Calendari: Festes de Primavera > Festes gastronòmiques > Festes de la cirera

Festa de la cirera

L’Exposició de cireres de qualitat

L’Exposició de cireres

El Mercat de Cireres

Correfoc amb al·lusions als ceps i la fil·loxera

Destinada a celebrar l'inici de la collita de cireres, compta amb nombroses activitats culturals i esportives. D'entre els actes que tenen com a protagonista a la cirera destaquen les exposicions dels millors exemplars en paneres artístiques i una celebració eucarística que inclou l'ofrena de cireres a l'església parroquial.

L’alta pluviometria, el terreny calcari, les terres lleugeres i l’absència de gelades fan que el municipi de Torrelles de Llobregat (el Baix Llobregat) gaudeixi d’una situació privilegiada pel conreu de la cirera. En l’actualitat hi ha més de 300 hectàrees dedicades al conreu d’arbres cirerers en el terme municipal. El poble s’havia dedicat tradicionalment al cultiu de la vinya per a l’elaboració de vi, però la plaga devastadora de fil·loxera dels anys 1879 a 1887 va obligar a canviar aquesta tendència. Alguns pagesos van començar a substituir els seus ceps per cirerers i poc a poc, tothom va anar fent el mateix. La comercialització de les primeres cireres de Torrelles data del 1920 però la generalització del cultiu no es produí fins als anys 1940 i 50. Avui, les sucoses i vermelles cireres de Torrelles són un dels productes més característics del poble.

Des de l’any 1981, cada primer cap de setmana de juny Torrelles organitza una festa que, destinada inicialment a celebrar l'èxit de la collita de cireres, s’ha convertit en una de les festes més importants de l’any al poble. La festa, que és organitzada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat amb la col·laboració dels pagesos locals, s’estructura al voltant de tres grans activitats que tenen com a protagonista a la cirera: l’Exposició de Cireres, el Mercat de Cireres i la Fira d’Artesans.

L’Exposició de Cireres és un dels eixos principals de la festa. Està formada per diferents espais creats amb les varietats de cireres que es conreen a Torrelles de Llobregat. En primer lloc hi ha l’Exposició de Cireres de Qualitat, un concurs que premia amb el trofeu "Cirera d'Or" a la millor cirera dels pagesos locals i que es decideix per votació popular. Després hi ha l’Exposició de Paneres, una mostra de paneres artístiques decorades amb cireres durant la qual s'atorga el premi "Millor Panera" per votació popular. I finalment hi ha diverses exposicions didàctiques al voltant del conreu i propietats de la cirera.

Per altra banda, hi ha el Mercat de Cireres on el visitant pot comprar i gaudir de tota una mostra en riquesa i varietat de les cireres torrellenques, que els mateixos pagesos locals posen a la venda. D’entre els actes que també tenen per protagonistes a la cirera destaquen la celebració eucarística a l'església parroquial que inclou una ofrena de cireres i la ballada d’una sardana dedicada a les cireres de Torrelles, amb música de Jaume Ventura i lletra de Joan Solé.

Tot i que la festa està centrada en la cirera, Torrelles aprofita per donar a conèixer l’artesania de Catalunya mitjançant la Fira d’Artesans, on es poden trobar articles d’artesania diversa i productes típics de la gastronomia catalana i d’altres indrets, elaborats amb mètodes tradicionals.

Durant la Festa de la Cirera es celebra un correfoc que al·ludeix al període històric de cabdal importància per a la vida econòmica i social de Torrelles. El moment en què els pagesos del poble van haver d'arrancar els ceps infectats per la plaga de fil·loxera i replantar les vinyes amb cirerers. En aquesta escenificació de foc pels carrers hi participen els diables i una peça de bestiari que té la forma d'una fil·loxera.

Durant els dies que se celebra la Festa de la Cirera també es realitzen nombroses activitats culturals i esportives, com la Trobada de Puntaires (des de 1981), la Mostra d’Entitats i la Mostra de Comerços de Torrelles, una trobada amb esbarts del País Basc (des del 2004), etc

Bojos per la cirera
Solís; Laura Gosalbo, Gèrard / Elemasgè SCP