Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Escenificacions de la llegenda

Festa de Sant Jordi

El drac amenaça el poble

El castell, amb el rei i els nobles

Combat entre sant Jordi i el drac

Sardana final

Puigverd de Lleida celebra pels volts de Sant Jordi, una arrelada festa popular que compta amb una processó molt concorreguda que passeja unes imatges de Sant Jordi i la Moreneta i que, des del 2006, també compta amb una escenificació de la llegenda, el drac i la princesa.

Puigverd de Lleida celebrava, per vot de poble i fins l’any 1983, la festa de Sant Jordi com una festa major. I és que la festa és, sense dubte, la tradició més estimada pels veïns i veïnes de Puigverd, que aquest dia, treballin o no al poble, retornen a la seva vila natal per compartir la diada amb els seus conciutadans.

Sant Jordi, patró

La festa consisteix en un conjunt d’actes en honor a sant Jordi, patró de Puigverd i patró de Catalunya, que inclouen una processó, l’elecció d’una pubilla i la l’escenificació de la llegenda del drac, sant Jordi i la princesa. Els actes tenen lloc el cap de setmana més proper a la Diada de Sant Jordi i el mateix dia 23 d’abril, que és festa local.

El dia de sant Jordi al matí té lloc la Processó de Sant Jordi, una processó formada per les imatges de Sant Jordi i la Moreneta, profusament engalanades per a l’ocasió i portades a coll pels habitants de Puigverd. Encapçala la processó l’estendard de la parròquia i la imatge de sant Jordi, que és custodiada per les pubilles del poble.

Acabada la processó es fa una missa i una ballada de sardanes. El mateix dia al vespre, sardanes i una gran sessió de ball.

L’escenificació de la llegenda de sant Jordi i el Drac

Des de l’any 2006, la festa ha incorporat una escenificació itinerant i nocturn pel centre històric de Puigverd en què es representa la llegenda, amb tots els seus elements: un Drac, la Princesa, el cavaller Sant Jordi, l’eterna disputa entre el bé i el mal. La dramatització teatral de la llegenda té lloc el cap de setmana més proper al 23 d'abril.

Es tracta d’un espectacle de teatre de carrer en el què hi participa tot el poble, persones de totes les edats que des d’un mes abans de la festa assagen perquè tot rutlli a la perfecció. La creació de l’escenografia i la direcció artística de la festa van a càrrec de Luciano Prodan, així com també els tallers previs a la festa, en els que participen tots els actors. En aquests tallers, que s’han fet al llarg d’aquests anys, s’ha confeccionat el Drac símbol de la festa (que ja s’ha convertit en tot un símbol per Puigverd), els vestuaris per a tots els actors, les màscares xineses que il·luminen el centre històric, l’escenografia, etc

Tot i la recent creació de l'escenificació, Puigverd disposa d’un Museu de la Festa on s’exposen durant tot l’any els vestits i tots els elements que s’utilitzen en la celebració.

L’escenificació de la llegenda té lloc pels carrers i places de Puigverd i comença amb el poble transformat en una tranquil·la vila medieval. Els homes i dones gaudeixen d’una vida pausada i divertida fins que apareixen els Homes del Drac i segresten un nen i la princesa. Els habitants demanen ajuda el rei i els nobles del castell per tal de combatre el drac i les seves tres criatures, que sembren el terror al poble. Però aleshores, apareix el cavaller sant Jordi damunt d’un cavall, que lluita aferrissadament amb les forces del mal per tal de salvar a la princesa de les urpes de la bèstia.

La lluita entre cavaller i drac, que té lloc a la Plaça Major i darrera l’església, és el moment àlgid de la celebració. La festa acaba amb la ballada d'una gran sardana i amb un sopar popular, a la matinada.

Ja arriba Sant Jordi a Banyeres de Mariola
Diversos autors, / Confraria de Sant Jordi de Banyeres de Mariola