Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Ponç > Fires d'herbes remeieres

Fira de Sant Ponç

La primera mel de la temporada

Productes derivats de l'aloe vera

Plantes remeieres per la casa

Pastissets de Sant Ponç

Herbes per a cuinar i plantes guaridores, però també mel i tot tipus de productes de medicina natural, com cremes per a la pell i altres que aprofiten les propietats remeieres i terapèutiques de les plantes són els que es poden trobar a la tranquil·la Fira de Sant Ponç de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

Cada any pels volts de l'11 de maig, diada del patró d'apicultors i recol·lectors de plantes i flors, molts barris, pobles i ciutats catalans celebren la Fira de Sant Ponç. La fira està dedicada a la comercialització de tot tipus d'herbes i plantes remeieres, que en aquests moments estan en un període de màxima floració, així com de la primera mel de la temporada, acabada de sortir de les arnes. En els darrers anys aquest espectre d'herbes i plantes guaridores s'ha ampliat a tot tipus d'altres productes naturals i artesanals amb propietats terapèutiques.

Herbes que curen i plantes per cuinar

La Fira de Sant Ponç de Sarrià Sant Gervasi es celebra cada 11 de maig, excepte quan aquest dia cau entre setmana - aleshores la fira es trasllada al divendres anterior. La fira es celebra a la placeta de Sant Vicenç de Sarrià i al carrer de Mañé i Flaquer.

Durant tot el dia, matí i tarda, productors artesanals vinguts d'arreu del país ofereixen els seus productes. Hi ha, com és tradicional, les herbes remeieres, medicinals i aromàtiques, que serveixen tant per a guarir com per a cuinar: com el romaní, l'eucalíptus, el poniol, la sajolida, l'espígol, la farigola, el llorer, la til·la, la camamilla, la menta, l'alfàbrega, etc

També hi ha olis, cremes, sabons, desodorants, licors i altres productes fets a base d'herbes, com els productes per la pell fets amb Aloe Vera, licors d'herbes, com l'Orujo.

A la Fira de Sant Ponç es pot comprar la primera mel de la temporada, acabada de sortir de les arnes i subministrada directament pels apicultors. N'hi ha de farigola, de romaní, d'eucalíptus, de Milflors i amb d'altres aromes. També es pot comprar la bresca, els trossos de rusc d'abella amb les cel·les de cera carregades amb mel.

Altres productes que s'hi poden trobar

Des de fa uns anys, la fira també inclou parades de productes naturals, preferiblement ecològics, directament servits per l'artesà que els elabora: bolets, olis, formatge artesà, mató acabat de fer, melmelades casolanes, xocolata, pastissos i dolços, confitures, etc També hi ha parades que venen plantes per a l'hort (maduixeres, tomaqueres, etc ) i altres plantes no medicinals, com flors (clavell moro, etc) per a guarnir la casa.

Els Ossos de Sant Ponç

Una de les particularitats gastronòmiques de la Fira de Sant Ponç de Sarrià són els Ossos o pastissets de Sant Ponç que es venen en algunes parades, on també es troben brodats per la casa amb motius alegòrics a la diada. Es tracta d'unes peces de rebosteria casolana fetes amb farina, ou, llet sucre i oli que tenen una forma allargada i que volen recordar les relíquies del sant.

La Fira de Sant Ponç: plantes remeieres, ciència i saviesa popular
Diversos autors, / Residència d'Investigadors CSIC - Generalitat de Catalunya
Editat amb motiu de l'exposició amb el mateix nom, organitzada per la Residència ...

El llibre de les herbes i les espècies
Fàbrega i Colom, Jaume / Edicions de La Magrana
Un estimulant recorregut al món de les herbes i les espècies. Aprendre ...

La Fira de Sant Ponç. Una tradició bimil·lenària
Griñó i Garriga, David / Pia Unió de Sant Ponç
Un breu opuscle que constitueix una breu però bona aproximació sobre aquesta ...

comprar
La farmaciola natural. Fruita, verdura, herbes i altres remeis per a la salut i la llar. Amb receptes familiars de l'Àvia Remei
Martí Ribas, Cristina / Edicions Cossetània
Amb aquest llibre no tan sols podem elaborar remeis, sinó que contribuirem ...