Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Festes majors a la costa

Festa Major del barri de Cases Noves
Festa Major del Barri de pescadors de Sitges
Sitges (el Garraf), primer cap de setmana de juliol

Ball de diables

La Festa Popular de les Cases Noves se celebra el primer cap de setmana de juliol, en honor a Sant Pere, patró dels pescadors. Aquest barri de Sitges reviu durant aquests dies els seus orígens marítims.

La primera celebració té el seu origen als anys vuitanta. És l’expressió festiva de l’estimació de la gent de les Cases Noves al poble de Sitges i l’exteriorització del seu orgull de barri, un fet que serveix de nexe d’unió entre els sitgetans.

La festa és tradicional i singular: s’inicia divendres amb el correfoc, on diferents colles de diables i el drac del barri fan un recorregut i acaba amb una encesa conjunta a la plaça dels Castellers. Després de contemplar l’espetec de llum i pólvora, la gent es retroba novament per escoltar el Pregó de la Festa, que cada any va a càrrec d’alguna personalitat del poble. El pregó és un acte que molt simbòlicament inicia la festa i emociona la gent que l’escolta. Després dels aplaudiments al pregoner o pregonera, a la mateixa plaça, hi ha una actuació musical que engresca els més balladors i fa posar les piles a tothom.

Dissabte al matí s’inicia amb esport, un campionat de futbol sala al pavelló de Pins Vens. A les dues, l’esclat de morterets assenyala definitivament que el barri està de Festa: les campanes repiquen fort i conviden tothom a la celebració.

No és fins a les onze de la nit que s’inicia la revetlla, que és l’acte central i el més concorregut pels sitgetans: el castell de focs, les atraccions, la fira, el ball i la proclamació de la pubilla que representarà el barri a les festes de la Verema i durant tot l’any. Un està a la revetlla, a la plaça, mirant les cares dels que són allà i pensa: “...si aquí hi ha tot el poble!”, i és veritat, allà a la Plaça dels Castellers s’hi passeja tothom, tothom “puja” a les Cases Noves a celebrar Sant Pere, i això ens uneix.

El diumenge sempre és calorós, però tot i haver dormit poc i tenir una certa “ressaca” festiva, l’Ofici Solemne a l’ermita de Sant Sebastià se celebra sense retard a dos quarts d’una. L’Ofici és l’acte religiós de la festa popular que honora el patró, l’apòstol Sant Pere, en el marc incomparable de l’ermita a la vora del mar i la platja. En acabar, hi ha la Sortida d’Ofici, la cercavila amb els dracs del barri i el correfoc Infantil.

A dos quarts de dues es realitza un acte molt entranyable: l’Homenatge a la Vellesa. Es lliura una placa commemorativa a la persona de més edat del barri i a totes les persones grans presents a l’acte se’ls ofereix un selecte vermut aperitiu. Aquest homenatge és quelcom que fa recordar que som el que som gràcies als que ens han precedit i que sempre hem de respectar-los i tenir en compte la seva experiència.

Després del vermut se celebren les finals dels diferents campionats que es realitzen (petanca, botifarra i futbol sala) i es lliuren els premis.

Ja a la tarda són els més petits els que gaudeixen amb l’espectacle d’animació de pallassos i titelles. Nens i nenes riuen feliços... la Festa és de tots i per a tots.

Els últims actes són ja a la nit, i acaben amb l’espectacular traca fi de festa.

Text: Joan Coleto