Calendari: Festes de Tardor > Festes de la Verema > Festes i fires de la D.O Empordà

Festa del Vi Nou

L’espinjolament de les bótes del vi nou

El vi raja de la bóta

Repartiment del vi nou

Mercat de vi

La vila de Calonge dedica bona part de la seva Festa Major d’Hivern a celebrar l’arribada del primer vi de la temporada, un vi de pagès i amb denominació d’origen Empordà que és en una de les zones enològiques amb més tradició de Catalunya.

Des de l’any 2003 l’activitat més destacada de la Festa Major d’Hivern és la Festa del Vi Nou, una celebració que té un doble objectiu: donar a conèixer el vi novell, el primer vi de la temporada elaborat a Calonge i, per l’altra, apropar la cultura del vi als ciutadans d’una forma alhora amena i rigorosa.

Els vins de Calonge formen part de la Denominació d'Origen Empordà i són cultivats en vinyes amb terrenys calcaris que van des del nivell del mar fins a 200 m d'altitud. Es considera que els vins d’aquesta DO formen part de la primera zona enològica del país, doncs va ser per Empúries per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la península. El ritu del tast del primer vi de la temporada comença el diumenge al migdia amb la Desfilada del Vi, una cercavila que compta amb la participació dels Gegants de Calonge (el gat Martí i la rata Valentina), dos capgrossos i diversos particulars que duen a pes les grans bótes de vi. la cercavila condueix fins a l’indret on té lloc el pregó i l’espinjolament de les bótes del vi nou, que dóna pas al tast popular del vi elaborat aquest any. Els vins escollits (negre, blanc i rosat) són escollits dies abans en el marc d'un tast realitzat per experts.

L’altre dels objectius d’aquesta celebració és la divulgació de les dues tradicions vitivinícoles que conviuen en aquest municipi: el vi de pagès i el vi amb denominació. El vi de pagès és un vi elaborat exclusivament a partir de varietats autòctones conreades a la mateixa finca i obtingut amb els mètodes tradicionals propis de les cases de pagès. Aquest vi només es pot vendre al mateix mas com un producte més de la terra. El vi amb denominació, en canvi, és un vi elaborat a partir d’unes determinades varietats conreades a la mateixa finca amb unes pràctiques vitivinícoles, enològiques i d’envelliment que en garanteixen unes característiques identificables pels consumidor final.

Dies abans de la festa es programen les Jornades Vitivinícoles, tot un seguit d’activitats destinades a aprofundir en el coneixement i la difusió d’una tradició vitivinícola que es remunta a segles enrere. S’hi fan conferències, xerrades, exposicions fotogràfiques i d’objectes sobre diferents aspectes relacionats amb la cultura del vi i la vinya.

Un dels dies de la festa hi ha jornada de portes obertes dels masos i cases de pagès de la zona d’interès etnològic que ofereixen la possibilitat de visitar vinyes i cellers centenaris. També s’hi fan l’exposició informativa de les Denominacions d’Origen de Catalunya, el Mercat del Vi i de Productes de la Terra i el Concurs de Cuina que té llloc diumenge al matí i es proposa un plat per fer allà mateix.

Durant els dies que dura la festa, els restaurants del municipi ofereixen el Menú de la Cuina del Vi Nou, amb plats com botifarres dolces amb pomes i reducció de vi negre de pagès, conill amb escamarlans flamejats al vi blanc de pagès, albergínia macerada al vi blanc o cua de bou guisada al vi negre.

Imatges: Departament de Premsa de l'Ajuntament de Calonge

Un vi viu. El vi de pagès de Calonge i Vall-llobrega