NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes de la cirera


Festa de la cirera
Per cireres, Sant Climent!
Sant Climent (el Baix Llobregat), Últim cap de setmana de maig


Cartell de la festa (2005)


La cirera


Una de les paneres de l'Exposició


Mercat pagès de cireres


Venda de cireres


Correfoc cirerer


 

Estructurada al voltant de l’Exposició de Cireres i el Mercat Pagès, i complementada amb nombroses activitats culturals, és una festa popular destinada a celebrar l’èxit de la collita d'aquesta fruita i s’ha convertit, amb els anys, en una de les festes més importants de la vila.

Cada primer cap de setmana de juny, Sant Climent de Llobregat celebra una festa que gira al voltant d’un dels productes per excel·lència de la vila: les cireres. Es tracta d’una festivitat encaminada a celebrar l’èxit de la collita presentant-la en societat i permetent la degustació i compra de les diferents varietats de cireres locals.

La Festa de la Cirera, que fins i tot té més importància que la Festa Major, està organitzada per la Cooperativa Agrícola de Sant Climent, l’entitat que agrupa tots els pagesos locals que conreen cireres, i compta amb el suport de l’Ajuntament.

El cultiu del cirerer a Sant Climent

Sant Climent de Llobregat és la primera vila de la comarca del Baix Llobregat en extensió de cirerers plantats (unes 288 hectàrees) i en varietats (fins a 30 varietats diferents: castanyera, francesa, cuallarga, starky, llúcia...

Sant Climent va començar a plantar cirerers en el seu terme municipal quan la fil·loxera va destruir, a finals del segle XIX, tots els cultius de vinya. Des d’aleshores, els pagesos han fet una festa per presentar els millors exemplars de cireres que conreen. La festa s’ha realitzat ininterrompudament des de l’any 1976, quan va ser recuperada amb força en contestació a un projecte que pretenia instal·lar el cementiri comarcal en els terrenys conreats amb cirerers.

El concurs i exposició de paneres

La Festa de la Cirera s’estructura al voltant de l’Exposició de Cireres, un concurs no competitiu de grans paneres artísticament ornamentades amb les dolces cireres locals, especialment de les varietats cuallarga i starky. Les paneres d’aquesta particular manera d’exposar els fruits de la collita estan realitzades per la pagesia local, es poden admirar durant els dies que dura la festa i finalment es sortegen entre els assistents. La mostra, que compta amb força prestigi a la comarca, és inaugurada pels representants polítics dissabte al matí.

Altres elements de la festa

La celebració compta també amb diferents actes relacionats amb el món de les cireres i que ja han esdevinguts tradicionals. En primer lloc cal esmentar el Mercat Pagès, que molt probablement és a l’origen de la festa. Es tracta d’un conjunt de parades de productors locals de cireres que permet comprar i comparar les varietats existents. El mercat és a la plaça de la vila cada diumenge mentre dura la recol·lecta d’aquest fruit. En segon lloc destaca el Ball de la Cirera, una espècie de ball de rams durant el qual es regalen cireres a les dones. Pel que fa als elements musicals destaca la cançó de les cireres "Per Cireres, Sant Climent!", una sardana que canta una coral del poble el mateix dissabte després de la inauguració de l’exposició. Un altre dels actes esperats és el Concurs Internacional de Menjar Cireres, que compta amb participants capaços d'engolir fins a tres quilos de cireres.

La festa també compta amb d'altres activitats culturals com les diferents parades d'artesans i de les diferents entitats del poble, la Trobada de Puntaires, l’actuació dels Gegants, Grallers i Timbalers de Sant Climent, el concert i el Ball de Gala de dissabte a la nit i diferents actes esportius i espectacles d’animació per a infants, xocolatada i havaneres.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Ajuntament de Sant Climent de Llobregat


  14792 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Bojos per la cirera
Solís; Laura Gosalbo, Gèrard / Elemasgè SCP
Tot sobre el món de la cirera: orígens, varietats, cultiu, propietats nutritives, ...

llegir
Per cireres, Sant Climent
Diversos autors, / Audiovisuals de Sarrià
Reedició del disc de vinil editat l'any 1988 amb el mateix títol i produït ...

Entre cirerers
Diversos autors, / Ajuntament de Torrelles de LLobregat
Coincidint amb la 30 edició de la Festa de la Cirera de Torrelles de Llobregat, ...



Ajuntament de Sant Climent de Llobregat
https://www.santclimentdellobregat.cat
Plaça de la Vila, 1
08849 Sant Climent de Llobregat (el Baix Llobregat)
93.658.07.91

Cooperativa Agrícola
Sant Climent de Llobregat (el Baix Llobregat)
93.658.11.37



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org