Calendari: Festes de Tardor > Festes de l'oli nou > Festes a la D.O Siurana

Festa de l'oli nou
La degana de les festes de l'oli
Almoster (el Baix Camp), Primer diumenge de desembre

El protagonista de la festa

Almoster, amb escassament 1.000 habitants, presumeix de ser la vila pionera en celebrar una festa dedicada a l'oli nou. El 1981, una colla d'amics de la Societat Cooperativa van tenir la idea d'organitzar un esmorzar popular al solar abandonat que hi havia al costat del molí. Amb el pas del temps, aquella festa ha marcat la línia de totes les mostres de l'oli nou.

La festa comença al matí, a la zona esportiva, on les almosterenques ofereixen les millors rostes de la contrada als visitants que cada any hi fan cap. Llavors, cada visitant es pot torrar el pa als fogons que hi ha preparats per a l'ocasió, així com també la llonganissa, la botifarra, la cansalada o l'arengada, les quatre combinacions amb què es pot farcir la rosta, amanida, això sí, amb l'oli nou d'enguany.

La cooperativa i l'ajuntament, coorganitzadors de la festa, fan pagar cada rosta al preu simbòlic d'un euro, per tal de poder tenir un mínim control dels àpats que se serveixen. Juntament amb la rosta, també lliuren una petita senyera commemorativa de l'edició.

Tot seguit, acabat l'esmorzar, a la mateixa zona hi té lloc una vistosa concentració de gegants (des del 2007) que compta amb la participació dels gegants d’Almoster, el Miquel i l’Àgata, i altres parells de poblacions amigues. Al migdia te lloc la ballada popular de sardanes que posa el punt i final a la trobada.

Durant tot el dia, els visitants poden proveir-se de l'oli nou almosterenc, adquirint-lo directament a la cooperativa, així com visitar-ne l'almàssera, que aquell dia continua funcionant a ple rendiment.

L'elixir daurat. Cultura de l'oli i sostenibilitat
Diversos autors, / Museu Comarcal Salvador Vilaseca i Centre de Desenvolupament de l'Oli de Reus