Dimarts, 10 de desembre de 2019 | Loreto | Dia dels Drets Humans    cerca       subscriu-te

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Àpats de Tots Sants

Diverses poblacions catalanes, Nit del 31 d'octubre

Trompetes de la mort al bosc

Trompetes de la mort al cistell

Plat de conill amb trompetes

Si els panellets i les castanyes formen part de la gastronomia tradicional de la festa de Tots Sants, en els darrers anys s'hi han afegit també uns plats cuinats exquisits, guisats amb tres productes de temporada: arròs, conill i trompetes de la mort.

La festa de Tots Sants té, a casa nostra, alguns protagonistes gastronòmics destacats: els panellets i les castanyes, però també el panilló a les terres de l'Ebre i els rosaris ensucrats a Mallorca. En els darrers anys, però, també han anat arrelant uns àpats que són una menja tradicional de la diada de Tots Sants en terres gironines i que estan elaborats amb tres productes propis d'aquest moment de l'any: l'arròs, el conill i les trompetes de la mort.

Conill i trompetes, productes de temporada

Aquest exquisit guisat es va consolidant com un plat propi de la festa dels morts a casa nostra. La seva popularitat es fonamenta en què està elaborat amb dos dels productes de la temporada de tardor: el conill i les trompetes de la mort.

A mitjans d'octubre s'obre la veda, en terres gironines per a la caça dels conills que han crescut durant l'estiu entre camps i pel bosc. També és el temps de sacrificar els que han estat criats en granges.

Per la seva banda, les trompetes són uns bolets que antigament sortien a finals d'octubre, tot i que actualment, i segons com hagi anat el clima, també surten abans. Es tracta d'un bolet negre, amb forma de trompeta o corn, sense barret, totalment buit per dins, de carn escassa però força gustosa. El seu aspecte fúnebre els ha acabat batejant amb el nom de trompeta " de la mort". Creix als boscos de fulla caduca, en indrets força humits. Reduït a pols és un excel·lent aromatitzant per carns.

Conill amb trompetes de la mort

El conill amb trompetes és una tradició originària del Gironès que s'està estenent amb rapidesa en d'altres comarques. Expliquen que per la festa de Tots Sants, els pagesos que vivien en masos dispersos del Gironès baixaven a Girona o a d'altres ciutats a visitar el cementiri amb els seus parents. De regal i com a present, els pagesos portaven dos productes propis del seu lloc d'origen i que en aquells moments eren als boscos: un conill i un cistell ple de trompetes de la mort i, amb ells, feien un aquest singular àpat de bolets amb els seus familiars.

Arròs de conill amb trompetes de la mort

L'Arròs de conill amb trompetes de la mort, a la comarca de la Selva, s'anomena també arròs de Tots Sants, perquè aquests bolets, les trompetes de la mort, surten per aquesta època. El seu nom ja fa referència a la diada de Tots Sants, encara que també al seu color fúnebre, perquè són completament negres.

La implantació d'aquests dos àpats en indrets diferents del seu lloc original, el Gironès i la Selva, evidencia, que les tradicions culinàries, tal i com passa amb d'altres manifestacions culturals, com els castells, les calçotades o la sardana, poden adquirir rang de tradició general del país, malgrat ser originaris d'un determinat indret.

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Jaume Carles i Font i Pep Nogué

Imatges: Arxiu festes.org i Jaume Carles i Font