Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes i concursos de Cassoles de Tros

Concurs de Cassoles de Tros

Les cassoles que prepara l'organització

Una de les cassoles, a punt

Cassola d'un grup d'amics

El verd característic de la cassola de Juneda

El primer diumenge de juny, Juneda celebra un concurs gastronòmic molt conegut entre els que saben de menjars tradicionals. Una cassola de fang i la imaginació dels cuiners protagonitzen una festa especial on es recorden les pràctiques culinàries de la gent que treballava al camp de sol a sol.

Fa anys a la comarca de Les Garrigues era molt comú que els pagesos s’enduguéssin al camp els aliments des de casa i un cop arribada l´hora de dinar, els compartissin amb els companys. Els diferents productes es barrejaven en una gran cassola de fang que es col·locava sobre una base de tres peus i s’escalfava amb foc de llenya. Aquest costum va donar origen a les actuals cassoles de tros, un plat molt heterogeni on cada cuiner té el seu secret.

Diuen els entesos que aquest plat pagès, cuinat amb els recursos que hom tenia a l’abast, s’ha convertit, juntament amb el niu de l’Empordà, el bull de tonyina del Garraf-Baix Penedès-Tarragonès, i l’olla aranesa, en un dels més apreciats de la cuina catalana.

A Juneda, les cassoles de tros es fan amb una base de carn de porc, tot i que mai s’ha tingut cap problema amb incorporar-hi altres elements, com oli, all, aigua, ceba, patates, espinacs, pebrot, cargols, etc. De fet, hom hi pot incorporar tots els elements que vulgui a excepció de l’arròs, que mai ha estat benvingut a les cassoles de tros.

Es tracta d’un àpat que hom ha de menjar acompanyat, un plat que socialitza, doncs ha de ser consumit de forma col·lectiva. Potser per això, les cassoles de tros han esdevingut de forma natural un plat de festa.

El dia del concurs hi ha rivalitats aferrissades. A partir de les 10 del matí la vila comença a omplir-se de l’exquisida olor dels guisats que cuinen petits i grans amb llenya vella de les pereres i pomeres del terme, i que competeixen amicalment per veure qui fa la cassola més bona i més equilibrada. Durant tot el dia es poden assaborir els resultats de l’art de cuinar aquesta exquisida menja, però també es pot participar de l’ambient festiu de les cercaviles, tertúlies i balls que es fan.

La festa ha experimentat, en els darrers anys alguns canvis importants. El primer és el lloc de celebració: si la festa es va celebrar molts anys a la Plaça de Catalunya actualment té com a epicentre el Salt Desfet del Parc de la Banqueta. També ha variat la data: la festa es va originar aprofitant el festiu de la Pasqua Granada, mentre que en l'actualitat se celebra el primer cap de setmana de juny.

Les celebracions comencen dissabte amb la Cursa i Caminada Cassoles de Juneda i espectacles, sopar popular i concert.

T’estimo, cassola
Solé i Salla, Joan / Editorial Fonoll