Calendari: Festes d'Estiu > Festes de la Mare de Déu de les Neus > Festes majors

Festa major d'estiu
Protecció festiva contra pedregades i calamarsades
el Port de la Selva (l'Alt Empordà), Cap de setmana proper al 5 d'agost

Talla de la Mare de Deú de les Neus

Detall de la bola blanca

Les sardanes i els balls d’orquestra, juntament amb les activitats per als més joves són, un any més els protagonistes de la Festa Major d’Estiu del Port de la Selva, una celebració que es fa en honor a la Mare de Déu de les Neus, patrona del poble i protectora contra les calamarsades i pedregades estiuenques.

El Port de la Selva celebra, cada any pels volts del 5 d'agost, la seva festa major d’estiu en honor a la patrona de la vila, la Mare de Déu de les Neus. La festa més viscuda d'aquest municipi costaner de l’Alt Empordà situat al nord de la península del Cap de Creus, és la dedicada al copatró Sant Baldiri, al maig. La d'estiu és una festa petita, més destinada als turistes i estiuejants que als habitants del Port, que per aquestes dates treballen en el sector turístic.

La Mare de Déu de les Neus, que també és coneguda amb els noms de Mare de Déu Blanca, és venerada com a deessa protectora contra els efectes devastadors de les tormentes estiuenques, i especialment, contra el mal que les pedregades i calamarsades puguin fer en els camps ja plantats amb vinya. No ha d’estranyar doncs que al Port de la Selva, que presenta una gran riquesa de paisatges i que té en el seu terme municipal força terrenys cultivats amb vinyes, es veneri aquesta Mare de Déu.

Durant molts anys, i fins a l’explosió del turisme als anys 1960, havia estat un municipi petit que sustentava la seva economia en dos fronts: el marítim o pesquer i el d’interior o vinícola. Els productes del mar i de la vinya eren les dues fonts d’alimentació de les famílies del municipi. Cada casa tenia la seva vinya i es feia el seu propi vi, fins que poc a poc, els pagesos s’anaren venent les seves terres per fer-hi cases i pisos destinats al turisme estiuenc i els seus habitants es comencen a dedicar als negocis relacionats amb productes i serveis pels nous habitants estacionals (fondes i hotels, restaurants, etc). En l’actualitat, encara queden unes quantes vinyes i es torna a cultivar la vinya però no per a producció pròpia, si no per a vendre el raïm a les grans cases vitivinícoles.

L’església de Nostra Senyora de les Neus és del segle XVII i està consagrada a aquesta Mare de Déu des de la seva fundació. Al seu interior hi ha una talla procedent dels anys 1950 (la original fou cremada durant la guerra civil espanyola) amb una Mare de Déu que subjecta un nen que duu una bola de neu blanca, procedent d'una pedregada o calamarsada, a la mà.

L'acte central de la festa actual té lloc el dia de la diada de la Mare de Déu de les Neus, 5 d'agost o el diumenge proper. Aquest dia hi ha l’ofici solemne a l'església parroquial de Nostra Sra. de les Neus, amb el cant dels Goigs, i tot seguit es ballen tres sardanes a l'arbre.

Durant tot el cap de setmana hi ha diferents actes organitzats per l’Ajuntament de la població: pregó, concerts, curses esportives, espectacles...

Imatges: Josep Lloveras

Cinc d'agost - convit a la festa -1985/1999