Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Jordi > Escenificacions de la llegenda

Festa de Sant Jordi
Sant Celoni (el Vallès Oriental), 23 d'abril i cap de setmana proper

Parada de llibres al centre del poble

Antic retaule de pedra de Soler de Vilardell matant el drac

El Drac sortint de la seva cova

Sant Celoni celebra Sant Jordi amb parades de llibres i roses i amb un conjunt d'actes protagonitzats pel Drac de Sant Celoni, una fera que protagonitza la llegenda del Soler de Vilardell, una llegenda d'un heroi local anàloga al relat de sant Jordi, el Drac i la Princesa.

Sant Celoni celebra la Festa de Sant Jordi com molts pobles i ciutats del país, amb parades de llibres i roses pels seus carrers més cèntrics. Aquell dia és tradició sortir al carrer a comprar un llibre i una rosa per a les persones estimades.

La llegenda d'en Soler, l'espasa de virtut i el drac de Vilardell

Ara bé, l'element que singularitza la celebració de Sant Jordi a Sant Celoni és la Llegenda del Soler del Vilardell, una llegenda local molt coneguda i molt antiga, de finals del segle XIII, i anàloga, en molts aspectes, a la Llegenda de Sant Jordi i el Drac. La del Vilardell és protagonitzada per un terrible drac, un cavaller (en Soler de Vilardell) i una princesa i té la particuliaritat que hi intervé una espasa de virtut, l'Espasa de Vilardell, un tipus d'espasa d'origen miraculós i que assegurava la victòria en la guerra a aquell que l'utilitzava. L'espasa de Vilardell està documentada almenys des del 1274, quan Jaume I va anul·lar el combat entre dos cavallers perquè el guanyador havia utilitzat aquesta espasa màgica. Una mica més tard, el 1324, l'infant Alfons la portava a la batalla de Lucocisterna, a l'illa de Sardenya, on els catalans vam aconseguir la victòria i és molt possible que sigui una de les que es guarden al Museu de les Armes de París.

El cap de setmana abans de sant Jordi la colla del Drac del Vilardell van fins a la cova on es creu que vivia la bèstia, la roca del Drac, situada al costat de la Tordera, a prop del Molí d'en Coll. I el dia de Sant Jordi s'escenifica la llegenda complerta, amb la participació dels veïns, el Drac i altres entitats de la vila.

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Josep M. Abril

Ja arriba Sant Jordi a Banyeres de Mariola