NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Santa Catalina > Festes de La Beata


Festes de La Beata
El dimoni encalça i agafa els al·lots
Vilafranca de Bonany (Pla de Mallorca), Darrera setmana de juliol


Repicada de campanes


El dimoni guaita


Alçada de la bandera


El dimoni encalçant als al·lots


El dimoni agafant un al·lot


Jocs infantils


Jocs populars


 

Les Festes de la Beata se celebren en honor a Santa Catalina Tomàs amb gairebé dues setmanes d'intensa activitat lúdica i cultural concentrada especialment durant el cap de setmana del 28 de juliol o, en el seu cas, el cap de setmana posterior a la data assenyalada i en què la sortida del dimoni del divendres de festes aporta l'element més tradicional i genuí.

Les Festes de la Beata són les festes populars d’estiu de Vilafranca i no són pròpiament les festes patronals, atès que la patrona de la població és Santa Bàrbara (4 de desembre).

L’origen de la celebració d’aquestes festes se situa a finals del segle XVIII, arran de la devoció que el poble va mostrar arran de la beatificació de Santa Catalina Thomàs. En aquest sentit, cal assenyalar que les festes d’estiu de Vilafranca se celebraven anteriorment per Sant Agustí, atès que, coincidint amb la celebració d’aquesta onomàstica, es va constituir, l’any 1685, la vicaria in capite de Vilafranca. No obstant això, les festes de la Beata varen desplaçar paulativament la Festa de Sant Agustí, que es va mantenir com a festa litúrgica solemne fins a mitjans del segle XX. El fet de què el 28 de juliol, dia de Santa Catalina Thomàs, coincidís amb la finalització de les feines de la sega i del batre, va tenir-hi molt a veure.

Les festes de La Beata se celebraven amb ofici litúrgic i ballada, amb el cós i amb música de xeremies, tambor i flabiol. Amb el pas del temps, les festes de la Beata varen anar incorporant elements nous i avui en dia són moltes les activitats que configuren el programa.

L'element tradicional per excel-lència, és la sortida del dimoni del divendres de festes, acompanyat per caparrots i colla de xeremiers, que encara es manté i que any rere any assoleix més protagonisme.

Val a dir que, en aquest sentit, la figura del dimoni a Vilafranca apareix des de que es té constància del primer programa escrit. Tot i que no s'ha trobat cap prova que ens ajudi a descobrir-ne el seu autor i datar l'actual careta, fonts orals asseguren que aquesta, com a mínim, té més de vuitanta anys, possiblement una de les més antigues que encara resten actives i que te com a gran peculiaritat el fet d'estar feta de tota una peça de fusta d'ametller. Així i tot, el 2007 se'n va fer una rèplica per tal d'assegurar la conservació de l'original.

El so de les xeremies, del tambor i del flabiol anuncia la sortida del dimoni i els caparrots, que inicien un passacarrers en què el va i ve de les corregudes dels al-lots davant i darrera el dimoni són una constant.

Darrerament també s’ha institucionalitzat, entre la població en general, el dinar d’empresa, una manera eufemística per referir-se al dinar que se celebra el mateix divendres per donar el “sus” al cap de setmana de les festes, just abans de la sortida del dimoni.

Actualment les festes compten amb un programa ample d’activitats de tot tipus. Conferències, exposicions, activitats esportives, activitats lúdiques per a infants i joves, la missa per la gent major, l’obra de teatre, el cinema a la fresca, el concert jove, la berbena del dissabte de festes, l’actuació de la banda de música, ballades populars, els focs d’artifici del diumenge i, per descomptat, la sortida del dimoni, són elements que no solen mancar en el programa.

La participació a les Festes de La Beata és especialment remarcable i representa, per a molts, el començament de les vacances d'estiu.

La pujada de la bandera del municipi a l'Església anuncia l'inici de les Festes mentre que el castell de focs d'artifici en posa el punt i final, tot i que, des de fa dotze anys s’ha incorporat un element popular que, amb el nom de Sa Revolta, aplega molts de joves el darrer diumenge de festes, coincidint amb la finalització del programa oficial d’actes. Aquest és un element fora del programa oficial de les Festes, que va sorgir de l’espontaneïtat i de la improvisació d’un grup de joves vilafranquers. Camions d’aigua, el dimoni de sa revolta - no el de la Beata-, caparrots de personatges del poble, ... conformen aquest particular apèndix a les Festes de la Beata.

Text: Jordi Rosselló

Fotografies: Jordi Rosselló i Miquel Barceló


  5795 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Per les venes d'un poble. La processó de la Beata a la Vila de Santa Margalida
Bordoy i Pomar, Rafel / Ajuntament de Santa Margalida
Aquest llibre, escrit conjuntament amb Antoni Mas Forners, és un monogràfic, ...

Sor Tomasseta on sou?
Diversos autors, / Ajuntament de Santa Margalida
Conte infantil il·lustrat sobre la vida i festes dedicades a la beata Catalina ...

Santa Margalida i la Processó de la Beata
Cladera Matas, Mateu / Ajuntament de Santa Margalida
Aquest llibre inclou la transcripció de tots els pregons de la festa, des ...

Sa Processó més típica de Mallorca. Santa Margarita
Cladera Matas, Mateu / Ajuntament de Santa Margalida
El llibre que tens entre mans, lector amic, no pretén ser un llibre històric. ...

En aquell temps... la Vila abans de 1925. (I)
Rubí Ribot, Antoni / Ajuntament de Santa Margalida
Primer volum de les impressions i apunts que Antoni Rubí, el Vicari Rubí, ...



Ajuntament de Vilafranca de Bonany
https://ajvilafrancadebonany.net/ca
Plaça Major, 1
07250 Vilafranca de Bonany (Pla de Mallorca)
971.83.21.06




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org