i la història local
Vilanova i la Geltrú (el Garraf), 6 d'agost


Ball de Pescadors


Ball de les Coves de Ribes


Ball del Cep


Ball de la Lluna en un Cove


Ball de Miralpeix


Ball del Miralpeix


Ball del Ferrocarril


 

El Cercavila de l’Imaginari de Vilanova i la Geltrú demostra que els seguicis festius es poden ampliar no només recuperant balls perduts si no també inventant-ne de nous a partir d’elements de la història local. El Cercavila de l'Imaginari també demostra que la festa major infantil d'una població no ha de ser forçosament una rèplica menuda de la seva versió adulta.

A diferència d'altres viles catalanes, on la festa major infantil és una rèplica de la festa major dels grans, a Vilanova i la Geltrú s'han inventat un conjunt de 7 balls anomenat Cercavila de l'Imaginari que interpreten els nens i nenes de 6 a 16 anys del municipi el dia 6 d'agost. La principal característica d’aquest conjunt de balls és que està inspirat en contes i llegendes de Vilanova i la Geltrú i de la comarca del Garraf.

El Cercavila de l'Imaginari va néixer l'any 1999 per iniciativa dels Pabordes de la festa major i en l’actualitat és impulsat per l'Associació de la Cercavila de l'Imaginari, una entitat que vetlla pel seu desenvolupament. Any rera any, el Cercavila s’ha anat ampliant: l’any 2000 es va estrenar el Ball de l'Arribada del Ferrocarril, el 2001 la "Cantata de l'Imaginari”, el 2004 el Ball del Cep i el 2006 el Ball de la Sínia.

En l’actualitat componen el Cercavila de l’Imaginari els següents balls: Ball de la Fundació de la Vila Nova, Ball de Miralpeix, Ball de Pescadors, Ball de la Lluna en un Cove, Ball del Cep, Ball de les Coves de Ribes, el Ball de l'Arribada del Ferrocarril i el Ball de la Sínia.

Cada un d’aquests balls, que s’executa pels carrers de Vilanova i la Geltrú a mode de seguici festiu, té els seus personatges i la seva pròpia melodia, tots ells inventats de nou partint de la tradició llegendària local. Tots els balls estan inspirats en les coreografies i els models de danses ja existents, com el ball de cercolets, el ball de bastons o el ball de gitanes. D’aquesta manera, el conjunt de balls esdevenen, de fet, una escenificació ballada que reivindica el patrimoni llegendari de la ciutat.

Els balls del Cercavila de l'Imaginari

Ball de la Fundació de la Vila Nova: Aquest és un ball de gegants que es dansa amb música de gralles i hi participen dos gegantons (el Rei en Jaume i un Sr. Feudal de la Geltrú) i deu nans (els vilatans). El ball escenifica el moment en què, després d’haver marxat de la Geltrú, Jaume I concedeix als que es negaven a acceptar el jou feudal, el dret a viure en els terrenys de la Vila Nova.

Ball de Miralpeix: Aquest ball és un ball de bastons que es dansa amb música de gralles i hi participen dues fileres de persones, uns sarraïns i els altres cristians, un peix articulat i un castell en forma de penons portats. S’inspira en els balls de bastons i les festes de Moros i Cristians d’arreu del país, on s’enfronten simbòlicament dos bàndols molt diferenciats per tal d’aconseguir Miralpeix, una antiga fortalesa avui en runes que amaga les coves de Ribes.

Ball de Pescadors: Aquest ball és un homenatge als ardits navegants i pescadors que habitaven, des de temps immemorials, Sa Llacuna, vora la mar de la Geltrú. És un ball de cotonines, però enlloc de dur cavalls els balladors duen barquetes i evolucionen al so d’una cobla.

Ball de la Lluna en un Cove: Aquest ball escenifica la llegenda del Pescallunes, segons la qual un geltrunenc que va veure reflexada la lluna al fons d'un pou, va voler pescar-la, sense èxit, amb un cove. És un ball de rotllana que es dansa amb música de flabiol i al voltant d’un portador que duu un estaquirot amb una lluna plena. Els balladors duen coves amb cascavells.

Ball del Cep: Aquest ball està inspirat en els balls de gitanes de pal o balls de l’arbre de maig i es dansa amb música de sac de gemecs, flabiol i tamborí. Els balladors van vestits de veremadors i fan una sèrie de moviments rodons amb les cintes fent un trenat al voltant d’un estaquirot que representa un cep de vinya.

Ball de les Coves de Ribes: Aquest ball es dansa amb una formació de Ministrils i s’inspira en el monstre que es creu que viu a les cavernes que hi ha al nord-est de Vilanova, vora el mar. Es tracta d’un ball de bastons de pal llarg en què hi participen el serpent i un grup de cavallers que, armats amb un bastó, s’hi enfronten.

Ball de l'Arribada del Ferrocarril: Aquest ball escenifica l’arribada del ferrocarril a Vilanova gràcies als diners d’un vilatà que feu fortuna a Cuba. És el més complexe de tots, perquè hi intervenen gran quantitat d’elements: els vagons, els rails, els treballadors amb els pics i les pales, els passatgers, els pendons que fan de muntanya a foradar, etc La coreografia del ball està inspirada en una part del ball de valencians.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Retrat


  7477 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





comprar
Cinc d'agost - convit a la festa -1985/1999
Diversos autors, / El Cep i la Nansa Edicions
Recull dels 15 primers convits a la festa major de Vilanova i la Geltrú, ...

comprar
Què no hem de deixar de tastar a Vilanova i la Geltrú
Francàs Martorell, Ramon / Edicions Cossetània
De les incommensurables gambes de Vilanova als ancestrals bull de tonyina, ...

Apunts de Bloc de les Festes de Vilanova i la Geltrú
Masana i Soler, Heribert / Gràfiques Ferpala, SL
Comentaris sobre el cicle festiu de Vilanova i la Geltrú que acompanyen ...

comprar
Cent anys de Neus de blancs relleus. Els inicis de la festa
Orriols i Sendra, Xavier / El Cep i la Nansa Edicions
Llibre escrit conjuntament per Francesca Roig i Xavier Orriols. Una recerca ...

comprar
Abecedari de la Festa Major
Serra, Sebastià / El Cep i la Nansa Edicions
La D de diables, la G de gegants, la N de nans o la T de tabal… Quina emoció! ...

Vilanova i la Geltrú, la Festa Major
Diversos autors, / Tram
Recull de totes les músiques i tocs de la festa major de Vilanova i la ...

llegir
La cercavila de l'Imaginari
Orriols i Sendra, Xavier / Xarxanet.org
El meu pare m'explicava com als anys vint del mateix segle, a la vila, ...



Associació de la Cercavila de l’Imaginari
https://cercavilaimaginari.wordpress.com...
Plaça de la Vila, 8
08800 Vilanova i la Geltrú (el Garraf)
info@cercavilaimaginari.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org