Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Pere > Festes majors

Les tres claus

Recollint la clau de l'alcalde

A punt d'obrir l'armari

Traient el bust

El bust platejat de Sant Pere

Un dels actes més desconeguts de la Festa Major de Reus és la cerimònia que té lloc a l’interior de la Prioral de Sant Pere el 28 de juny. Es tracta d’un tràmit carregat de simbolisme mitjançant el qual els poders fàctics de la ciutat ajunten les tres claus que permeten treure el bust de sant Pere de l’armari on és tot l’any.

La Festa Major de Sant Pere de Reus es celebra, com el seu nom indica, pels volts del 29 de juny, diada de Sant Pere, protector de la ciutat. Els actes comencen el cap de setmana anterior, amb el pregó, la sortida del canó i l’encesa de la tronada, que anuncien les festes.

Ara bé, una de les cerimònies més ocultes però més carregades de simbolisme d’aquesta festa major és, sense cap mena de dubte, la que té lloc a l’interior de la Prioral de Sant Pere, cada 28 de juny durant les Solemnes Completes. Aquest dia, representants dels poders de la ciutat s’uneixen per entregar, cadascun d’ells, una de les tres claus que permeten obrir l’urna que conté el bust amb la relíquia de sant Pere. El bust, que és tot l’any tancat i barrat sota tres panys, només surt un dia durant la festa major, moment en què és passejat per la ciutat, acompanyat pels balls populars i tota la riquíssima imatgeria festiva local.

Sant Pere, la Prioral i Reus

Sant Pere, un dels primers deixebles de Jesús i primer cap dels cristians, és un dels sants més populars de Catalunya. Patró dels pescadors catalans, segons la tradició popular, sant Pere és el guardià de les portes del Paradís i per això se'l representa sempre amb unes claus a la mà.

Reus té la principal parròquia de la ciutat dedicada a sant Pere. Es tracta de la Prioral de Sant Pere, una església gòtica (començada el 1512 i consagrada el 1569) obra de l'arquitecte Benet Otger que fou aixecada sobre una antiga església romànica dedicada a Santa Maria. Tot i això, el culte a Sant Pere, ja es documentat a Reus al segle XIII i potser és tant antic com la mateixa vila.

L’altar major de la Prioral de Sant Pere conté un conjunt escultòric de grans dimensions presidit per una gran imatge de sant Pere. Als peus d’aquest conjunt hi ha l’armari on es guarda durant tot l’any el bust platejat que conté el que es considera una relíquia –un òs- del sant. El bust només surt d’allà durant la festa major i si es dóna una condició indispensable: que s’aconsegueixin reunir les tres claus que obren l’armari.

Els historiadors diuen que aquest era un mecanisme de seguretat que permetia el control de peces d'art valuoses en esglésies i catedrals. La peça era guardada en un armari o indret tancat amb dues o més claus i, per obrir-lo, es requeria la presència de dues o més persones. D'aquesta manera es convertia en una caixa forta, protegida dels robatoris.

La cerimònia de les tres claus

La cerimonia de les tres claus es basa en un element: només si els tres poders fàctics de la ciutat, poder civil, polític i eclesiàstic, es posen d’acord per portar cada un d’ells la seva clau, es podrà obrir l’urna i, finalment, treure el bust per ser passejat en processó el dia 29 de juny. És a dir, que sense un acord que possibiliti ajuntar les tres claus, no hi hauria festa, o almenys no hi hauria la professó amb tot l’impressionat seguici de balls populars que té lloc el 29 de juny al vespre i que és a l’epicentre de la festa major. En l’actualitat les claus són custodiades per l’alcalde, el Prior de Sant Pere (o cap de la parròquia) i el mossèn més gran de vila, tot i que antigament la tercera clau la tenia Síndic de la Comunitat de Preveres, una institució, avui desapareguda, que representava als membres individuals.

Aquest dia, l'alcalde i membres de l'Ajuntament, el Prior i resta de membres de l'església reusenca, juntament amb milers de persones que omplen de gom a gom la Prioral assisteixen a aquest acte. L'alcalde entrega la seva clau al sacerdot que, amb la del Prior i la tercera, puja per una escala fins l'armari on hi ha el bust. Una vegada el bust es procedeix a encensar el temple i a cantar els Goigs de Sant Pere.

Durant les hores que el bust és fora (del 28 al vespre al 29 al vespre), els reusencs poden veure la relíquia i fer-ne culte, ja sigui anant a visitar-la dins la Prioral, ja sigui veient-la passar en professó pels carrers de la ciutat.

La cerimònia de les tres claus per obrir l'armari on es guarda el bust de sant Pere, és única a Catalunya i és una mostra de què és i què significa una festa major. I de com, per celebrar-la, cal un acord entre els diferents estaments de la societat: Ajuntament, Societat Civil i Església.

L’endemà, 29 de juny, després de dedicar-li una actuació conjunta de tots els balls que formen el seguici festiu i una tronada al seu pas per l’Ajuntament, la imatge del sant es torna a guardar dins l’armari de la Prioral i les claus tornades als seus respectius propietaris, fins l’any que ve.

Text: Manel Carrera i Escudé, amb aportacions d'Ezequiel Gort i Marc Navarro

Anecdotari

La capa pluvial que utilitza el prior en aquest cerimonial la va dissenyar el fill del pintor Marià Fortuny.

La Tronada, festa a Reus
Palomar i Abadia, Salvador / Migdia Serveis Culturals