NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Àpats de Tots Sants


Àpats de Tots Sants
Uns àpats per morir-se... de gust
Diverses poblacions catalanes, Del 31 d'octubre al 2 de novembre


Trompetes de la mort al bosc


Trompetes de la mort al cistell


Plat de conill amb trompetes


 

Si els panellets i les castanyes formen part de la gastronomia tradicional de la festa de Tots Sants, en els darrers anys s'hi han afegit també uns plats cuinats exquisits, guisats amb tres productes de temporada: arròs, conill i trompetes de la mort.

La festa de Tots Sants té, a casa nostra, dos protagonistes gastronòmics destacats: els panellets i les castanyes. Cal destacar també, d'entre els pans i dolços rituals que els padrins regalen als fillols durant aquesta festa, el panilló de les Terres de l'Ebre i els rosaris ensucrats a Mallorca.

Plats amb productes de temporada

En terres gironines, en canvi, una menja tradicional de la diada de Tots Sants són els guisats elaborats amb tres dels productes propis d'aquest moment de l'any: l'arròs, el conill i les trompetes de la mort. La seva popularitat es fonamenta en què estan elaborats amb tres productes de la tardor: l'arròs, el conill i les trompetes de la mort.

A mitjans d'octubre, en terres gironines, s'obre la veda per a la caça dels conills que han crescut durant l'estiu entre camps i pel bosc. També és el temps de sacrificar els que han estat criats en granges.

Per altra banda, en aquestes dates els que cultiven arròs ja han acabat les tasques de la collita i ja hi ha l'arròs nou.

Les trompetes de la mort són uns bolets que normalment en aquesta època de l'any ja es poden trobar als boscos. Es tracta d'un bolet negre, amb forma de trompeta o corn, sense barret, totalment buit per dins, de carn escassa però força gustosa. Creix als boscos de fulla caduca, en indrets força humits. Reduït a pols és un excel·lent aromatitzant per carns. El seu aspecte i color ha fet que el poble els hagi acabat batejant amb el nom de trompeta "de la mort".

Conill amb trompetes de la mort

El rostit de conill amb trompetes és un plat tradicional originari del Gironès que s'està estenent amb rapidesa en d'altres comarques. Expliquen que per la festa de Tots Sants, els pagesos que vivien en masos dispersos del Gironès baixaven a Girona o a d'altres ciutats a visitar el cementiri amb els seus parents. De regal i com a present, els pagesos portaven dos productes propis del seu lloc d'origen i que en aquells moments eren als boscos: un conill i un cistell ple de trompetes de la mort i, amb ells, feien un aquest singular àpat de bolets amb els seus familiars.

Arròs de conill i trompetes de la mort

L'arròs de conill amb trompetes de la mort, a la comarca de la Selva, s'anomena també Arròs de Tots Sants. És un arròs tradicional gironí, més caldós que sec, cuinat amb carn de conill i aromatitzat amb trompetes de la mort. S'hi poden afegir altres ingredients al gust del cuinar, però aquests són els tres essencials.

La implantació d'aquests dos àpats en indrets diferents del seu lloc original, el Gironès i la Selva, evidencia, que les tradicions culinàries, tal i com passa amb d'altres manifestacions culturals, com els castells, les calçotades, la sardana o la jota, poden adquirir rang de tradició general del país, malgrat ser originaris d'un determinat indret.

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Jaume Carles i Font i Pep Nogué

Imatges: Arxiu festes.org i Jaume Carles i Font


  3736 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





llegir
Sobre la tradició de l'àpat de conill amb trompetes
Carles i Font, Jaume / festes.org
Al llarg del meu romiatge per terres catalanes en busca del receptes culinàries ...



Recepta de conill amb trompetes de la mort
http://www.festes.org/articles.php?id=91...
Diverses poblacions (el Gironès)

Recepta d'arròs amb conill i trompetes de la mort
http://www.festes.org/articles.php?id=95...
Diverses poblacions (la Selva)



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org