Calendari: Festes de Primavera > Fires i festes de Sant Ponç > Fires d'herbes remeieres

Fira d'Herbes Remeieres i Productes Artesans

Herbes remeieres

Bosses d'herbes

Parada d'herbolaria

Aspecte dels carrers durant la fira

Situat al cor de les Guilleries, en un espai d’una riquesa natural excepcional, Vilanova de Sau organitza, des de 1991, una concorreguda fira dedicada a les herbes remeieres i aromàtiques que aplega milers de persones interessades en les propietats terapèutiques de les plantes.

La Fira d'Herbes Remeieres i Productes Artesans es celebra sempre el primer diumenge de juny, havent passat la celebració de Sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors, que es celebra tradicionalment l'11 de maig.

La Fira es celebra en un entorn natural, cultural i humà molt adient per acollir un esdeveniment d’aquestes característiques. El seu aïllament ha permès una riquesa vegetal excepcional, amb una flora autòctona quasi verge que compta amb més de 900 espècies inventariades.

Es tracta d’una festa dedicada a les propietats remeieres i medicinals de les herbes. Ara bé, la fira vol potenciar i difondre tant els usos medicinals de tota la vida, fruit de la saviesa i la cultura del país, com també les noves tendències que fomenten el consum de plantes aromàtiques i medicinals pel simple fet de gaudir d'una agradable sensació, i no únicament per tractar aquest o aquell problema.

Arrels de la festa

L’any 1991, una colla de veïns i estudiosos de la flora de la vall de Sau, reunits al voltant de l’Herbolari de Sau, van ser els que van decidir-se a impulsar una fira.

L’Herbolari de Sau és una entitat que forma part de l’Associació Catalana de Productors de Plantes Aromàtiques i Medicinals i està afiliada al Gremi d’Herbolaris de Catalunya. El seu equip humà està format per professionals de la botànica, la química, la investigació i la docència, que va néixer a partir de l’experiència acumulada en més de vint anys de treball de camp i recerca d’en Santi Jàvega (l’Herbolari de Sau), als qual s’hi van afegir els coneixements professionals i docents d’en Joan Carles Álvarez i na Lourdes Martínez (Químics), i na Carol Rovira en les tasques d’administració i organització.

La idea inicial era organitzar una fira sectorial per a herbolaris i professionals dedicats a l’obtenció de matèries primeres a partir de plantes (farmacèutics, metges, perfumistes, cosmètics, ...) o que utilitzaven les plantes com a eina artística o comercial (pintors, artesans en flor seca, floristes, jardiners, restauradors d’espais naturals, etc).

Expliquen que la primera edició de la fira, l’any 1991, va atraure l'interès de més de 6.000 persones, provocant que els cotxes aparcats arribessin fins a Vic. Els objectius inicials d’aquella primera fira eren, d'una banda, promocionar econòmicament el municipi, i, de l'altra, donar a conèixer les herbes remeieres, recuperant unes tradicions que s'estaven perdent, posant-les al dia.

Després d'uns anys de funcionament voluntarista, l'ajuntament es va implicar en la festa i la va assumir logísticament, per bé que, encara ara, l'organitza una comissió de vilanovins. També va ser més tard que es van incorporar a la fira, per una banda, els artesans, tant els que venen a vendres els seus productes com els que venen a fer demostracions; així com diferents activitats de cultura popular complementàries.

La Fira actual

La celebració comença al matí amb un repic de les campanes de l'església de Santa Maria a mode de benvinguda, alhora que dóna el tret de sortida al Mercat d'Herbolaris i Artesans, epicentre de l’esdeveniment, que instal·len les seves parades a la plaça Major. De bon matí s’inicia una ruta botànica per la zona a càrrec d’un herbolari i es fan les demostracions dels artesans.

Al migdia -mentre més de 30 firaires expliquen les propietats remeieres, cosmètiques i gastronòmiques de cada planta- té lloc el pregó, que cada any és a càrrec d’un personatge diferent. A continuació, els Geganters de Sau fan ballar en Romà, un gegant impressionant de sis metres d'alçada, que pesa 110 quilos, nascut el 2006. Acompanyen en Romà diversos gegants i dracs amics.

En el marc de la fira es celebren diversos concursos, com el Concurs de Rams de Flors Boscanes, un concurs que es celebra des de l'any 1992 i que premia el millor ram de flors; i el Concurs de Truites Casolanes de Vilanova de Sau que es celebra des de l'any 2002.

La Fira de Sant Ponç: plantes remeieres, ciència i saviesa popular
Diversos autors, / Residència d'Investigadors CSIC - Generalitat de Catalunya
Editat amb motiu de l'exposició amb el mateix nom, organitzada per la Residència ...

El llibre de les herbes i les espècies
Fàbrega i Colom, Jaume / Edicions de La Magrana
Un estimulant recorregut al món de les herbes i les espècies. Aprendre ...

La Fira de Sant Ponç. Una tradició bimil·lenària
Griñó i Garriga, David / Pia Unió de Sant Ponç
Un breu opuscle que constitueix una breu però bona aproximació sobre aquesta ...

comprar
La farmaciola natural. Fruita, verdura, herbes i altres remeis per a la salut i la llar. Amb receptes familiars de l'Àvia Remei
Martí Ribas, Cristina / Edicions Cossetània
Amb aquest llibre no tan sols podem elaborar remeis, sinó que contribuirem ...