Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes i concursos de Cassoles de Tros

Concurs de Cassoles de Tros
Juneda (Les Garrigues)
El primer diumenge de juny, Juneda celebra un concurs gastronòmic molt conegut entre els que saben de menjars tradicionals. Una cassola de fang i la imaginació dels cuiners protagonitzen una festa especial on es recorden les pràctiques culinàries de la gent que treballava al camp de sol a sol.

Festa de les Cassoles de Sant Josep a Albesa (la Noguera) - dissabte més proper al 19 de març. En el marc de la Festa de Sant Josep, que se celebra pels volts del 19 de març. Cada colla fa la seva cassola de tros al camp de futbol i se la mengen tots plegats al pati de les escoles (dinar popular de colles). Hi ha concurs amb premis a les millors cassoles. Les cassoles són de metall, es cuinen amb gas i se serveixen en cassoletes de fang. Telèfon: 973.186.007
Festa i Concurs de les Cassoles de Tros a Palau d'Anglesola (el Pla d'Urgell) - al febrer. La cassola de tros és un dels plats més nostres. A base de tot el que hi ha a prop de casa (espinacs, porc, caragols, patates…). La gràcia és cuinar la cassola en colla, a l’aire lliure, i mentre la cassola fa xup-xup compartir un matí distès. Hi ha cassoles de colla i cassola popular, solidaria. El Concurs es fa des del 2022. Hi ha diferents activitats complementàries: taller de pintacares, inflables, jocs de taula, jocs tradicionals d'estirar la corda, cursa de sacs... Durant la sobretaula se celebren un parell de bingos i diferents sortejos. Les cassoles són de metall, es cuinen amb gas i se serveixen en cassoletes de fang. Telèfon: 973601314
Dia de les Cassoles a Benavent de Segrià (el Segrià) - una de les festes més populars del municipi. Se celebra l'1 de maig. Els participants acudeixen al Poliesportiu en colles, cadascuna amb la seva cassola. L'Ajuntament fa una cassola popular. Hi ha una zona de jocs, animació infantil, música i ball. Les diferents colles prepararen les cassoles i tot seguit a taula per gaudir de l'àpat i la bona companyia entre tot el veïnat de Benavent. Telèfon: 973777611
Festa de les Cassoles a Castelldans (les Garrigues) - se celebra a principis de maig. Les colles elaboren les seves cassoles en les parcel·les habilitades al pavelló polivalent de Castelldans, que s’omple amb gairebé 300 persones. Les cassoles són de metall i es cuinen amb gas. Telèfon: 973120002
Les Cassoles a Linyola (el Pla d'Urgell) - en el marc de la Festa Major de Maig, que se celebra pels volts del 22 de maig, en honor a Santa Quitèria. La festa s'inicia, des de fa ben bé 45 anys, amb la festa de la cassola de tros. De fet, Linyola va ser el primer poble de la demarcació de Lleida a institucionalitzar aquest esdeveniment, que celebra el plat típic de la nostra vila. Si bé inicialment es va concebre com un concurs, en l’actualitat tots els cassolaires cuinen amb els mateixos ingredients i segueixen la mateixa recepta per servir més de 700 degustacions anuals. A Linyola, les cassoles de tros de la festa es cuinen amb cassoles d'alumini/ferro i se serveixen en cassoles de fang.
Festa de les Cassoles a Alcarràs (el Segrià) - en el marc de la Festa Major d'estiu, que se celebra a finals d'agost. La festa gastronòmica de les cassoles es fa al pavelló polivalent, aplega milers de persones agrupades en colles (d'amics o familiars), cadascuna amb la seva cassola i inclou un Concurs culinari (Lo Cullerot) i un concurs de Decoració de taules. Telèfon: 973.79.00.04
Festa de la Cassola a Alcoletge (el Segrià) - en el marc de la Festa Major de maig, que se celebra el segon cap de setmana de maig, per sant Miquelet (8 de maig). Se celebra el diumenge a la pista esportiva U d'octubre, des de l'any 1939. Les cassoles, de fang o d'acer inoxidable, es preparen a casa i es porten al pavelló per menjar amb la colla d'amics o familiars. Els ingredients de les cassoles són lliures, i no hi ha un criteri estricte a l'hora de fer la cassola: hi ha cassoles amb els ingredients tradicionals de les cassoles de tros, però també cassoles d'arròs, fideus.... Telèfon: 973.19.60.11
La Catxipanda a Alpicat (el Segrià) - se celebra en el marc de la Diada de l'11 de setembre. Es tracta d’una trobada de colles que es reuneixen per commemorar la Diada Nacional i dinar al Parc del Graó, fent la tradicional Catxipanda. La Catxipanda és una cassola que es feia al tros amb el que es tenia. Aquest plat típic de la tradició culinària local s'elabora a base de productes de l'horta -pebrot, albergínia, ceba, tomata- cargols i carn variada (habitualment: conill, pollastre, llonganissa, guatlles, costella de porc...o fins i tot peix) . Els ingredients poden variar depenent dels cuiners. La Catxipanda és un dels plats més gustosos i importants de la cuina alpicatina i de la comarca del Segrià. No hi ha una recepta única, cada casa i cada cuiner o cuinera en té la seva de pròpia. L'autèntica catxipanda el pagès la feia amb el que trobava aquell matí al camp. Era un plat que preparaven els pagesos quan s'ajuntaven i compartien el menjar, elaborant un aliment divers amb els productes que aportava cadascú. La vigília, al vespre, es fa una pujada popular amb torxes al Tossal de la Corona per hissar la senyera. Telèfon: 973.736.006

T’estimo, cassola
Solé i Salla, Joan / Editorial Fonoll