NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 19 de març de 2024 | Josep    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes i fires gastronòmiques > La xatonada


Ruta del xató
Recorregut per un plat de les comarques del vi
Garraf, Alt i Baix Penedès, entre sant Antoni i el mes d'abril


La menja està relacionada amb el moment d'aixetonar el vi


Ingredients del xató


Plat de xató


Xatonada Medieval de Cunit


Taller popular


Catàleg de la Ruta del Xató


 

El xató és un plat típic del Garraf i del Penedès que té els seus orígens en la cerimònia d'aixetonar la bóta de vi. En l'actualitat, el plat compta amb una iniciativa única, la Ruta del Xató, un recorregut gastronòmic per les principals poblacions que tenen tradició en l'elaboració d'aquesta exquisidesa culinària.

L'àrea geogràfica que comprèn el Garraf i el Penedès té, en la seva gastronomia, un plat característic que ha esdevingut un referent dins la cuina del país: el xató. El xató es una amanida a base d'escarola, anxoves, bacallà, tonyina dessalada i olives arbequines. El gran secret d'aquest plat és, però, la seva salsa que s'elabora amb mà de morter i que té com a ingredients principals les ametlles, les avellanes, les nyores, els alls, l'oli d'oliva verge, el vinagre i la sal. El xató s'acompanya sovint d'un assortit de truites variades o fricandó, coca de llardons per postres, i tot plegat ben regat amb un bon vi negre del Penedès.

Les teories sobre l'origen del xató

Tot i que són nombroses les teories que hi ha sobre l'origen del xató i moltes les poblacions que en reclamen la paternitat, tot sembla indicar que l'origen del xató és situat en el món del vi. Una vegada el vi estava a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bóta, una cerimònia cabdal que consistia en posar una petita aixeta (l'aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l'inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d'una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d'hivern i amanida amb una salsa especial. Aquesta menja ritual que acompanyava la cerimònia d'aixetonar la bóta de vi és doncs a l'origen de l'actual xató.

Segons algunes teories, el nom de xató provindria d'una expressió pronunciada per Ramon Canudas, gravador del grup de Rusiñol, i que consistia en un joc de paraules per referir-se a aquest àpat que es feia just després d'aixetonar les botes de vi.

La primera constància documental d'aquest plat sembla ser en una crònica periodística publicada en el diari local Eco de Sitges amb data 13 de febrer de 1896, al parlar d'una menja que havia reunit a comensals com Santiago Rusiñol. Aquesta efemèride marca la decisió de l'ajuntament d'aquesta localitat, de declarar el dia 13 de febrer, Dia Internacional del Xató.

La Ruta del Xató

La sofisticació del plat, que combina la influència marítima amb els productes de l'horta, depenia, i encara depèn, dels elements culinaris que es tenen a l'abast i per això pràcticament cada població té la seva manera pròpia d'elaborar-lo. Aquesta diversitat és la principal riquesa del xató. Per aquest motiu, vuit poblacions catalanes s'han associat des de fa anys per a donar a conèixer i potenciar aquesta part del seu patrimoni, en el que es coneix la Ruta del Xató, iniciada el 1997. Es tracta d'un conjunt d'activitats en els que des dels més petits fins els més grans demostren les seves habilitats en l'elaboració del plat, participen en concursos gastronòmics i en xatonades populars.

La Ruta comença, cada any, a Vilafranca del Penedès i a Vilanova i la Geltrú, el cap de setmana posterior a sant Antoni Abat. La primera xatonada popular, emmarcada en el conjunt de festes d'hivern en honor a Sant Raimon de Penyafort, dóna el tret de sortida a tres mesos d'activitats relacionades amb aquest plat tant popular.

Textos: Redacció de festes.org

Imatges: Ruta del Xató


  5854 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Ruta del Xató 2006-2007
Diversos autors, / Ruta del Xató
Calendari de la Ruta del Xató 2006-07, que engloba els municipis del Vendrell, ...



Ruta del Xató
http://www.rutadelxato.com/
938.902.455
rutadelxato@penedes-garraf.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org